voordelen-keramische-tegels (4).jpg

Alles wat u moet weten over keramische tegels

De keuze in tegels is reuze. Naast dat er verschillende kleuren, vormen en maten zijn, zijn er ook verschillende materialen. Zo zijn er natuursteen tegels en keramische tegels. Van deze tegels zijn keramische tegels het meest duurzaam en gebruiksvriendelijk. Een goede keuze dus voor uw badkamer of keuken – ruimtes waar intensief gebruik van wordt gemaakt. In deze blog leggen we u alles uit over keramische tegels en waar u op kunt letten bij uw zoektocht naar de perfecte tegels.

Hoe worden keramische tegels gemaakt? 

Keramische tegels bestaan uit een mengsel van zand en klei die worden gebakken op temperaturen van 1.000 tot 1.250 °C. Om de tegel steviger te maken, worden er mineralen aan toegevoegd. Een toplaag bepaalt vervolgens het design en de kleur van de tegel. Deze toplaag kan in vrijwel elke gewenste kleur worden aangebracht. Vaak kent één tegel meerdere variaties in toplaag, zodat er een natuurlijk effect ontstaat. Hoe meer verschillende prints er in een serie zitten, hoe natuurlijker het geheel zal ogen. Keramische tegels met veel verschillende prints zijn in de meeste gevallen duurder dan tegels met weinig variatie.

Gerectificeerde tegels vs. niet gerectificeerde tegels 

Gerectificeerde tegels worden na het bakproces op maat gesneden. De tegels hebben dus kaarsrechte kanten en scherpe hoeken. Hierdoor kunt u de tegels strakker en met een minimale voeg verwerken. Niet gerectificeerde tegels worden vóór het bakproces op maat gemaakt, waardoor de randen minder scherp zijn. Hierdoor is er een bredere voeg nodig. Gerectificeerde tegels zijn meestal duurder dan niet gerectificeerde tegels. 

Bijzonder slijt- en krasvast 

Keramische tegels trekken niet krom, buigen niet en zijn bijzonder slijt- en krasvast. De slijtvastheid van het oppervlak van keramische tegels wordt uitgedrukt in een PEI-waarde. Door met een ronddraaiende kogel bewegingen te maken op de tegel, wordt gekeken hoe krasvast een tegel is. De PEI-waarde kent vijf classificaties, waarbij PEI 1 het minst slijtvast is en PEI 5 het meest slijtvast. Tegels met PEI-waarde 5 worden enkel toegepast op plekken waar dagelijks duizenden mensen passeren, zoals stations en vliegvelden. Keramische tegels met PEI-waarde 1 bieden al voldoende slijt- en krasvastheid voor gebruik binnenshuis. 

Verschillende shades

Keramische tegels worden in verschillende groepen, ook wel batches, gebakken. Tegels die in verschillende batches zijn gebakken, kunnen van elkaar verschillen. Zo kunnen er lichte kleurverschillen optreden, evenals een lichte afwijking in de afmetingen. Bestel daarom uw keramische tegels altijd in één keer en let erop dat de tegels uit dezelfde batch komen en hetzelfde shadenummer hebben. Deze tegels hebben allemaal dezelfde ‘afwijking’, waardoor ze prima met elkaar gecombineerd kunnen worden. Combineert u tegels uit verschillende groepen, dan kan dat problemen opleveren tijdens de plaatsing. Door ruim voldoende tegels aan te schaffen, weet u zeker dat u voldoende dezelfde tegels hebt. 

Bij Maxaro mag u ongebruikte en onbeschadigde tegels altijd retourneren. Mocht u tóch te weinig tegels hebben, vraag dan altijd naar het shadenummer zodat de tegels bij elkaar passen. Het shadenummer (of kleurnummer) wordt vermeld op de doos van de tegels.

Verschillende vormen, maten en kleuren 

Omdat keramische tegels fabrieksmatig worden gemaakt, zijn er eindeloze mogelijkheden in vorm, maat en kleur. Er zijn grote keramische tegels van wel 80 x 80 cm, maar ook keramische tegels in de vorm van mozaïek. Daarnaast bestaat er keramisch parket, dat lijkt op een echte houten vloer en keramische tegels in hexagon vorm. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Toe te passen in elke ruimte 

Omdat keramische tegels zeer duurzaam en makkelijk in onderhoud zijn, zijn ze ideaal in de badkamer, hal, het toilet, de keuken of de woonkamer. Eigenlijk kunt u tegels toepassen in elke ruimte! Waar vloerbedekking stof aantrekt, doen vloertegels dat niet. Stof en haren trekken er niet in, maar blijven erop liggen. Af en toe met een bezem of de stofzuiger erover en het stof is verdwenen. Daarnaast is een tegelvloer een goede oplossing voor mensen met astma of een allergie, of als u bijvoorbeeld huisdieren hebt. 

Ideaal in combinatie met vloerverwarming 

Een keramische tegelvloer is uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming. Keramische tegels geleiden de warmte namelijk erg goed, in plaats van de warmte op één punt vast te houden. Tegels slaan de warmte daarnaast goed op, waardoor u extra lang kunt genieten van een warm huis. Naast de geschiktheid voor vloerverwarming, zijn keramische  tegels ook perfect te combineren met vloerkoeling. Net als met vloerverwarming, geleiden tegels koelvloeistof goed. In de zomer kunt u dus genieten van een heerlijk koel huis.