aansluiten-radiator (1).jpg

5 meest gemaakte fouten bij het aansluiten van een radiator

Een radiator is onmisbaar in je woning. Om optimaal te presteren en voldoende warmte af te geven, moet de radiator wel goed zijn aangesloten. Een radiator aansluiten kan moeilijker zijn dan je in eerste instantie denkt. Door het verkeerd aansluiten van de radiator kunnen lekkages ontstaan en kan de radiator onvoldoende warmte afgeven. Ga je binnenkort een radiator aansluiten? Lees dan hier de 5 meest gemaakte fouten en voorkom dat jij deze beginnersfouten maakt. Een goede voorbereiding is het halve werk! 

1. Aan- en afvoer omgedraaid 

Om een radiator werkende te krijgen is het natuurlijk belangrijk na te gaan welke leiding de aanvoer verzorgt en welke leiding de afvoer. Helaas wordt dit nog wel eens vergeten, waardoor de retourleiding op de radiatorkraan wordt aangesloten en andersom. Hierdoor werkt de radiator niet of slechts gedeeltelijk. Bekijk dus goed waar de aansluitingen op de radiator zitten, voordat je de radiator gaat aansluiten. 

2. Rekening gehouden met verkeerde aanvoertemperatuur

Wat oudere cv-ketels hebben vaak een aanvoertemperatuur van 90 °C, terwijl nieuwe hr-ketels een lagere temperatuur van 75 °C aanbieden. In huizen met nieuwe ketels zullen radiatoren minder warmte afgeven, omdat deze een lagere watertemperatuur aangevoerd krijgen. Het vervangen van de radiatoren met hogere capaciteit kan hiervoor een oplossing zijn. Zorg er dan wel voor dat je alle radiatoren in huis op elkaar afstemt in doorstroming, gebruik hiervoor de radiatorkraan. Doe je dit niet, dan vindt er geen gelijke warmteverdeling in de woning plaats. Sommige ruimtes in huis zijn dan wel verwarmd en andere onvoldoende. Dit wil je natuurlijk voorkomen, want je wilt overal kunnen genieten van een aangename temperatuur.

3. Geen voetventiel geplaatst

Meestal wordt er wel een radiatorkraan of thermostatische radiatorkraan op de aanvoer van de radiator aangesloten, maar wordt de afvoerleiding direct op de radiator gedraaid. Het is verstandiger een voetventiel op de afvoer van de radiator te plaatsen, dit heeft meerdere voordelen. Op deze manier kun je de radiator binnen de installatie afsluiten, zonder dat je het systeem leeg moet laten lopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de radiator tijdelijk verwijderen als je de wand wilt verven. De thermostatische radiatorkranen sets van Maxaro worden standaard geleverd met voetventiel en knelkoppeling.

4. Geen stromingsbuis bij verticale radiatoren 

Sluit bij voorkeur de radiator altijd via de onderzijde aan. Bij verticale radiatoren die toch via de bovenzijde worden aangesloten, is het nodig om een stromingsbuis aan de radiator toe te voegen. Een stromings- of stijgbuis zorgt ervoor dat bij radiatoren met een bovenaansluiting het warme water eerst naar beneden wordt gebracht. Onderaan de radiator wordt het water vrijgelaten en stijgt het door de warmte weer op. Door het toepassen van een stromingsbuis bij een bovenaansluiting zal de radiator goed doorstromen en wordt deze optimaal verwarmd. Let op, dit is enkel toepasbaar bij handdoekradiatoren.  

5. Na installatie niet ontluchten 

Bij het aansluiten van een nieuwe radiator ontstaat er lucht in het systeem. Doordat er een luchtbel in de radiator zit, zal deze niet goed of onvolledig warm worden, de radiator blijft lauw of een gedeelte van de radiator warmt niet op. Lucht in de radiator herken je, naast temperatuurafwijkingen, aan suizen, tikken en het horen vallen van water in de radiator. Ontlucht de radiator daarom altijd volgens de instructies. Schakel de cv-installatie uit en draai voorzichtig de ontluchtingskraan open. Na het ontluchten moet je het systeem weer bijvullen met water. De werkdruk (gemiddeld 1,8 bar) kan verschillen per installatie, lees hiervoor de handleiding. Het kan zijn dat je het systeem na een week nog een keer moet ontluchten, met name als je meerdere radiatoren hebt vervangen. 

Heb je een verticale radiator en krijg je deze niet goed ontlucht? Controleer dan of het ontluchtingsventiel in een diagonale lijn zit van de toevoerleiding (toevoer linksonder, ontluchting rechtsboven).