ideale-hoogte-bad-betonlook-tegels-vrijstaand-bad-vrijstaande-badkraan.jpg

Hoogte bad: volg de vuistregel of bepaal het zelf

Veel maten in een badkamer zijn standaard. Er is ook een ‘ideale’ maat voor de hoogte van een bad. Gemeten vanaf de vloer tot aan de rand van het bad is dat 53 cm. Veel installateurs gaan van die hoogte uit als ze een bad plaatsen. Maar het kan heel goed anders. Het ligt er maar net aan wat u prettig vindt. Met de stelpoten onder het onderstel van het bad kunt u het bad best iets hoger zetten.  Omdat u dat mooier vindt, of omdat het beter past in de inrichting en bij de afmetingen van uw badkamer. 

Hoogte en comfort 

De hoogte van het bad in de badkamer kunt u veranderen. Er zijn echter ook baden in verschillende hoogtes te koop. Gemiddeld is een inbouw bad zo’n 44 cm hoog. Met de ruimte die u voor de afvoer en eventueel leidingwerk moet rekenen, komt u dan zo’n tien cm hoger uit. Vrijstaande baden zijn over het algemeen iets hoger en meestal is er in de bodem een ruimte uitgespaard voor de sifon. Een iets hoger bad zit vaak iets comfortabeler. En in een hoger bad kan meer water, en blijft u dus beter warm. 

Hoogte rugzijde 

Maxaro heeft een prachtig asymmetrisch vrijstaand bad in haar collectie. De rugzijde heeft maar liefst een hoogte van 88 cm. Dat betekent niet dat het bad ook een vulhoogte van 88 cm heeft; de andere kant is namelijk veel minder hoog. Maar het is wel een prachtig gezicht, en u kunt uw hoofd lekker laten rusten. 

Verzonken bad 

Wilt u een zeer kleine instap? Een prachtige oplossing is dan een verhoogde vloer waar u de badkuip vervolgens in laat verzinken. Het gaat dan niet zozeer meer om de hoogte van het bad, maar om de combinatie met de mate waarin de vloer is verhoogd. Meestal steekt alleen de badrand nog maar boven de vloer uit. Op die manier is de instap dus bijna helemaal weggewerkt.