stappenplan-badkamer-kitten (2).jpg

Badkamer kitten in 6 stappen

Net een nieuwe badkamer aangeschaft bij Maxaro? Met twee rechterhanden plaats u die makkelijk zelf. Zo is het plaatsen van een douchebak vaak minder ingewikkeld dan u denkt. Maar is die douchebakwastafel of badkuip eenmaal geplaatst? Dan is een goede kitrand onmisbaar om lekkages te voorkomen. Wij leggen u in zes simpele stappen uit hoe u uw eigen badkamer kit.

Stap 1. De juiste materialen 

Hoe goed u ook kunt kitten, zonder de juiste materialen bent u nergens. Voor het kitten van de badkamer heeft u de volgende spullen nodig: 

  • Siliconenkit/sanitairkit in een kleur naar keuze 
  • Kitpistool 
  • Kopje met lauw water en afwasmiddel 
  • Niet-pluizende doek met een scheut allesreiniger 
  • Schilderstape of speciale voegtape 
  • (Stanley)mes 

Stap 2. Voorbereiden 

Voordat u gaat kitten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ondergrond schoon, vetvrij en droog is. Schoonmaken doet u daarom het beste met een niet-pluizende doek en een scheut allesreiniger. 

Stap 3. (Optioneel) Afplakken 

Gaat u voor een foutloze afwerking? Dan is het verstandig om de ondergrond af te plakken met tape. Voor een kaarsrechte kitrand kunt u het beste speciale voegtape gebruiken. Deze bestaat uit twee stroken met een open ruimte daartussen. De kitrand wordt dan zo breed als de open ruimte. Controleer daarom goed van tevoren hoe breed de ruimte tussen de tape is, de tape is namelijk in verschillende formaten verkrijgbaar. 

Stap 4. Kitpistool prepareren 

Het prepareren van het kitpistool is soms nog best een gedoe. Snijdt eerst een klein stukje van het uiteinde met schroefdraad af, bijvoorbeeld met een stanleymes. Draai nu de plastic spuitdop op de schroefdraad. Als het goed is zit deze bij de kit. Trek het beweegbare deel van het kitpistool naar achter. Nu past de kitbus in het pistool. Schuif eerst de voorzijde in de houder, de achterzijde klikt u er daarna zo in. Tot slot trekt u een aantal keer aan de hendel van het pistool. Hierdoor komt de bodem van de bus naar boven. De kit wordt er dan vanzelf uit gedrukt. 

Stap 5. Kitten 

Tijd om aan de slag te gaan! Plaats het pistool aan het begin van de naad die u wilt kitten. Houdt hierbij een hoek van ongeveer 45 graden aan. Probeer de handgreep constant even hard in te drukken en beweeg langs de rand in één vloeiende beweging. Tip: knijp niet te hard. Dit maakt de afwerking makkelijker en zorgt ervoor dat u minder kit verliest. Let er bij het wegleggen van het kitpistool op dat er door de overgebleven druk nog kit uit kan komen. 

Stap 6. Puntjes op de i 

Kit droogt relatief snel. Het is daarom belangrijk om de kit zo snel mogelijk af te werken. Dit gebeurt over het algemeen met de vingers. Maak uw wijsvinger nat met een sopje van warm water en afwasmiddel. Strijk vervolgens in een vloeiende beweging over de kitrand. Druk hierbij niet te hard, dan loopt u het risico dat u teveel kit weghaalt. Spoel uw vingers vervolgens af met het sopje.

Heeft u tape gebruikt voor het afplakken van de randen? Verwijder deze dan zo snel mogelijk na het afwerken, anders heeft u kans dat u de deels opgedroogde kit lostrekt. Laat vervolgens de kit uitharden. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van de soort kit. Op de verpakking vindt u hierover meer informatie. Is na een aantal uur uw nieuwe kitrand volledig uitgehard? Dan is uw nieuwe badkamer klaar voor gebruik! 

Tip: Gebruikt u liever niet uw vingers? Dan is ook een smalle halve pvc buis vaak ook erg geschikt.