aansluiten-radiator (1).jpg

5 meest gemaakte fouten bij het aansluiten van een radiator

Een radiator is onmisbaar in uw woning. Om optimaal te presteren en voldoende warmte af te geven, moet de radiator wel goed zijn aangesloten. Een radiator aansluiten kan moeilijker zijn dan in eerste instantie gedacht. Door het verkeerd aansluiten van de radiator kunnen lekkages ontstaan en kan de radiator onvoldoende warmte afgeven. Gaat u binnenkort een radiator aansluiten? Lees dan hier de 5 meest gemaakte fouten en voorkom dat u deze beginnersfouten maakt. Een goede voorbereiding is het halve werk! 

1. Aan- en afvoer omgedraaid 

Om een radiator werkende te krijgen is het natuurlijk belangrijk na te gaan welke leiding de aanvoer verzorgt en welke leiding de afvoer. Helaas wordt dit nog wel eens vergeten, waardoor de retourleiding op de radiatorkraan kraan wordt aangesloten en andersom. Hierdoor werkt de radiator niet of slechts gedeeltelijk. Bekijk dus goed waar de aansluitingen op de radiator zitten, voordat u de radiator gaat aansluiten. 

2. Rekening gehouden met verkeerde aanvoertemperatuur 

Wat oudere cv-ketels hebben vaak een aanvoertemperatuur van 90 °C, terwijl nieuwe hr-ketels een lagere temperatuur van 75 °C aanbieden. In huizen met nieuwe ketels zullen radiatoren minder warmte afgeven, omdat deze een lagere watertemperatuur aangevoerd krijgen. Het vervangen van de radiatoren met hogere capaciteit kan hiervoor een oplossing zijn. Zorg er dan wel voor dat u alle radiatoren in huis op elkaar afstemt in doorstroming, gebruik hiervoor de radiatorkraan. Doet u dit niet dan vind er geen gelijke warmteverdeling in de woning plaats, sommige ruimtes in huis zijn dan wel verwarmd en sommige onvoldoende. Dit wilt u natuurlijk voorkomen, want u wilt overal kunnen genieten van een aangename temperatuur. 

3. Geen voetventiel geplaatst 

Meestal wordt er wel een radiatorkraan of thermostatische radiatorkraan op de aanvoer van de radiator aangesloten, maar wordt de afvoerleiding direct op de radiator gedraaid. Het is verstandiger een voetventiel op de afvoer van de radiator te plaatsen, dit heeft meerdere voordelen. Op deze manier kunt u de radiator binnen de installatie afsluiten, zonder dat u het systeem leeg moet laten lopen. Zo kunt u bijvoorbeeld heel eenvoudig de radiator tijdelijk verwijderen als u de wand wilt verven. De thermostatische radiatorkranen sets van Maxaro worden standaard geleverd met voetventiel en knelkoppeling.

4. Geen stromingsbuis bij verticale radiatoren 

Sluit bij voorkeur de radiator altijd via de onderzijde aan. Bij verticale radiatoren welke toch via de bovenzijde worden aangesloten is het nodig een stromingsbuis aan de radiator toe te voegen. Een stroming- of stijgbuis zorgt ervoor dat bij radiatoren met een bovenaansluiting het warme water eerst naar beneden wordt gebracht. Onderaan de radiator wordt het water vrijgelaten en stijgt het door de warmte weer op. Door het toepassen van een stromingsbuis bij een bovenaansluiting zal de radiator goed doorstromen en wordt deze optimaal verwarmd. Let op, dit is enkel toepasbaar bij handdoekradiatoren.  

5. Na installatie niet ontluchten 

Bij het aansluiten van een nieuwe radiator ontstaat er lucht in het systeem. Doordat er een luchtbel in de radiator zit zal deze niet goed of onvolledig warm worden, de radiator blijft lauw of een gedeelte van de radiator warmt niet op. Lucht in de radiator herkent u naast temperatuurafwijkingen aan suizen, tikken en het horen vallen van water in de radiator vallen. Ontlucht de radiator daarom altijd volgens de instructies, schakel de cv-installatie uit en draai voorzichtig de ontluchtingskraan open. Na het ontluchten dient u het systeem weer bij te vullen met water. De werkdruk (gemiddeld 1,8 bar) kan verschillen per installatie, lees hiervoor de handleiding. Het kan zijn dat u het systeem na een week nog een keer moet ontluchten, met name wanneer u meerdere radiatoren heeft vervangen. 

Heeft u een verticale radiator en krijgt u deze niet goed ontlucht? Controleer dan of het ontluchtingsventiel in een diagonale lijn zit van de toevoerleiding (toevoer linksonder, ontluchting rechtsboven).