hoe-werkt-thermostatische-douchekraan.jpg

Hoe werkt een thermostatische douchekraan?

Douchekranen zijn van oudsher tweegreeps mengkranen, maar tegenwoordig kiest bijna iedereen voor een thermostaatkraan. Heeft u thuis zelf al een thermostatische douchekraan? Dan weet u hoe heerlijk dat is, zo’n kraan die precies ‘weet’ hoe warm u uw douchewater wilt hebben en dat voor u op die temperatuur mengt. Een thermostaatkraan is handig en waterbesparend. U stelt de temperatuur in en de kraan doet het werk. U hoeft niet eindeloos aan de grepen te draaien om bij te regelen.

Ook met kinderen is het heel fijn. Een thermostaatkraan heeft meestal een begrenzer. Dat betekent dat de maximum temperatuur van het water op (meestal) 50°C is begrensd. Heter kan het water niet worden en zo kunt u zich niet branden aan te heet water. Ook zit er vaak een blokkeervoorziening op bij een maximum watertemperatuur van 38°C. Wilt u toch warmer douchen, dan kan dat door de blokkering tijdelijk op te heffen. Bij het instellen van een lagere temperatuur zal de blokkering weer geactiveerd worden. Veilig en gemakkelijk dus!

Werking thermostatische douchekraan 

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe die thermostatische douchekraan nou precies werkt? Wij leggen dat graag aan u uit, want het is best bijzonder. De thermostaatmengkraan, meestal kortweg thermostaatkraan genoemd, is voorzien van een thermostaat. Die regelt één van de twee toevoeren (meestal de koude) automatisch, afhankelijk van de stand van de andere toevoer (de warme) die met de hand wordt ingesteld. Dat gebeurt op zo’n manier dat de temperatuur van het water de ingestelde waarde houdt.

Het principe van de werking is een spiraaltje van een metaal, dat zodanig gemaakt is dat de lengte van dat spiraaltje afhangt van de temperatuur. Op de verschillende hoogten van het spiraaltje zitten een soort schuifjes vast die de waterstromen (voor een deel) afsluiten.  Ze zijn dus zo geplaatst dat als het spiraaltje uitzet er minder warm water en meer koud water door kan stromen. En als het spiraaltje krimpt, gebeurt er het tegenover gestelde. Met de bedieningsknop voor het instellen van de gewenste temperatuur verschuift u het spiraaltje een stukje, zodat er een andere verhouding warm en koud water door de toevoeren stroomt.

Thermostaatkranen in de showroom 

Het grote voordeel van de thermostatische douchekraan is het comfort. U stelt de temperatuur van het water eenmalig in, en dat wordt steeds weer geleverd, onafhankelijk van de leidingdruk en de doorstroomsnelheid. Op zoek naar een thermostatische douchekraan? Kom dan naar Maxaro. We hebben veel keuze in mooie betaalbare kranen. Bezoek één van onze showrooms of de webshop!