bad-inbouwen.jpg

Bad inbouwen, in bijna elke badkamer mogelijk

In Nederland zijn inbouw-ligbaden de meest voorkomende baden. U koopt een dergelijk bad als een kale kuip van acryl en soms van plaatstaal. In het bad is een gat voor de afvoer aangebracht, en soms kraangaten. Maar zo’n bad kunt u niet zomaar neerzetten, u moet het inbouwen. U kunt het laten doen door een vakman, maar wie een beetje handig is zal deze klus ook zelf uit kunnen voeren. Dat spaart een flink bedrag uit aan arbeidsloon.

Checklist 

Het inbouwen van een bad begint met het in huis halen van alle benodigde producten. Bekijk de lijst zorgvuldig, want niets is vervelender dan er halverwege de klus achter komen dat er nog dingen ontbreken. 

De ‘boodschappenlijst’ ziet er als volgt uit: 

  • Een bad met onderstel of poten 
  • Sifon of afvoer 
  • Houten balken (50x75 cm) 
  • Blokken celbeton (5 cm dik) 
  • Multiplex (18 mm dik) of groene (waterbestendige) gipsplaten voor de ombouw 
  • Isolatiemateriaal, bijvoorbeeld glaswol 
  • Siliconenkit

Onderstel en sifon

Het inbouwen van het bad begint met het bevestigen van het onderstel of de poten aan het bad. Zet daarna het bad waterpas en maak daarbij gebruik van de stelpoten; draai ze in of uit om het bad hoger of lager te krijgen. Meet daarna de afstand van de sifon naar de afvoer heel nauwkeurig op en haal de badkuip weer weg. Plaats nu de balken tegen de muur. Daarop komt het inbouw-bad te rusten. Zitten de latten stevig op de muur, controleer dan nogmaals of alles nog waterpas is, en zet dan het ligbad op zijn plaats. 

Een sifon moet na het inbouwen van het bad steeds bereikbaar blijven. Plaats de sifon dus niet aan de achterkant van het bad maar aan de voorkant. U werkt hem later weg achter de ombouw, maar zorg er door middel van een luik wel voor dat u er later nog bij kunt als dat nodig is. 

Inbouwen = ombouw maken 

Staat het bad netjes waterpas, teken dan de buitenzijde van het bad af en verwijder het bad. Nu gaat u het bad daadwerkelijk inbouwen door de kuip van een ombouw te voorzien. Een ombouw kan bestaan uit gipsblokken, multiplex of groene gipsplaten. De gipsblokken verlijmt u met blokkenlijm, op dezelfde hoogte als de steunbalken op de muur. Een badombouw van multiplex of gipsplaten bestaat uit een geraamte van balken, afgewerkt met multiplex of groene vochtbestendige gipsplaten.

Is de badombouw met het luik klaar, plaats dan de badkuip in de ombouw en sluit het bad aan op de waterafvoer. Vergeet niet om een bad van plaatstaal te aarden. Het is verstandig om een bad te isoleren. Door een isolerende laag glaswol aan te brengen, blijft het badwater langer warm! Werk ten slotte de ombouw af door hem te betegelen. Breng eerst voorstrijkmiddel aan, zet de tegels vast met tegellijm en kit het bad af met schimmelvrije siliconenkit.