douchen.jpg

10x dit wist u nog niet over douchen

We zijn allemaal gek op douchen, en daarom brengen we heel wat uurtjes door onder de warme, of juist koude stralen. Toch zijn er ongetwijfeld een aantal dingen die u nog niet weet over dit ontspanningsmoment. Hoeveel water verbruiken we, en is het nodig om elke dag te douchen? Lees deze blog en kom erachter!   

1. Stortbak  

Het woord ‘douche’ komt uit het Frans, en betekent letterlijk ‘stortbak’. Het woord is overgenomen in meerdere talen. Zo spreken Spanjaarden van een ‘ducha’ en gaat men in Noorwegen onder de ‘dusj’.    

2. Eureka!  

Misschien herkenbaar: de hele dag broedt u op een goed idee, zonder resultaat. Als u onder de douche springt, bruist u ineens van de inspiratie. U bent niet de enige: driekwart van de mensen krijgt de beste ideeën onder de douche! Vooral jongeren raken geïnspireerd door een douchebeurt. 20% van de mensen springt daarom onder de douche om na te denken of om een probleem op te lossen.  

3. Elke dag douchen  

Benieuwd hoeveel Nederlanders elke dag douchen? Tegenwoordig zegt ruim driekwart van de bevolking dagelijks een douchebeurt te nemen. 30% gaat zelfs meerdere keren per dag onder de douche, bijvoorbeeld ’s ochtends en na het sporten nog een keer. Uit onderzoek blijkt dat het helemaal niet nodig is om zo vaak te douchen. Sterker nog, twee keer per week is al voldoende. In de tussentijd herstelt de huid van de chemische toevoegingen in veel shampoos en douchegels.  

4. Even opfrissen  

Wat wel heel goed is voor de huid? Een koude douche! Hoewel ruim 93% van de Nederlanders liever onder een warme douche staat, frist een koude plens water de huid letterlijk op. U krijgt er meer energie van, omdat u letterlijk wakker schrikt. Daarnaast is een koude douche goed voor het immuunsysteem. De bloedvaten vernauwen zich door het koude water, en hierdoor wordt de huid strakker. Toch maar eens proberen dus! 

5. Als een nachtegaal 

Bijna 60% van de Nederlanders zingt onder de douche, dus de kans is groot dat ook u lekker meedoet. Niet zo gek, want door het galmen klinkt zelfs de slechtste zanger nog als een nachtegaal. Daarnaast zingen we vooral graag als we vrolijk zijn. De douche geeft ons dus een goed humeur.  

6. 90 liter water  

Gemiddeld gebruikt u zo’n 90(!) liter water per douchebeurt. Stelt u zich eens voor, de inhoud van 90 pakken melk, en dat elke dag opnieuw. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om water te besparen. Zo is er een app waarin u kunt aangeven hoe lang u wilt douchen. De app geeft u een seintje als het tijd is om shampoo en douchegel te gebruiken, zodat u netjes binnen de tijd blijft. Ook een waterbesparende douchekop is een handige oplossing. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de waterrekening.  

7. Ultiem wellnessmoment  

Thuis onder de douche stappen is voor de helft van de vrouwen het ultieme wellnessmoment. Daar kan geen sauna tegenop! 52% van de mensen doucht bijvoorbeeld vaak puur om te ontspannen. De favoriete producten voor zo’n rustgevende douchesessie? Een maskertje, scrub, badolie en bodylotion.   

8. Pret voor twee  

Samen douchen is populair. Zeker 60% van de Nederlandse stellen doucht wel eens samen, en dat doen we vooral voor de gezelligheid. Samen genieten van ontspanning en een goed gesprek is het fijnst in een grotere douchecabine of inloopdouche. Zo profiteert u van de gezelligheid, en hebben jullie allebei genoeg ruimte. 

9. Hard water  

Heeft u na het douchen wel eens last van een gevoelige of rode huid? Misschien doucht u simpelweg te warm. Maar het kan ook te maken hebben met de hardheid van het water. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe groter de kans dat de huid uitdroogt. Doucht u niet warmer dan 38º, en heeft u nog last van rode vlekjes? Probeer dan eens een waterontharder of waterfilter.   

10. ’s Ochtends of ’s avonds?  

De meeste mensen hebben een voorkeur voor ’s ochtends of ’s avonds douchen. Beide tijdstippen hebben voordelen. Een frisse douche helpt om ’s ochtends goed wakker te worden. Ook begint u zo met een schoon gevoel aan de dag. ’s Avonds is een douche juist heerlijk ontspannend. Wie weet lost u tijdens het douchen wel een probleem op waar u al de hele dag over nadenkt. Na een warme douche duikt u lekker schoon in bed.   

De douche maakt ons vrolijk, zorgt voor een moment van ultieme ontspanning of quality time voor u en uw partner. Ooit gedacht dat douchen zo’n belangrijke rol in ons leven speelt? Kies daarom een douche die voldoet aan al uw wensen, zodat douchen elke keer weer een feest is!