douchen.jpg

10x dit wist u nog niet over douchen

We zijn allemaal gek op douchen en brengen heel wat tijd door onder de warme of juist koude waterstralen. Toch zijn er ongetwijfeld een aantal dingen die u nog niet weet over dit heerlijke ontspanningsmoment. Hoeveel water verbruiken we? En is het nodig om iedere dag te douchen? In deze blog leest u er alles over. 

1. Douche = stortbak  

Het woord douche komt uit het Frans en betekent letterlijk ‘stortbak’. Dit woord is overgenomen in meerdere talen. Zo spreken Spanjaarden van een ‘ducha’ en gaan ze in Noorwegen onder de ‘dusj’. 

2. Inspirerende douchesessies  

Voor velen misschien herkenbaar: u probeert de hele dag om een goed idee te bedenken, zonder resultaat. Maar als u onder de douche springt, bruist u plots van de inspiratie. U bent niet de enige, namelijk driekwart van de mensen krijgt de beste ideeën tijdens het douchen. Vooral jongeren raken geïnspireerd door een douchebeurt. 20% van de mensen springt daarom onder de douche om na te denken of om een probleem op te lossen.   

3. Hoe vaak douchen?  

Tegenwoordig neemt ruim driekwart van de Nederlandse bevolking dagelijks een douchebeurt. Zo’n 30% gaat zelfs meerdere keren per dag onder de douche. Bijvoorbeeld ’s ochtends en na het sporten nog een keer. Uit onderzoek blijft dat het helemaal niet nodig is om zo vaak te douchen. Sterker nog: 2 keer per week is al voldoende. In tussentijd herstelt de huid van de chemische toevoegingen die in shampoo en douchegel zit.  

4. De voordelen van koud water  

Een koude douche nemen is ideaal voor de huid. Hoewel 93% van de Nederlanders liever onder een warme douche staat, frist koud water uw huid op. Bovendien zorgt dit voor meer energie. Verder is het koude water goed voor het immuunsysteem. Door het koude water vernauwen de bloedvaten zich namelijk en wordt uw huid strakker. 

5. Zingen tijdens het douchen 

Bijna 60% van de Nederlanders zingt onder de douche, dus de kans is groot dat ook u lekker meedoet. Niet zo gek, want door het galmen klinkt zelfs de slechtste zanger nog als een nachtegaal. Daarnaast zingen we vooral graag als we vrolijk zijn. De douche geeft ons dus een goed humeur.  

6. Waterverbruik per douchebeurt 

Gemiddeld gebruikt u maar liefst 90 liter water per douchebeurt. Dit is de inhoud van zo’n 90 pakken melk, elke dag opnieuw. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om water te besparen. Zo is er bijvoorbeeld een app waarin u aangeeft hoe lang u wilt douchen. Deze app meldt wanneer het tijd is om shampoo en douchegel te gebruiken, zodat u netjes binnen de tijd blijft. Ook een waterbesparende douchekop is een handige oplossing. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw waterrekening. 

7. Ultiem ontspanningsmoment  

Thuis onder de douche stappen is voor de helft van de vrouwen een moment om volledig tot rust te komen. Zo worden alle zorgen na een lange werkdag weggespoeld. 52% van de mensen doucht vaak puur voor de ontspanning. De favoriete producten bij zo’n rustgevende douchesessie? Een masker, scrub, badolie en bodylotion.   

8. Pret voor twee  

Samen douchen is erg populair. Zeker 60% van de Nederlandse stellen doucht wel eens samen en doen dat vooral voor de gezelligheid. Met z’n tweeën douchen is het aangenaamste in een grote douchecabine of inloopdouche. Zo geniet u samen van de gezelligheid en heeft u allebei genoeg ruimte. 

9. Het effect van hard water  

Heeft u na het douchen wel eens last van een gevoelige of rode huid? Misschien doucht u simpelweg te warm. Maar het kan ook te maken hebben met de hardheid van het water. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe groter de kans dat de huid uitdroogt. Doucht u niet warmer dan 38°C en heeft u nog steeds last van rode vlekjes? Probeer dan eens een waterontharder of waterfilter.   

10. ’s Ochtends of ’s avonds?  

De meeste mensen hebben een voorkeur om ’s ochtends of ’s avonds te douchen. Beide tijdstippen hebben voordelen. Een frisse douche in de ochtend helpt u om wakker te worden en zorgt ervoor dat u de dag met een schoon gevoel begint. In de avond is een douche juist heel ontspannend. Na een warme douche duikt u lekker fris in bed. 

Douchen maakt u vrolijk, biedt een moment van ultieme ontspanning en creëert quality time voor u en uw partner. Kies daarom een douche die voldoet aan al uw wensen, waarin u maximaal geniet. Bij Maxaro ontdekt u verschillende soorten douches in allerlei kleuren, vormen en afmetingen. Zo vindt u gegarandeerd het perfecte exemplaar.