Douchegoot plaatsen? Geef de badkamer een facelift

In een douchecabine is de afvoer van het water al geregeld. Maar in een inloopdouche moet u zelf zorgen dat het water weg kan lopen. Vroeger was een ouderwets putje heel gewoon. Tegenwoordig kunt u kiezen voor een eigentijdse douchegoot van RVS. Dat staat mooi in moderne badkamers en is voor een handige doe-het-zelver prima zelf te plaatsen. Het is wel zo dat er veel verschillende soorten en afmetingen goten zijn, waardoor er niet één algemene handleiding te geven is. Gelukkig zitten er altijd montage-instructies in de verpakking van de te plaatsen douchegoot. Als u die aanhoudt, kan het eigenlijk niet fout gaan.

Waar? 

Voordat u de douchegoot gaat plaatsen, moet u bepalen waar u de douchegoot wilt plaatsen. Dit is vaak op de plek waar het oude afvoerputje zat. Bij een inloopdouche is het van groot belang dat u een douchegoot plaatst in de vloer waar het water naartoe kan stromen. Direct bij de ingang is een mogelijkheid. Op die manier wordt voorkomen dat het water verder de doucheruimte uit en de badkamer instroomt. U kunt er ook voor kiezen om de douchegoot juist aan de achterkant te plaatsen. Houd er wel rekening dat niet iedere douchegoot geschikt is om voor de ingang van de douche te plaatsen. Let dus op bij de aankoop van een douchegoot. Vraag advies aan de vakman als u er zelf niet uitkomt. 

Hoe te plaatsen? 

Een douchegoot plaatsen is lastiger als u nog een uitsparing in de vloer moet hakken. U kunt de douchegoot aansluiten op een 50 mm afvoerbuis. Voor sommige douchegoten wordt lijm gebruikt, maar er zijn ook typen waarbij goot en buis in elkaar worden geschoven met behulp van rubberen ringen. 

Sluit nu de aardedraad van de douchegoot aan op het aarde-verdeelblok in de meterkast. Denk er bij het plaatsen van de douchegoot om dat deze 1 tot 2 mm lager uitkomt dan de daadwerkelijke vloer. Maak daarna het geheel waterdicht met matten of kit en stort daarna de vloer of werk hem verder af. Let bij het storten van de vloer op dat deze genoeg afloopt zodat het water vanzelf naar de douchegoot stroomt. Daarbij zijn de dikte van de vloertegels en de tegellijm zaken om rekening mee te houden. Dek voor het storten van de vloer uw nieuw geplaatste douchegoot af, om beschadigingen te voorkomen. Na het plaatsen van de douchegoot en het storten of afwerken van de vloer kunt u de douche gaan betegelen. Houd rondom de douchegoot een opening aan van circa 2-3 mm. De laatste stap is dan om deze naad dicht te kitten.