beige-badkamer-koperen-kranen.png

Wat kost een nieuwe badkamer?

Vraagt u zich af wat het kost om een nieuwe badkamer te plaatsen? Dan bent u bij Maxaro aan het goede adres. Met dit artikel helpen we u om inzicht te krijgen in de kosten van een badkamer en waarmee u rekening dient te houden bij een badkamer renovatie. Daarnaast geven we u een beeld van de verschillende prijsklassen bij badkamers.

Hoe bepaalt u de kosten?

De kosten van de badkamer verbouwing zijn afhankelijk van een aantal factoren zoals de materiaal- en stijlkeuze, de grootte van uw badkamer en of u het werk uitbesteedt. Voor een grote badkamer met luxe afwerking betaalt u uiteraard meer dan voor een kleine badkamer met basiselementen. Onderstaande voorbeelden tonen u de mogelijkheden van verschillende prijsklassen.

Prijsvoorbeelden nieuwe badkamers

Bij deze prijsvoorbeelden zijn we uitgegaan van een compleet nieuwe badkamer met afmetingen van 2,5x2,5 m. De vloer- en wandtegels zijn inclusief.

Basis badkamer
Een basis badkamer bestaat meestal uit een douchecabine, badkamermeubel met wastafel, spiegel, radiator, degelijke kranen en een hangend toilet. De kosten van het sanitair zijn gemiddeld € 1.550,-. Voor de vloer- en wandtegels telt u ongeveer € 750,-. Dit komt neer op een totaalprijs van € 2.300,- voor een kwalitatieve badkamer met basiselementen.

Comfort badkamer
De comfort badkamer is ideaal wanneer u veel waarde hecht aan comfort, maar binnen een redelijk budget wilt blijven. Deze badkamer heeft een inloopdouche met douchedrain, badkamermeubel met wastafel, spiegelkast, designradiator, inbouwtoilet, kranen en een vrijstaand bad inclusief vrijstaande badkraan. De prijs van het sanitair bedraagt circa € 3.800,- en de vloer- en wandtegels komen neer op € 1.200,-. Zo heeft u al een comfort badkamer voor maar liefst € 5.000,-.

Luxe badkamer
Als u houdt van luxe en design, dan kiest u voor een luxueuze badkamer. Bij dit type badkamer vindt u een ruime douchecabine met regendoucheset, een tweepersoons meubel met waskommen, wastafelkranen én een spiegelkast. Daarnaast is er ruimte voor een designradiator, inbouwtoilet en vrijstaand bad inclusief vrijstaande badkraan. De kosten bedragen ongeveer € 7.800,- voor het sanitair en € 1.700,- voor de vloer- en wandtegels. De totaalprijs is € 9.500,-.

Bijkomende kosten badkamer verbouwen

Bij het verbouwen van de badkamer dient u niet alleen sanitair aan te schaffen, maar moet u ook rekening houden met bijkomende arbeidskosten. Reken ongeveer 60% voor de materialen, 10% algemene kosten, 10% materieel en 20% voor de arbeid. Denk aan het slopen, wederopbouwen en aanleggen van nieuwe leidingen en elektra. Hiervoor heeft u vakmensen nodig. Wij geven u een overzicht van de voornaamste arbeidskosten.

Tip: wij adviseren u om 5% van uw budget te reserveren voor onvoorziene kosten.

Het slopen van de badkamer 

De badkamer slopen duurt ongeveer een halve tot een hele dag als u dit karwei laat uitvoeren door vakmensen. De kosten hiervan schommelen tussen de € 600,- en € 800,-. U kunt er ook voor kiezen om de badkamer zelf te slopen. Wellicht bent u hier langer mee bezig, maar het bespaart wel een flinke som geld. Vergeet echter niet dat u een container moet voorzien voor het sloopafval. Deze kost gemiddeld € 300,-.  

Waterleidingen en riolering 

Het leidingwerk wordt uitgevoerd door een loodgieter die gemiddeld € 60,- per uur rekent. Meestal worden er geen leidingen verplaatst bij een badkamerrenovatie, tenzij u de badkamer opnieuw wilt indelen. Het behouden van de huidige indeling is echter interessanter, omdat er op deze manier geen nieuwe leidingen gelegd moeten worden. Hierdoor bespaart u een paar honderd euro.  

Reken ongeveer een halve dag werk voor twee vakmannen. Dit komt neer op circa € 750,-. Voor deze prijs liggen alle waterleidingen en de riolering op de juiste plek en zijn deze netjes weggewerkt in de vloer of muur. 

Elektra 

Het aanleggen van elektra in de badkamer wordt doorgaans uitbesteed aan een ervaren elektricien. Als u een nieuw huis heeft, is de kans groot dat er voldoende stopcontacten en lichtpunten in de badkamer zijn en dat deze aan de nieuwste regelgeving voldoen. In andere gevallen zal de elektricien gemiddeld een dag bezig zijn om de elektriciteit in uw badkamer up-to-date te krijgen. Het kostenplaatje hiervan is € 500,-.  

Installatie sanitair en plaatsen van tegels 

Om de badkamer volledig te laten betegelen door een tegelzetter betaalt u gemiddeld € 42,50 per m². Dit komt neer op een totaalbedrag van € 300,-. Maakt u daarnaast de keuze om de installatie van het sanitair uit te besteden aan vakmannen? Reken dan op € 1000,- installatiekosten. 

Tips om te besparen bij de verbouwing 

De installatie van het sanitair en het betegelen van de badkamer is een grote kostenpost waar u veel op kunt besparen. Heeft u ervaring met verbouwen of kent u iemand die handig is? Kies er dan voor om de werkzaamheden zelf uit te voeren. Zo hoeft u geen ervaren vakmannen te betalen. Dit geld kunt u vervolgens voor andere zaken benutten.  

Door uw oude badkamer eigenhandig te slopen bespaart u maar liefst 10%, bij het plaatsen van het sanitair 25% en bij het betegelen van de ruimte 35%. Voor werkzaamheden aan leiding- en kraanwerk raden wij echter wel een erkende vakman aan.

Stel uw nieuwe badkamer samen bij Maxaro 

Nu dat u een duidelijk beeld heeft van de kosten van een badkamerverbouwing, is het tijd om uw badkamer samen te stellen. Bij Maxaro heeft u een ruime keuze op het gebied van badkamers en tegels. U kunt het zo duur of goedkoop maken als u zelf wilt. Ontdek alle mogelijkheden in één van onze showrooms of bekijk het complete aanbod online. 

Bovenstaande prijzen zijn slechts een indicatie. De kosten zijn afhankelijk van onder meer het afwerkingsniveau. Daarnaast zijn er nog meer factoren die de uiteindelijke prijs van een nieuwe badkamer bepalen.