Stopcontact in de badkamer

Een stopcontact in de badkamer: superhandig, of eigenlijk zelfs onmisbaar. Bijvoorbeeld voor uw föhn, stijltang of scheerapparaat. Maar water en elektriciteit zijn nou niet bepaald een gouden combinatie. Wanneer is het veilig en wanneer niet? Lees snel verder en u weet op welke manier u stroom in de badkamer kunt gebruiken. 

Aardlekschakelaar of geen aardlekschakelaar? 

Woont u in een ouder huis? Dan kan het zijn dat u niet beschikt over een aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar vindt u in de stoppenkast. Vaak is dit een schakelaar, soms een grote draaiknop. Zo’n schakelaar zorgt ervoor dat de stroom automatisch uitgeschakeld wordt wanneer er kortsluiting plaatsvindt. Wanneer uw woning niet over een aardlekschakelaar beschikt, wordt een stopcontact in de badkamer sowieso afgeraden. De kans op kortsluiting is dan te hoog en dat kan leiden tot brand of verwondingen. 

Regels plaatsing stopcontact badkamer 

Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk, het plaatsen van een stopcontact in de badkamer of douche. Neem onderstaande regels in acht: 

  • In de woning moet een aardlekschakelaar aanwezig zijn 
  • Het stopcontact moet geaard zijn 
  • Het stopcontact moet minimaal 60 cm van een natte zone (douche, bad en wasbak) verwijderd zijn en minimaal 25 cm van vloeroppervlak 

Aansluiten stopcontact badkamer 

U weet inmiddels of het plaatsen van een stopcontact in uw badkamer mogelijk is. Op zoek naar een extra veilige plek? Denk dan eens aan een stopcontact in een badkamerkastje. Bij Maxaro vindt u verschillende stopcontacten die ontworpen zijn voor plaatsing in een lade of kast. Wanneer er nog geen aansluiting voor een stopcontact is in de badkamer, moet deze eerst aangelegd worden. Het aanleggen van een opbouwstopcontact is geen grote klus. In 5 stappen is uw stopcontact klaar voor gebruik. Vergeet echter uw eigen veiligheid niet en schakel de stroom dus uit wanneer u aan het klussen bent. 

Stap1: 
Ten eerste controleert u of het wel mogelijk is om op die groep een nieuw stopcontact te installeren. Per groep wordt namelijk een maximum van acht stopcontacten geadviseerd. Dit telt u eenvoudig door alle lichten aan te zetten en vervolgens de zekeringen om te zetten. Zo checkt u ook meteen bij welke zekeringengroep uw badkamer hoort. 

Stap 2: 
Bepaal de geschikte plaats voor het stopcontact, aan de hand van de bovenstaande regels. Omdat u het stopcontact doortrekt zal er een kabel door de badkamer lopen. Bedenk wat de fraaiste route van deze kabel is. Gaat u verbouwen, dan heeft u wellicht de mogelijkheid om te sleuven. Alle kabels zijn zo mooi weggewerkt! 

Stap 3: 
Haal de spanning van de groep waarin het ‘aftap’-stopcontact zich bevindt. Haal de wandcontactdoos die u wilt vertakken los. Knip vervolgens de blauwe, geel/groene en bruine draad af op de benodigde lengte en strip de uiteinden met een striptang. 

Stap 4: 
Sluit de kabels nu aan op het ‘aftap’-stopcontact. De geel/groene draad komt altijd in het midden, de andere twee op willekeurige volgorde aan de buitenzijde. Trek de draden naar de plaats waar het nieuwe stopcontact moet komen en sluit op deze op dezelfde manier aan. Werk de draden weg met een elektriciteitsgootje. 

Stap 5: 
Bevestig de wandcontactdoos aan de muur en controleer of hij werkt. Nu is het stopcontact klaar voor gebruik! 

Op zoek naar veilige stopcontacten voor in uw badkamer, of wilt u nog meer weten over het veilig aansluiten van een stopcontact in uw badkamer? Onze ervaren adviseurs vertellen u er graag alles over.