Hoge douchebak hip en super praktisch!

Een douchebak is een waterdichte kuip met een afvoer erin. Een douchebak kan verschillende hoogtes hebben, van vrijwel vlak (twee of drie centimeter) tot zo’n veertien centimeter. Maxaro heeft zelfs een exemplaar met een hoogte van zestien centimeter in het assortiment. Een hoge douchebak is stevig. Vaak is hij voorzien van een roestvrij stalen frame, waardoor hij enorm stabiel is. Een hoge douchebak valt wat meer op in een badkamer en geeft in combinatie met een douchecabine het gevoel van een ruimte in een ruimte. Een nadeel kan zijn dat het instappen in zo’n hoge douchebak wat meer inspanning kost. Voor mensen die wat ouder, of slechter ter been zijn, is een hoge douchebak daarom niet aan te raden. 

Bak van beton of acryl 

Een douchebak werd vroeger van beton vervaardigd en kon hoog of laag zijn. Er werd beton gestort en de opstaande randen werden van solide bakstenen gemetseld. Het tegelwerk werd gelijmd en gevoegd en daarmee was de douchebak waterdicht. Nadeel was natuurlijk dat er hak- en breekwerk aan te pas kwam, als u de douche wilde verplaatsen of als er een reparatie nodig was. De douchebak van plaatstaal was al een stuk praktischer, maar wel erg koud aan de voeten, en glad en heel zwaar. Nog weer later kwam de kunststoffen douchebak op de markt. Sterk en licht, en makkelijk te installeren. Acryl is momenteel het meest gangbare materiaal, en meestal wordt het versterkt met glasvezel. Kunststof is makkelijk te gieten en dus te voorzien van een ‘ribbelwerkje’ waardoor het risico op uitglijden enorm wordt verminderd. 

Hoog heeft voordelen! 

Een hoge douchebak kan worden uitgevoerd met een verbrede rand of een verhoogd hoekgedeelte. Handig als voetsteun of als zitje waarop u uw kind kunt laten zitten als u hem/haar even afspoelt. Voor hele kleintjes kan de hoge douchebak als een ‘pierenbadje’ fungeren. De stop op de afvoer, een beetje schuim en wat speeltjes erin. Als u de deuren van de douchecabine vervolgens dicht doet, kan het badderfeest beginnen zonder dat het een waterballet wordt.

Een hoge douchebak wordt geleverd met een potenset. Door die onder de douchebak te monteren wordt voorkomen dat de bak door gaat hangen. Een stalen frame is ook een oplossing om dat tegen te gaan. De bak zelf is dan vervaardigd van een sterke kunststof, bijvoorbeeld acryl versterkt met glasvezel, of de hoogwaardige kunststof SMC. De hoogte van de douchebak is soms af te stellen met behulp van de potenset. Bij een hoge douchebak zit meestal een plint om potenset onder de douchebak onderkant netjes weg te werken.