Nano Tech: schoon blijft schoon!

In een badkamer zal in de doucheruimte in veel gevallen glas zijn toegepast. Een douchecabine, douchedeur, douchewand: ze zijn tegenwoordig allemaal vervaardigd van glas. Veiligheidsglas van 6 tot 8 millimeter dik. Als die glazen douchecabine (of deur, of wand) bij u thuis wordt afgeleverd, is hij prachtig transparant en helder. Een ‘gewone’ glazen wand zou in een doucheruimte na verloop van tijd een stuk minder mooi zijn. Kalkaanslag is een heel bekend probleem in elke badkamer. Ook andere vormen van aanslag zoals zeepresten en huidvet kunnen het glas gaan ontsieren. Maar daar is iets op bedacht. Een jaar of tien geleden werd de zogeheten Nano-technologie ontwikkeld.

nano-tech-l-2.jpg

Onzichtbaar laagje

Een groot deel van de douchecabines, douchedeuren, douchewanden en inloopdouches is tegenwoordig voorzien van Nano-technologie. Nano-Tech wordt als een onzichtbaar laagje op het glas aangebracht. Het laagje beschermt het glas en zorgt ervoor dat het water niet aan het glas kan hechten. Het water loopt hierdoor makkelijker naar beneden, waardoor u veel minder last heeft van kalkaanslag en andere achterblijvende stoffen op het glas. Door de Nano-Tech coating blijft uw douchecabine of –deur of –wand lang schoon.

De oorsprong van Nano-Tech

Nano-technologie is gebaseerd op het natuurverschijnsel van de zichzelf schoon houdende lotusbloem.  De oppervlakte van de lotusbloem bestaat uit een wasachtige laag. Waterdruppeltjes kunnen er niet aan hechten en rollen er meteen af. Van dichtbij lijkt het lotusoppervlak wel wat op een spijkerbed. Er zijn maar weinig puntjes waar het oppervlak de bolle waterdruppels raken. Weinig contactpunten betekent minder plek om te hechten. De wasachtige laag zorgt er ook nog eens voor dat de contactpuntjes zich maar heel zwak aan water binden. Daardoor zitten de waterdruppels nooit echt vast, maar rollen ze alle kanten op. De rollende waterdruppels komen met elkaar in aanraking en plakken aan elkaar vast. De grotere druppels botsen ook weer, en de uiteindelijke ‘volgroeide’ waterdruppel valt van het lotusoppervlak af. Zelfs hardnekkig vuil blijft nauwelijks op het oppervlak plakken, maar glijdt met de wegrollende waterdruppels mee. Daardoor blijft de lotusbloem schoon. Dit fenomeen is nagebootst en uiteindelijk is acryl het materiaal waarmee de Nano-technologie voor het schoonhouden van glas gemaakt kon worden. Het wordt tegenwoordig heel veel toegepast. Onder andere dus in doucheruimtes.

nano-tech-l.jpg

Clean X glasoppervlaktebeschermer

We zeiden het al: een groot deel van de douchecabines, douchedeuren, douchewanden en inloopdouches van Maxaro is voorzien van Nano-technologie. Maar er worden ook nog producten verkocht die de behandeling met Nano-Tech niet hebben ondergaan. Om die producten toch te beschermen tegen kalk- en vuilaanslag ontwikkelde Maxaro het middel Clean X glasoppervlaktebeschermer. Door het middel op het glas te sprayen, ontstaat een filmpje dat het glas beschermt.