welke-design-radiator.jpg

Vind de perfecte radiator in 6 stappen

Warmte is een van de belangrijkste basiselementen voor ultiem woonplezier. Een warme ruimte is niet alleen prettig, maar draagt ook bij aan de sfeer in uw woning. Door te kiezen voor een radiator van Maxaro, combineert u het beste van twee werelden. U haalt niet alleen een aangename warmtebron in huis, maar ook een stijlvol en modern element dat mag opvallen. Dit stappenplan helpt u bij het kiezen van het juiste exemplaar. 

Stap 1. Designradiator of handdoekradiator 

Een handdoekradiator kenmerkt zich door de vertrouwde spijlen waarover u handdoeken kunt laten drogen. Zo heeft u altijd een droge en warme handdoek binnen handbereik. Daarnaast hebben deze radiatoren een mooie uitstraling. Houdt u van design? Dan is een designradiator van Maxaro de ideale keuze. Designradiatoren zijn verkrijgbaar in diverse kleuren met een gladde of ruwe finish. Dankzij hun uitstraling lenen designradiatoren zich perfect voor een strak interieur.

Stap 2. Staal of aluminium 

Een stalen radiator heeft een lange levensduur en houdt de warmte goed vast. Wanneer uw woning op stadsverwarming aangesloten is heeft het water in de cv-leidingen een andere zuurtegraad dan leidingwater. Hierdoor bent u altijd aangewezen op een stalen exemplaar. Tegenwoordig zijn aluminium radiatoren enorm populair. Dit materiaal roest niet en heeft een hoge warmteafgifte. Hierdoor komt u meestal al met een kleiner model toe. Bovendien is een aluminium radiator bijzonder duurzaam en milieuvriendelijk. Deze kan namelijk volledig gerecycled worden. 

Stap 3. Elektrisch of cv 

Een cv-radiator wordt verwarmd door middel van water dat vanuit uw cv-installatie naar binnenstroomt. Het grote oppervlak van de radiator geeft vervolgens de warmte van het water af aan de lucht in de ruimte. Elektrische radiatoren worden niet verwarmd door een gasgestookte cv-ketel, maar door een elektrisch verwarmingselement. Dit is aan te sturen middels een afstandsbediening met thermostaatfunctie. De ideale oplossing wanneer er geen aansluiting voor centrale verwarming in de ruimte aanwezig is. 

Let op: een elektrische radiator is een model met een elektrisch verwarmingselement als toebehoren. Zonder dit element is het een normale radiator die op de ketel kan worden aangesloten. Bij Maxaro vindt u een groot assortiment aan radiatoren die geschikt zijn voor een elektrisch element.

Stap 4. Vermogensbehoefte en gelimiteerd vermogen 

Om de juiste keuze te maken is het essentieel om de vermogensbehoefte te bepalen van de ruimte waarin de radiator geplaatst wordt. De vermogensbehoefte is de hoeveelheid warmte die een radiator moet afgeven. Deze is afhankelijk van de afmetingen van de ruimte en de gewenste temperatuur. 

Bij elektrische radiatoren spreken we over het gelimiteerd vermogen. Dit is niet het vermogen van de radiator, maar het maximale verbruik aan stroom van het verwarmingselement voor het opwarmen van de radiator. Dit zijn momentopnames totdat het water in de radiator de benodigde temperatuur heeft behaald.

Stap 5. De kleur van de radiator 

Radiatoren zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals wit, grijs en zwart. Wilt u deze laten opvallen? Ga dan voor een kleur die contrasteert met de wand waartegen hij wordt geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan een zwarte radiator op een witte wand. Als u een kleur kiest die overeenstemt met de muren, dan haalt u juist een onopvallende warmtebron in huis. Daarnaast zijn er ook grijze radiatoren die elegantie uitstralen dankzij de subtiel aangebrachte glinstering.

Stap 6. De radiatorkraan 

Het type radiatorkraan dat u nodig heeft, is afhankelijk van hoe u de radiator plaatst en hoe de aan- en afvoer van het cv-systeem de ruimte binnenkomen. Als deze via de muur binnenkomen dan heeft u een dubbel haakse radiatorkraan nodig. Komen de leidingen uit de vloer, dan volstaat een radiatorkraan met een rechte aansluiting. 

Bij een dubbel haakse aansluiting bepaalt u of deze met een rechts- of linkshandige thermostatische kraan geleverd moet worden. Zitten de aansluitpunten van de radiator in het midden onder de radiator en is de linkerbuis de aanvoerbuis? Dan kiest u voor een linkshandig exemplaar. Vanzelfsprekend neemt u een rechtshandig model als de aanvoer uit de rechterbuis komt. 

Een horizontaal geplaatste radiator waarbij de aan- en afvoer uit de muur komen, heeft een radiatorkraanset met een enkel haakse aansluiting nodig. Deze set bestaat uit een thermostatische kraan die de verbinding vormt tussen de aanvoerbuis en de radiator, en een voetventiel dat de afvoerbuis met de radiator verbindt. 

Haal uw nieuwe radiator in huis 

Bij Maxaro ontdekt u een ruim assortiment aan radiatoren die uw woning heerlijk verwarmen. Daarnaast vindt u in ons aanbod allerlei bijbehorende producten, waaronder een radiatorkraanset en handige accessoires zoals handdoekbeugels. Bekijk al onze artikelen online, of kom langs in één van onze megashowrooms. Welke keuze u ook maakt, met een radiator van Maxaro slaagt u maximaal.