- 1Home
- 2PVC vloeren
- 3https://www.maxaro.nl/nl/pvc-vloeren/veelgestelde-vragen/Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen over PVC vloeren
PVC bevat een aantal specificaties die standaard vermeld worden. Specificaties zijn belangrijk om de uitstraling en kwaliteit van het product te weten.
Naast het design en het reliëf van een strook of tegel bieden veel aanbieders ook een V-groef aan, ook wel vellingen genoemd. Hierbij wordt de omtrek van de strook of tegel extra benadrukt door deze van een afgeschuinde kant te voorzien. Als je twee stroken of tegels tegen elkaar aan legt, zorgt de v-vormige groef voor diepte in de vloer.
Over het algemeen hebben PVC vloeren micro-vellingen omdat (diepere) vellingen niet mogelijk zijn in verband met de dikte van de toplaag. Ook is het mogelijk dat de PVC planken geen vellingen heeft, ook wel scherp gekant genoemd (het zeil-effect).
In alle plastic producten zitten weekmakers. Dit zijn stoffen die kunststoffen elastisch en flexibel maken. Als het kunststof te stevig is dat er weinig meer mee gedaan kan worden, wordt er een weekmaker aan toegevoegd, om het zacht en minder breekbaar te maken. Tegenwoordig worden de weekmakers steeds vaker gemaakt van biologische stoffen, wat naast PVC vloeren ook veiliger is voor kinderspeelgoed, verpakkingsfolie voor voedingswaren of medische toepassingen.
PVC vloeren zijn het meest geschikt voor vloerverwarming of –verkoeling ten opzichte van andere vloeren. In onze specificaties staat aangegeven of de PVC vloer hiervoor geschikt is of niet. Let hierbij wel op, zet de vloerverwarming nooit warmer dan 28 graden en verhoog of verlaag de temperatuur altijd geleidelijk tussen de seizoenen. Zo krijgt de vloer de minste kans om te gaan bewegen. PVC vloeren zijn niet geschikt voor elektrische verwarming omdat hierbij de temperatuur te snel kan variëren.
Sommige PVC vloeren worden zacht bij zeer hoge temperaturen van boven de 60°C of langdurige blootstelling aan zonlicht.
Bij vloerverwarming mag de maximale warmteweerstand niet hoger dan 0,15 m2 K/W zijn. Hoe lager deze waarde is hoe meer warmte het materiaal doorlaat. Wanneer de totale waarde van de vloer en ondervloer samen meer dan 0,15 m2 K/W bedraagt voelt u nauwelijks tot niets van de warmte van de vloerverwarming. Deze waardes staan per vloer omschreven in de specificaties.
Hieronder vind je een overzicht van alle gebruiksklassen met daarbij voorbeelden voor in welke ruimte welke klasse PVC vloer geschikt is.
Huishoudelijk gebruik
- AC1 (klasse 21): Licht gebruik, bijvoorbeeld in slaapkamer
- AC2 (klasse 22): Normaal tot matig gebruik, bijvoorbeeld in woonkamer
- AC3 (klasse 23-31): Intensief gebruik, bijvoorbeeld in keuken en gang
Commercieel gebruik
- AC3 (klasse 23-31): Licht gebruik, bijvoorbeeld in galerij
- AC4 (klasse 32): Normaal gebruik, bijvoorbeeld in showroom
- AC5 (klasse 33): Intensief gebruik, bijvoorbeeld in kantoor
- AC6 (klasse 34): Zeer intensief gebruik, bijvoorbeeld in restaurant
Wanneer een vloer de eigenschap antibacterieel heeft, is deze gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken. Vuil gaat niet makkelijk in de naden zitten of trekt niet makkelijk in de vloer. De vloer is door zijn hygiëne zeer geschikt voor jongere kinderen aangezien zij veel meer in contact komen met de vloer in vergelijking met volwassenen. Denk hierbij aan kruipen waardoor de handen ook in contact komen met de vloer. Bij het produceren krijgt een PVC vloer meestal een antibacteriële behandeling waardoor het een hele hygiënische vloer is.
Een antislip waarde van een vloer wordt bij PVC meestal aangegeven met DS. Het antislip-symbool DS wordt toegekend aan het oppervlakte van een vloer met betrekking tot de gladheid van deze vloer. Deze waarde wordt alleen toegekend wanneer de wrijvingskracht onder een bepaalde waarde is gemeten.
PVC vloeren staan bekend om de eigenschap dat de vloer waterbestendig is. In theorie kan de vloer ook gelegd worden in vochtige ruimtes zoals een badkamer. Door de verlijming met de ondergrond (dry back/plak PVC) of het waterdichte kliksysteem (klik PVC) zal water geen kans krijgen om onder de vloer te kunnen komen. Echter moet men ook rekening houden dat de naden bij de wanden ook 100% dicht gemaakt worden. Het plaatsen van een plint bovenop de vloer is niet voldoende. De vloer moet volledig verlijmd worden en langs de randen gekit worden. Daarbovenop wordt alsnog een plint geadviseerd voor een mooiere afwerking. Attendeer de klant erop dat deze handelingen volledig uitgevoerd moeten worden omdat anders het water alsnog onder de vloer kan komen.
PVC is één van de meest geluiddempende soorten vloerbekleding. Dry back PVC vloeren geven ongeveer 4 dB af, terwijl click vloeren tussen de 10 en 21 dB kunnen zitten. Des te lager deze waarde is hoe meer geluid het t.o.v. de onder verdieping tegen houdt. De weerkaatsing van geluid (dB) is hoger in een kale ruimte. Vloerkleden, gordijnen en gestoffeerde meubels kunnen het geluidsniveau aanzienlijk verminderen. Ook het plaatsen van een ondervloer onder een PVC vloer zorgt ervoor dat contactgeluiden door een radio of het getik van hakken minder hoorbaar zijn. Bij appartementen is het noodzakelijk om rekening te houden met 10 dB geluidsreductie, of te wel het geluid dat naar beneden gaat. 10 dB is de norm van de NSG (Nederlandse Stichting Geluidshinder) maar kan per huurcontract verschillen.
Zorg voor meubelviltjes onder alle meubels en zorg dat bureaustoelen voorzien zijn van wieltjes voor een harde vloerbedekking. Belangrijk is om daarnaast bij alle buitendeuren een goede schoonloopmat te hebben liggen, bij voorkeur twee stappen lang. Om de PVC vloer optimaal te beschermen is het raadzaam om meteen na het leggen een basisbehandeling van de vloer uit te voeren om daarmee de vloer een extra beschermlaag te geven. Adviseer de klant altijd om hiervoor speciale PVC reiniger te gebruiken. Andere schoonmaakmiddelen kunnen de toplaag beschadigen.