badkamermeubel-eiken-wastafel-wit.jpg

Badkamer schoonmaken: een niet te missen handleiding

De badkamer wordt intensief gebruikt en moet daarom regelmatig schoongemaakt worden. Want optimaal genieten kan pas met een schoon bad en blinkende tegels. Onderstaand stappenplan helpt u bij het schoonmaken- én houden van de ruimte. 

Stap 1: Badkamer drooghouden en ventileren 

Eén van de belangrijkste stappen bij het schoonmaken en onderhouden van de badkamer is om deze goed droog te houden en te ventileren tijdens en na het gebruik. Met name in de doucheruimte dient u hierop te letten. Zo voorkomt u schimmels in kitten en voegen. Door dit telkens toe te passen geniet u langdurig van een schone badkamer.

Stap 2: Tegels reinigen  

Tegels die niet regelmatig worden schoongemaakt verliezen hun schoonheid. Reinig de tegels daarom minstens één keer per week met een tegelreiniger. Deze bevat geen zeep of olie en voorkomt dat vuil aan de tegels blijft plakken. Bovendien ontstaan er zo geen voet- of handafdrukken. Voor natuursteentegels bestaat er een zuurvrij onderhoudsmiddel. Deze tegels zijn gevoeliger qua onderhoud en hebben daarom een speciale natuursteenreiniger nodig. 

Ziet u geen vlekken? Dan is dweilen met alleen water al voldoende. Dweil kleine stukken voor het schoonste resultaat en spoel daarna de natte vloer af met warm water. Voor wandtegels is het afnemen met een vochtige doek vaak voldoende. 

Tip: vergeet de voegen niet! 

Ook de voegen hebben af en toe een schoonmaakbeurt nodig. Hoe groter de tegel, hoe minder voegen. En minder voegen betekent minder schoonmaakwerk. Voor witte voegen die verkleurd zijn gebruikt u een tandenborstel en wat verdund bleekmiddel. Even laten intrekken en vervolgens weer afspoelen met water. Zo oogt uw badkamer meteen een stuk schoner. 

Stap 3: Bad schoonmaken 

Er gaat niets boven een heerlijk warm bad na een lange werkdag. Om hier optimaal van te genieten is het belangrijk dat dit steeds fris en schoon is. Zo blijft uw bad in topconditie en heeft u er jarenlang plezier van. 

Voordat u begint aan de schoonmaak, moet u nagaan van welk materiaal uw badkuip gemaakt is. Bij acryl en mineraalmarmer is het gebruik van schurende middelen en bijtende producten af te raden. Deze tasten het oppervlak aan en veroorzaken krassen, doffe plekken, verkleuringen en andere beschadigingen. Ook bij solid surface adviseren wij om geen schurende producten te gebruiken, tenzij om vlekken op het bad te verwijderen. 

Enkele nuttige onderhoudstips per materiaalsoort: 

  • Solid surface: krassen en vuil zijn eenvoudig te verwijderen met schuurcrème en vochtig, fijn schuurpapier. 
  • Mineraalmarmer: bij baden van mineraalmarmer is het belangrijk om vlekken van bijvoorbeeld haarverf of make-up binnen 18 uur te verwijderen. Het bad behoudt daarnaast zijn glans door 1x per jaar een autowaxbehandeling uit te voeren. 
  • Acryl: ook glanzende acrylbaden lenen zich uitstekend voor een behandeling met autowax. Zo blijft u genieten van een oogverblindend bad. Ontstaan er na verloop van tijd gebruikerskrasjes? Dan kan het materiaal eenvoudig gepolijst worden en oogt het bad weer als nieuw. 

Na ieder gebruik raden wij u aan de gehele binnenkant met koud water na te spoelen en vervolgens met een zachte doek af te nemen. Zo voorkomt u kalkaanslag. Daarnaast is het belangrijk om het bad regelmatig schoon te maken met Maxaro-totaalreiniger. Deze verwijdert kalkaanslag, zeepresten en huidvetten en laat een beschermend laagje achter. Hierdoor blijft uw ligbadinbouwbad of vrijstaand bad langer schoon. 

Stap 4: Doucheruimte schoonmaken 

Om uw doucheruimte zo schoon en hygiënisch mogelijk te houden, adviseren wij u deze na het douchemoment met water af te spoelen. Achtergebleven vuil en zeepresten worden hierdoor eenvoudig verwijderd. Kalkaanslag voorkomen doet u door de volledige doucheruimte met een douchewisser en zachte droge doek af te nemen. Reinig de douche regelmatig met Maxaro-totaalreiniger en een vochtige doek. Dit product verwijdert kalkaanslag en zeepresten en laat bovendien een beschermende laag achter. 

De douchewand 

De meeste douchewanden zijn voorzien van een Nano-Tech coating. Dit heeft een water- en vuilafstotende werking waardoor u minder last heeft van kalkaanslag en zeepresten. Zo blijft uw douche langer schoon. Daarnaast is het aan te raden om het oppervlak frequent te behandelen met een oppervlaktebeschermer van Maxaro. Deze dient u met een droge doek aan te brengen en goed uit te wrijven. Maak na gebruik de douchewand steeds droog, voor een optimaal resultaat. De douchewisser van Maxaro helpt u hierbij. 

De douchebak 

De douchebak houdt u schoon door deze na gebruik met koud water af te spoelen en vervolgens droog te maken met een zachte doek. De totaalreiniger van Maxaro is hierbij een handig hulpmiddel. Bij een SMC-douchebak poetst u lichte gebruikerskrassen eenvoudig weg met polijstwas. Ook voor het wegwerken van doffe oppervlakken is dit ideaal. Zo krijgt het oppervlak opnieuw een blinkende toplaag. 

De douchegoot  

Om voorstoppingen te voorkomen en de doorstroming van uw douchegoot optimaal te houden, is het aan te raden om deze geregeld schoon te maken. De verwijderbare onderdelen van uw douchegoot zoals de haarfilter, sifon en het rooster dient u er regelmatig uit te halen en vrij te maken van haren, zeepresten en ander achtergebleven vuil. Spoel deze goed na met water en neem af met een zachte vochtige doek. Gebruik hierbij met enige regelmaat Maxaro-totaalreiniger. 

Douchekop ontkalken 

Door de douchekop regelmatig te ontkalken met Maxaro-totaalreiniger behoudt u een volle waterstraal tijdens het douchen. Bij kunststoffen hand- en regendouches verwijdert u met een vingerbeweging de opgehoopte kalk dankzij de siliconen sproeigaatjes. Droog na iedere douchebeurt de douchekop af met een zachte handdoek. Zo voorkomt u kalkaanslag, waardoor u deze minder vaak schoon hoeft te maken. 

Stap 5: Badkamermeubel, wastafel en waskom schoonmaken 

Maak uw wastafel en waskom droog na gebruik voor een zo schoon mogelijk resultaat. Daarnaast is ons advies om met enige regelmaat de Maxaro Totaalreiniger te gebruiken. Dit product is geschikt voor het schoonmaken van keramiek, glas, mineraalmarmer of solid surface. Voor het wastafelmeubel is een reiniging met water voldoende. 

Een oppervlak van natuursteen dient u schoon te maken met een speciaal middel voor natuursteen. Kies voor een niet-agressieve, zuurvrije reiniger zonder kalkoplossende werking. Reinigingsmiddelen die kalk oplossen tasten bij natuursteen de kalksteen aan die er van nature in voorkomt. 

Uw badkamermeubel zo fris en schoon mogelijk houden doet u door de buitenkant van de onderkast en het wastafelblad dagelijks met een zachte vochtige doek af te nemen. Voor een grondige reiniging van de buitenkant is het aan te raden om wekelijks de totaalreiniger van Maxaro te gebruiken in combinatie met een zachte doek.

Stap 6: De kranen en toebehoren onderhouden 

Bij het schoonmaken van kranen en toebehoren is het belangrijk om schuurmiddelen te vermijden. Kies in plaats daarvan voor zachte producten zoals groene zeep of totaalreiniger van Maxaro om deze wekelijks te reinigen. Gebruik geen schuursponzen of microvezeldoeken, deze bevatten kleine haakjes die krassen kunnen veroorzaken. Maak de kraan na gebruik altijd droog met een handdoek of leren zeem, zo voorkomt u dat kalk zich aan het oppervlak hecht.

Stap 7: Spiegels schoonmaken 

Neem uw spiegels dagelijks af met een zachte en droge doek. Zo houdt u het glasoppervlak zo schoon en hygiënisch mogelijk. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig het volledige oppervlak te reinigen met totaalreiniger van Maxaro. Zo geniet u altijd van een vlekkeloze spiegel. Elektrische onderdelen en externe spiegelverlichting dient u schoon te maken met een droge doek. Deze mogen namelijk niet in aanraking komen met water.

Stap 8: Toilet reinigen 

Houd uw toilet schoon door na elk gebruik achtergebleven vuil met een toiletborstel te verwijderen en door te spoelen. Al onze toiletten zijn volledig geglazuurd. Voor een algemene reiniging aan de binnenzijde van het toilet maakt u gebruik van wc-reiniger. Hardnekkige kalkaanslag en andere vuilresten tovert u probleemloos weg met de totaalreiniger van Maxaro. De buitenkant van uw toilet of urinoir neemt u onder handen met een vochtige doek en totaalreiniger. 

Tip: kies een onderhoudsvriendelijk toilet 

Een Easy Clean toilet maakt schoonmaken eenvoudiger dan ooit. Dit exemplaar heeft geen spoelrand, waardoor u geen last heeft van kalk- en vuilophopingen. Zo maakt u op een snelle en hygiënische manier uw toilet schoon. Een ander handig hulpmiddel is de quick-release technologie. Met een eenvoudige klik maakt u de zitting los van het toilet. Hierdoor heeft u geen last van moeilijke en onbereikbare hoekjes tijdens het schoonmaken.

Met dit stappenplan verloopt het schoonmaken van uw badkamer vlekkeloos. Bij Maxaro vindt u alles wat u nodig heeft om de badkamer compleet te maken. Van badkamermeubels tot schoonmaakproducten, in ons assortiment ontdekt u het allemaal. Kom langs in één van de showrooms of bekijk het volledige aanbod op de website. Maar liefst 98% van de artikelen is direct uit voorraad leverbaar.