Plaatsen van een PVC vloer

Voorbereiding

Het aantal vierkante meters bereken je door de lengte en de breedte van de ruimte te vermenigvuldigen. Houd bij een normaal patroon (rechte planken) rekening met 10% snijverlies. Bij een patroon zoals visgraat is 15% snijverlies benodigd. Volle ongebruikte verpakkingen kunnen retour genomen worden mits de verpakkingen NIET zijn open geweest. Net als bij tegels moet er rekening gehouden worden met batchnummers/productiedatum.

De PVC vloer moet minimaal 48 uur voor het leggen in de gesloten verpakkingen acclimatiseren in de ruimte waar de vloer gelegd gaat worden. De vloerverwarming dient te zijn uitgeschakeld. De pakken moeten horizontaal met enige tussenruimte neergelegd worden. Ze mogen nooit overeind tegen de wand gezet worden om doorbuigen van de stroken te voorkomen.

De temperatuur van de ruimte moet tijdens het acclimatiseren en plaatsen tussen de 18°C en 25°C liggen en de luchtvochtigheid tussen de 50% en 65% om te voorkomen dat de vloer na het leggen teveel krimpt of uitzet.

Het is belangrijk dat de ondergrond 100% droog, schoon, glad, stevig en stof- en vetvrij is. Als de vloer niet volledig vlak is, moeten kleine oneffenheden eerst lokaal geëgaliseerd worden. Dit kan tot een hoogteverschil van 3 mm.

Indien er grote oneffenheden zijn dan is het verstandig om de gehele vloer eerst te egaliseren. Bij Klik is een goede drukvaste ondervloer van 2 mm al voldoende. Deze egaliseert namelijk kleine onregelmatigheden in de ondergrond. Bereken van te voren hoe je uitkomt aan de andere kant van de kamer. Voorkom dat je hier een baan legt van minder dan de helft van de strookbreedte.

Plaatsing

Controleer bij daglicht en voor het leggen alle stroken op mogelijke gebreken of kleurverschillen. Een algemene regel is ‘gelegd = geaccepteerd’. Meng bij het leggen meerdere pakken PVC om herhalingen in het patroon of eventueel lichtelijk kleurverschil te vermijden.

Ook een goed geacclimatiseerde vloer blijft een product dat gedurende de gehele levensduur blijft krimpen en uitzetten onder invloed van veranderingen in het klimaat. Over het algemeen zal de lagere luchtvochtigheid in de winter ervoor zorgen dat de vloer krimpt, waarbij deze in de lente vaak weer uit gaat zetten. Zorg dus bij klikvloeren altijd voor voldoende leefruimte tussen de vloer en wanden.

In een serre (waar géén kas-effect aanwezig is), is het beter om PVC plak te plaatsen in plaats van PVC klik. Door temperatuurverschillen kunnen de vloerdelen uitzetten en/of krimpen, waardoor de klikverbinding uit elkaar kapot kan springen.

Ruimtes met een lengte van meer dan 15 meter dienen opgedeeld te worden in 2 kleinere delen waarbij uitzetvoegen van minimaal 0,5 cm tussen de verschillende delen moeten worden voorzien. Deze uitzetvoeg kan afgewerkt worden met een overgangsprofiel. De uitzetvoeg bij Klik moet circa 1 cm bedragen rondom bij de wanden, die vervolgens afgewerkt kunnen worden met een plint.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste trends en tips