wellness-badkamer-stoomcabine-whirlpool.jpg

Bubbelbad schoonmaken: zo doet u dat

Een bubbelbad, ook wel whirlpool genoemd, is een luxe toevoeging aan uw badkamer. Het warme water en de water- en luchtmassage laten u heerlijk tot rust komen. Om zo lang mogelijk te genieten van uw bubbelbad, is het belangrijk dat u het bubbelbad schoonmaakt. Dit hoeft niet veel tijd te kosten. In deze blog leggen wij u uit waarom u uw bubbelbad goed moet reinigen én hoe u dit doet. 

Wat gebeurt er als ik mijn bubbelbad niet schoonmaak? 

Dat het belangrijk is om een whirlpool goed te onderhouden, is logisch. U neemt tenslotte ook een bad om lekker fris te worden, en dat kan niet in een vieze whirlpool. Maak uw bubbelbad goed schoon om het volgende te voorkomen:  

Dichtgeslibd leidingwerk en verstopte spuitmonden 

De ringleiding en waterpomp slibben langzaam dicht door het aankoeken van badproducten en lichaamsvetten. De vetten uit deze producten blijven achter in de leidingen én gaan op het water drijven als u in bad zit. Het gevolg: er komen vieze deeltjes uit de jets (vlokken) of ze werken helemaal niet meer. Dit is enorm zonde van uw whirlpool! Ons advies? Gebruik geen zepen of oliën, maar ga voor geuren op basis van alcohol. Maak van badderen een feest met geuren als eucalyptus, lavendel en roos. Houd er rekening mee dat uw huidvetten wel nog in het bad terechtkomen. Het is daarom noodzakelijk om de leidingen en spuitmonden goed schoon te houden.  

Verspreiding van bacteriën  

Een ander risico als u het bad niet goed schoonhoudt, is de verspreiding van bacteriën. Vooral in een groter bad waar ook vrienden en familie tegelijkertijd in baden, gedijen bacteriën goed. Het liefst zitten zij in de leidingen achter de spuitmonden. Ook daarom dient u de spuitmonden regelmatig schoon te maken. Zo voorkomt u kwaaltjes als schimmelnagels of darminfecties. Ook verlaagt u met goed onderhoud het risico op legionella.   

Verkalkte kranen  

Een verkalkte kraan ontsiert het uiterlijk van uw bad. Het staat simpelweg niet mooi. Ook werken verkalkte kranen vaak minder goed, omdat het water lastiger naar buiten kan. Het onderhouden van uw kraan is weinig werk. Verderop in deze blog leest u hoe u uw kranen net zo mooi houdt als op de dag dat u ze kocht! 

Hoe maak ik mijn whirlpool schoon? 

Bent u van plan om binnenkort uw gehele bubbelbad te reinigen? Dit is helemaal niet zoveel werk. Volg deze drie stappen en voor u het weet, staat de whirlpool weer te glanzen in uw badkamer!  

Stap 1: Maak de kuip schoon  

Het schoonmaken van de kuip is zo gebeurd. U maakt de buitenzijde eenvoudig schoon met een zachte doek die gedrenkt is in azijn of een chloorvrij product. Gebruik geen schuurspons, want hierdoor ontstaan er krassen en doffe vlekken. Ook de binnenzijde reinigt u met een niet al te agressief schoonmaakmiddel, zoals azijn. Gebruik ook hiervoor een zachte doek. 

Stap 2: Reinig de ringleiding 

De leidingen zijn vaak wat lastiger schoon te houden, omdat badproducten en kalk zich kunnen ophopen in de nauwe openingen van de spuitmonden. Onze tip? Gebruik speciale whirlpoolreiniger. Lees hier hoe u uw whirlpool schoonmaakt met Maxaro leidingreiniger

  • Vul het bad met warm water tot 5 cm boven de hoogste openingen van de jets;  
  • Voeg 50 tot 75 ml whirlpoolreiniger toe aan het bad en laat alle systemen minimaal 15 minuten draaien;  
  • Laat het water een uur staan. Op deze manier kan de whirlpoolreiniger inwerken en wordt het vuil goed aangepakt;  
  • Schakel alle systemen nogmaals in, ditmaal voor 10 minuten;  
  • Laat het bad nu leeglopen en spoel het goed na met schoon water. 

Stap 3: Ontkalk de kranen  

Een verkalkte kraan maakt u eenvoudig schoon met behulp van wat keukenpapier/een doekje en wat azijn. Dit laat kalk als geen ander verdwijnen. Drenk het papier of het doekje in de azijn en wikkel dit om de kraan. Laat het even intrekken en spoel daarna de kraan goed af. Droog hem af met een schone doek en uw kraan is weer als nieuw! Gebruik vooral geen schuurspons, chloor of bleekmiddelen. Deze beschadigen de glimmende laag, waardoor uw kraan dof wordt. Als u twijfelt over een schoonmaakmiddel, test u het eerst op een niet zichtbaar oppervlak. 

Hoe vaak moet ik mijn bubbelbad schoonmaken? 

Zoals u heeft gelezen, kost het schoonmaken van een whirlpool helemaal niet zoveel tijd. Hoe vaker u het bubbelbad gebruikt, hoe meer u het zal moeten reinigen. Bij normaal gebruik, zo’n twee tot drie keer per week, raden wij u het volgende aan:  

De kuip  

De kuip kunt u het best een paar keer per week reinigen. Dit hoeft helemaal niet veel moeite te kosten. Zo zorgt u dat uw bad schoon is en in topconditie blijft.  

De ringleiding

Het is enorm belangrijk dat u de spuitmonden goed onderhoudt, om zo de verspreiding van bacteriën en verstoppingen te voorkomen. Reinig de spuitmonden daarom minimaal een keer per maand met whirpoolreiniger.  

De kraan

Ook het schoonmaken van de kranen is vrij eenvoudig. Wij adviseren om de kranen eens per week schoon te maken zoals hierboven is besproken. Zo blijven de kranen kalkvrij en glanzend. Kalk krijgt met deze frequentie geen tijd om zich goed te hechten, zodat u nooit problemen heeft met hardnekkige kalkaanslag.

Geniet van uw frisse bubbelbad 

Het schoonmaken van uw bubbelbad is belangrijk, als u er zo lang mogelijk plezier van wilt hebben. Door de kuip, ringleiding en kranen goed te onderhouden, voorkomt u verstopping, verkalking en de verspreiding van bacteriën. Reinig uw bubbelbad volgens de stappen in deze blog, en geniet maximaal van uw bad!