Welke soorten parket zijn er?

Parket is een algemene naam voor de verschillende houtsoorten die als houten vloer kunnen bestaan. Binnen parket bestaan er verschillende type vloeren zoals massief parket, lamelparket en fineerparket.

Bekijk alle parket vloeren

Lamelparket

Lamelparket heeft verschillende benamingen zo ook samengesteld parket, meerlaags parket of half massief parket. In tegenstelling tot massief parket, dat uit één type houtsoort bestaat, wordt lamelparket opgebouwd uit verschillende lagen van verschillende houtsoorten. Hier wordt vaak onderscheidt gemaakt in twee- of drielaags.

De verschillende lagen zorgen voor een goede opvang van het kromtrekken van de parketvloer, omdat de haakse structuur van de verschillende lagen de onderlinge werking opvangt. Belangrijk hierbij is dat de toplaag, de tussenlaag en de onderlaag uit houtlagen bestaan die ongeveer dezelfde werking hebben. Het vermijden van water en temperatuurschommelingen is alsnog noodzakelijk.

0_lamel_zijaanzicht.jpg

Twee-laags parket bestaat uit een toplaag en een multiplex onderlaag. Drie-laags parket bestaat uit een toplaag, een tussenlaag en een onderlaag. Er is pas van parket te spreken als de toplaag meer dan 2,5 mm dik is. De toplaag kan bij lamelparket oplopen tot 6 mm. Per schuurbeurt gaat er ca 1,2 tot 2 mm van de toplaag af. Met een toplaag van 6 mm kan de vloer vaker opgeschuurd worden dan bij een toplaag van 3 mm dik. De toplaag loopt vaak tot en met de verbinding. Tegenwoordig schuurt men gemiddeld nog één of hooguit twee keer de vloer op, waardoor een toplaag van 3 mm dik dus ook voldoende is. Lamelparket is goedkoper dan massief parket, dit komt omdat als onderlaag goedkoper hout dan eiken wordt gebruikt. Bij lamelparket heb je de warme uitstraling van een massieve parketvloer maar door de verschillende lagen die de werking van het hout opvangen zal de vloer nauwelijks werken.

Bekijk alle lamelparket

Massief parket

Massief parket bestaat uit een massief houten plank. Hout is een levend product en krimpt en zet uit door de omstandigheden in zijn omgeving. Doordat de plank uit één materiaal bestaat is de kans op schotelvorming als gevolg van contact met water of een temperatuurschommeling groot.

Doordat de plank massief is, is de vloer tot aan de verbinding op te schuren. Tegenwoordig zijn er verschillende onderhoudsmiddelen waardoor het schuren van een vloer niet meer noodzakelijk is. De massieve vloer heeft met de komst van deze onderhoudsmiddelen vrijwel geen voordelen meer.

Massieve vloeren worden niet altijd leg-klaar geleverd. Hier moet vaak een parketteur aan te pas komen, omdat het voor de consument vaak niet mogelijk is om het zelf te plaatsen. Maxaro biedt geen massief parket aan, vanwege de bovenstaande nadelen.

0_massief_zijaanzicht.jpg

Fineerparket

Fineerparket is een parketsoort dat bestaat uit verschillende lagen, net zoals bij lamelparket, alleen heeft fineerparket een maximale toplaag van 2,4 mm. Het heeft de uitstraling van een houten vloer maar heeft ook een aantal nadelen. Bij fineerparket wordt het afgeraden om het op te schuren omdat het zo’n dunne toplaag heeft. Vaak wordt bij een fineerparket een kliksysteem gebruikt als verbinding. De vloer wordt dus zwevend geplaatst. Een vloer mag pas parket genoemd worden als de toplaag meer dan 2,5 mm is, daarom heeft Maxaro ervoor gekozen om het niet aan te bieden.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste trends en tips