Behandelingen

De vloer wordt tijdens of na de productie behandeld. De planken kunnen geolied worden, een lak krijgen, gerookt worden of een structuur meekrijgen door bijvoorbeeld te borstelen of te schuren. Hoe meer behandelingen/bewerkingen op een plank zijn toegepast hoe hoger de prijs wordt. Hieronder volgt een opsomming met alle mogelijkheden, houdt er echter rekening mee dat Maxaro niet alles in haar assortiment heeft.

Geoliede vloeren

Bij geoliede vloeren wordt een houten vloer behandeld met een olie, die ervoor zorgt dat de structuur en de kleur van het hout versterkt worden. Tevens zorgt de olie voor een sterk en slijtvast oppervlak en wordt het hout beschermd tegen vuil en vocht tot op zekere hoogte. Het grootste voordeel van geoliede vloeren ten opzichte van gelakte vloeren is dat een beschadiging of vlek plaatselijk aangepakt kan worden. Bij een gelakte vloer moet heel de vloer behandeld worden.

Voor houten vloeren is natuurlijke olie op basis van lijnolie de oudste afwerking. Natuurlijke olie is eenvoudig aan te brengen en te herstellen. Naast blanke olie, die de kleur en de nerf van het hout mooi uit laat komen en benadrukt, zijn er tevens oliën met kleurpigmenten. Na verloop van tijd zal de vloer onderhouden moeten worden door de houten vloer goed te reinigen en daarna opnieuw in de olie te zetten. De olie vloeit in de poriën van het hout en verhard waardoor het hout een beschermende laag krijgt. Bij geoliede vloeren is het aan te raden om meteen na plaatsing een onderhoudsolie aan te brengen.

Zoals hieronder is te zien trekt de olie in de vloer en ligt het er niet bovenop zoals bij gelakte vloeren.

0_parket-olie.jpg

UV-olie is een unieke manier van fabrieksmatig oliën van parket en het benadrukt de rijke kleuren van natuurlijk hout. UV-olie beschermt het hout en is over het algemeen meer vergevingsgezind met krassen en slijtage dan een gelakte afwerking/natuurlijke olie. Onderhoud is een belangrijk onderdeel van deze afwerking. Om ervoor te zorgen dat de vloer goed verzorgd blijft moet de vloer periodiek met onderhoudsolie bijgewerkt worden.

Gelakte vloeren

Satijn lak is een populaire afwerking in de parketwereld, hoewel wij in Nederland toch graag een olievloer hebben. Een nadeel is dat je onvermijdelijk een kras krijgt in een lakvloer, deze zijn lokaal niet bij te werken maar hierbij moet de gehele vloer opnieuw gelakt worden. Lak is een afwerking die blijft liggen op het oppervlak van het hout en vormt zo een beschermende laag. Een gelakte vloer is duurzaam, waterbestendig (tot op zekere hoogte) en hebben minimaal periodiek onderhoud. Het dagelijks onderhoud stelt niet meer voor dan vegen/stofzuigen en af en toe de vloer met een lichtvochtige doek (met een speciaal product voor gelakte houten vloeren) schoon te maken. Na een paar jaar kan er een beschermlaag over de lak gezet worden om kleine haarkrasjes weg te halen.

Een mat gelakte vloer is een alternatief voor een olievloer en een satijn gelakte vloer. Deze relatief nieuwe technologie is speciaal ontworpen om een afwerking van zowel natuurlijke olie en gewaxte houten vloeren te benaderen, maar zonder het periodiek onderhoud. De matte lak afwerking laat de nerf extra uitkomen net als een olievloer. Matte lak is, in tegenstelling van een satijnlak, zeer goed bestand tegen krassen en is zeer duurzaam.

Gelakte afwerkingen heeft een sterke coating en is daarom geschikt voor kantoren, high traffic ruimtes en keukens.

0_parket-lak.jpg

Wax vloeren

Wax vloeren zijn van natuurlijk materiaal, meestal gemaakt van bijenwas. De wax geeft een satijnen glans. Een waxlaag is zelf aan te brengen, maar daarvoor is wel een poetsmachine nodig. Wax vloeren hebben veel meer onderhoud nodig dan olievloeren. Een nadeel is dat parket wat in de wax gezet is veel strepen trekt. Als je een stoel al onder de tafel schuift staan er strepen in de wax laag. Dit wordt zeker niet door iedereen gewaardeerd.

Voor- en nadelen van geoliede en gelakte vloeren

Hieronder is een opsomming te vinden met voor- en nadelen tussen geoliede en gelakte vloeren:

Geoliede vloeren

 

Voordelen

 • Eén laag olie is voldoende voor bescherming
 • Dagelijks makkelijk te onderhouden met zeep
 • Matte en natuurlijke uitstraling
 • Beschadigingen zijn lokaal bij te werken
 • Olie trekt in het hout waardoor de vloer beschermd is tegen vuil en een slijtvast oppervlakte heeft

 

 

Nadelen

 • Na installatie moet de vloer voorzien worden van een onderhoudsolie (extra handeling)
 • Na 1 a 3 jaar moet de vloer grondig gereinigd worden en in de onderhoudsolie gezet worden

Gelakte vloeren

 

Voordelen

 • Levensduur lak is circa 10 jaar
 • Leg-klaar, geen onderhoudsolie nodig
 • Gemakkelijk in dagelijks onderhoud
 • Glanzende en natuurlijke uitstraling

 

 

 

Nadelen

 • Een laklaag ligt op het hout waardoor de vloer krasgevoeliger is
 • De gehele vloer moet opgeschuurd en behandeld worden bij een beschadiging of vlek.
 • 3 lagen lak zijn noodzakelijk
 • Een eiken vloer kan op den duur geel verkleuren

Onze mogelijke bewerkingen

Hieronder een opsomming van onze mogelijkheden.

Gerookte vloeren

Gerookte vloeren geven een doorleefde uitstraling en zijn vaak terug te vinden in warme en landelijke woonkamers. Oorspronkelijk werden de planken gerookt maar tegenwoordig komt er geen hitte of rook meer te pas, zij krijgen een chemische behandeling waardoor hetzelfde effect ontstaat. Door de planken langer of korter bloot te stellen aan ammoniak ontstaat er een donkere of juist lichtere kleur. Het looizuur in het hout verandert van structuur waardoor de planken steviger/donkerder worden.

0_img_1700.jpg

Handgeschraapte vloeren

Een andere verouderingstechniek is handgeschraapt. De timmerman trekt een mes of schaaf over de plank naar zich toe. Zo ontstaan er schraapmarkeringen en voelbare oneffenheden.

Hierin zijn er verschillende effecten die gemaakt worden: 

 • Antiek effect: specifiek rondom de noesten en kwasten wordt het hout manueel afgeschraapt om deze zo te benadrukken. Het hout is hierom heen harder.
 • Antiek handgeschraapt: geschraapt volgens de richting van de houttekening.
 • Old Wood effect: speelt subtiel met de houtnerf. Hierbij wordt de natuurlijke schoonheid van de kwast benadrukt en vloeit het over in het hout.
Handgeschraapt.jpg

Geborstelde vloeren

Het hout wordt tijdens de productie met staal geborsteld. Het effect is een zachte en stevige structuur waarin de houtnerven goed te zien zijn en ook voelbaar zijn. Het karakter van een geborstelde vloer kan intensiever worden door het na het borstelen nog te oliën.

 

3C0A2710.jpg
Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste trends en tips