Plaatsen van parket

Het plaatsen van parket heeft een goede voorbereiding nodig. Een vloer plaatsen is één van de laatste dingen die in het huis gedaan worden. Op voorhand moet de ondergrond en al het pleisterwerk droog zijn, alle ramen moeten geplaatst zijn en de radiatoren moeten zijn aangesloten. Alle werkzaamheden waardoor er water in de ruimte kan komen moeten klaar zijn. Over het algemeen laat men parket door een specialist plaatsen, wat ook aan te raden is omdat een parketteur een beroep apart is. De gemiddelde kosten hiervoor zijn tussen €20 en €50 inclusief BTW per vierkante meter. Soms wordt er vooronderzoek gedaan om te kijken of de ondergrond goed is. Dit kan eventueel extra kosten met zich mee brengen. Wanneer u ervoor kiest om zelf de vloer te installeren, adviseren wij u om de leginstructies aan te houden uit de verpakkingen.

Ondervloer 

Een ondervloer heeft diverse functies: het egaliseert, isoleert en is geluidswerend. Het type ondervloer is afhankelijk van de ondergrond. Gaten en andere hoogteverschillen moeten dus opgelost worden met bijvoorbeeld een mortel- of egalinelaag. Een parketvloer kan ook op een oude tegel- of parketvloer geplaatst worden. Belangrijk hierbij is dat alles vast zit en dat er geen hoogteverschillen zijn.

Voorbereiding 

Het is verstandig om van 10% snijverlies uit te gaan omdat er delen verzaagd zullen worden. Bij een diagonale plaatsing of het plaatsen van visgraat is 15% snijverlies benodigd. Het parket dient 48 uur te acclimatiseren in de verpakking in de ruimte waar het geplaatst wordt, op deze manier kan het hout zich aanpassen aan de omgevingstemperatuur. De beste temperatuur voor de ruimte is tussen de 18 en 20°C. Bij het plaatsen van de vloer mag het niet warmer zijn dan 18°C, vloerverwarming dient hierbij uitgeschakeld te zijn. De luchtvochtigheid moet tussen de 50% en 65% bedragen.

Plaatsing

Vooraf moet er bepaald worden in welke richting het parket geplaatst wordt. Een algemene regel is dat je een vloer met het licht mee legt om een ruimtelijk effect te generen. Langs de wanden moet er circa één cm uitzettingsvoeg vrijgelaten worden. Parket is een natuurproduct en de kleuren in het hout kunnen variëren. Het is daarom goed om bij het leggen meerdere delen uit verschillende pakketten te mengen. Na het plaatsen dient de vloerverwarming volgens protocol weer opgewarmd worden. Bij te snel opwarmen van de leidingen kan het hout te snel reageren en kromtrekken.

Parket kan op diverse wijzen aangebracht worden. Bij een verlijmde vloer verlijm je de planken volledig aan de dekvloer, net zoals bij tegels. Alles, inclusief de dekvloer en het parket zelf, moet vetvrij en stofvrij worden gemaakt. Verlijmen op een houten ondergrond is ook mogelijk, voor een goede hechting is hiervoor PU lijm nodig. Verlijmen is alleen mogelijk met een tand- en groef verbinding of zonder verbinding.

Bij zwevend plaatsen wordt er eerst een ondervloer geplaatst, wellicht in combinatie met een vochtfolie. Bij een zwevende vloer worden de planken onderling verlijmd door nadenlijm aan te brengen in de groeven langs beide zijden. De lijm dient op de onderste laag van de groef (dus niet op de tand) gedaan worden. Als er namelijk teveel lijm op zit, komt dit niet via de bovenkant (aanzichtkant van het parket) uit. Dit is alleen mogelijk bij een tand- en groefverbinding. 

Afwerking

Vaak is het hout al op voorhand behandeld, dus leg-klaar voor de klant. Dit betekent dat het hout al geschuurd en gekleurd is in de zagerij of in de fabriek. Er bestaat ook onbehandeld houten vloeren, dit betekent dat de klant zelf nog moet schuren en/of kleuren. Ook al is een vloer behandeld, het is verstandig om na plaatsing een onderhoudsolie op te brengen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste trends en tips