Inloopdouche waterdicht maken, zorgvuldig uitvoeren

Een inloopdouche is een doucheruimte in de badkamer waarbij de vloertegels doorlopen. U staat bij het douchen dus niet in een douchebak, maar ‘gewoon’ op de badkamervloer. Maar hoe zorgt u er nou voor dat de vloer van de inloopdouche waterdicht is? Er zijn een aantal maatregelen die u moet nemen om de inloopdouche waterdicht te maken. Zo wordt voor het vastzetten van de vloertegels in het betreffende deel van de badkamer een waterdichte tegellijm gebruikt. Het moeilijkste onderdeel zijn de hoeken. Dat zijn de zwakke plekken in een inloopdouche en ze moeten heel zorgvuldig worden behandeld met een speciaal middel: kimband en de bijbehorende pasta. Met kimband maakt u een blijvende, flexibele afdichting. U kunt er nadat het goed droog is gewoon overheen tegelen. Die tegellaag moet vervolgens weer afgewerkt met sanitairkit. 

Kimband voor een waterdichte inloopdouche 

De hoeken en naden in de inloopdouche, zoals bij een overgang tussen de vloer en een muur, zijn dus waterdicht te maken door kimband te gebruiken. Kimband is een vezelachtige soort tape. Het wordt ook wel fliesband genoemd. U verwerkt het met een kleverige pasta. Die pasta brengt u ruim aan in de hoeken, waarna u de tape er als het ware in drukt. Over dat geheel brengt u nog een laag pasta aan. Als de hoeken van de inloopdouche klaar zijn, kunt er overheen tegelen. 

Als dat is gebeurd, volgt de afwerking. Denk erom dat u in die hoeken de tegels niet gaat voegen. Door de werking van de materialen kunnen er kleine scheurtjes in de voegen ontstaan, waardoor de inloopdouche niet meer waterdicht zal zijn. De oplossing is kit, en om precies te zijn sanitairkit op basis van siliconen. Kit kunt u meestal in dezelfde kleur kopen als het voegmiddel. Veel merken hebben de kleuren van voegmiddel en kit zelfs op elkaar afgestemd. 

Natuursteen in de inloopdouche 

Ook de voegen in een inloopdouche kunt u behandelen. Voegen hebben veel te lijden door het water. Om te voorkomen dat ze vies worden en/of verkleuren kunt u waterafstotend voegmiddel gebruiken. Dan is er nog een onderdeel om aan te denken bij het waterdicht maken van de inloopdouche. Marmer en vele andere natuursteensoorten nemen vocht op en laten op den duur water door. Bestaan de vloer en/of de wanden in de inloopdouche uit deze materialen, voorzie ze dan van een waterdichte coating. Zeker als in de muren gips is verwerkt.