Hoe is een PVC vloer opgebouwd? 

PVC heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. PVC staat voor polyvinylchloride, hard plastic. PVC vloeren zijn houtvrije parketvloeren. Het is een kunststof parketvloer gemaakt van verschillende lagen PVC.

PVC bestaat uit vier verschillende lagen: de rug (onderlaag), de bedrukte filmlaag met het decorprint, de transparante toplaag en een beschermlaag.

1. De rug

De rug is de belangrijkste basis van elke PVC vloer, want deze zorgt voor de technische kwaliteit van de vloer. Deze dient namelijk zeer stabiel te zijn. De samenstelling bestaat uit een mix van zuiver en gerecycled PVC, al dan niet versterkt met glasvlies. De dimensiestabiliteit hiervan is belangrijk. Het materiaal moet zo min mogelijk werken om eventuele naden en kieren tussen de delen te voorkomen.

2. De filmlaag

De filmlaag/decorlaag zorgt voor de uitstraling van de vloer. De kwaliteit hiervan wordt bepaald door de druktechnologie, materiaal en uiteraard het design. Het aantal terugkerende patronen per doos scheelt per leverancier en per prijsklasse. De herhalingsfactor van de filmlaag kan bijvoorbeeld 4 zijn, maar dit betekent niet dat er maar 4 unieke planken zijn. Een herkenbare noest in de print kan op de ene plank in de hoek zitten en op een volgende plank halverwege.

3. De toplaag

De toplaag heeft twee verschillende functies. Ten eerste beschermt deze het product zo goed mogelijk tegen slijtage. Deze beschermlaag is in diverse samenstellingen en diktes verkrijgbaar. De slijtlagen 0.30 mm en 0.55 mm zitten in het assortiment van Maxaro.

  • Slijtlaag 0,20 mm: Mild huishoudelijk gebruik, bijvoorbeeld slaapkamer, kelderkast, zolder
  • Slijtlaag 0,30 mm: Normaal huishoudelijk gebruik, bijvoorbeeld slaapkamer, zolder, licht gebruik woonkamer
  • Slijtlaag 0,40 mm: Normaal huishoudelijk / Licht projectmatig gebruik, bijvoorbeeld woonkamer, kinderkamer
  • Slijtlaag 0,55 mm: Redelijk tot zwaar huishoudelijk gebruik / Projectmatig gebruik, bijvoorbeeld woonkamer met gezin/huisdieren, keuken
  • Slijtlaag 0,70 mm: Zwaar huishoudelijk / Zwaar projectmatig/industrieel gebruik, bijvoorbeeld zwaar gebruik woonkamer, winkel, fabriek

Tevens biedt de toplaag een bepaalde structuur aan het product. 

  • Geen embossing (vlak): Er is geen structuur aanwezig, het oppervlakte is geheel vlak.
  • Embossed (voelbaar): De structuur is goed zichtbaar en komt hierdoor natuurgetrouw over. De voelbare nerven lopen niet gelijk met de print.
  • Embossed in Register (EIR) (decor volgend): De structuur komt exact over met het decorprint. Als voorbeeld zijn de noesten en nerven in het houtdecor ook echt voelbaar.
  • Chrome zone (decor volgend met glans): Deze structuur heeft naast de bovenstaande eigenschappen ook nog een glans laag in de structuur.

4. De beschermlaag

De toplaag is voorzien van een beschermende PU (polyurethaan) laag. Dit is een soort kunststof dat wordt aangebracht op de toplaag van de vloer, waardoor er een beschermende laag ontstaat. Dit zorgt er ook voor dat de vloer, over het algemeen, een matte uitstraling krijgt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste trends en tips