ideale-hoogte-douchekraan-inloopdouche-nis-chromen-regendouche-handdouche.jpg

Hoogte douchekraan, afhankelijk van meerdere factoren

De hoogte die meestal voor een douchekraan wordt aangehouden, is 110 cm boven de douchevloer of douchebak. Op die hoogte is de kraan voor de gemiddelde mens gemakkelijk te bedienen. Bij een thermostatische douchekraan is bij die hoogte goed af te lezen of de temperatuur juist is ingesteld. Wie voor losse onderdelen kiest – een douchekraan, slang en douchekop – kan de onderlinge afstand naar wens te bepalen.

Daarbij kan uw eigen lichaamslengte het uitgangspunt zijn. Voor een lang persoon is het prettig om de douchekop flink hoog te hangen. Vooral in combinatie met een douchestangset betekent dat dat de hoogte van de douchekraan waarschijnlijk wat hoger moet zijn dan voor mensen van gemiddelde lengte. Voor wie niet zo lang is, geldt andersom dat de douchekraan wat lager geplaatst zal moeten worden. 

Douchekraan met stang en douchekop 

Bij een douchestangset zijn de kraan, stang en douchekop gecombineerd. Een douchestangset is gemakkelijk omdat het een compleet geheel is waarbij de onderdelen op elkaar zijn afgestemd. Maar het is wel verstandig om extra te letten op de hoogte van de douchekraan. De lengte van de stang in namelijk een vast gegeven. De gemiddelde douchestang is zo’n 65 cm lang. Komt die direct boven de 110 cm van de ideale kraanhoogte? Of is het beter om de stang hoger te plaatsen? Of juist lager, en is dan de hoogte van douchekraan wel goed? Vraag uzelf af of u goed onder de douche kunt staan, of dat het geheel misschien te hoog wordt voor de doucheruimte. 

Regendouche op hoogte 

Bij een doucheset met een vaste regendouchekop en een in hoogte verstelbare handdouche is het ook aan te bevelen om even stil te staan bij de hoogte van de douchekraan. In de verpakking van een regendouche set treft u de volgende onderdelen aan: een muuraansluiting, doucheslang, handdouche, douchearm, regendouche douchekop, inbouwbox, afbouwdeel, en een mengkraan. Zo’n set laat u waarschijnlijk monteren door een installateur. Overleg met hem over de hoogte van de douchekraan. Het lijkt namelijk een vaststaand gegeven (110 cm boven het douchevloeroppervlak) maar dat is niet zo. U staat straks onder die douche; logisch dus dat u zelf de hoogte van uw douchekraan bepaalt.