bad-plaatsen-ligbad-mozaiektegels-zwarte-badkraan-witte-tegels.jpg

Bad plaatsen, moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Er zijn veel soorten baden, en elke badkamer is uniek. Een whirlpool plaatsen is een ander verhaal dan het neerzetten en aansluiten van een vrijstaand bad. Omdat de meest verkochte baden in Nederland inbouw-ligbaden zijn, geven we voor het plaatsen van dat type bad wat aanwijzingen. 

Bad plaatsen: Inbouwbad met ombouw van mozaïektegels

Benodigdheden 

Om te beginnen is hier een checklist voor het materiaal dat er nodig is. Zorg dat u alles in huis heeft, voor dat u begint. Het is onhandig om tijdens de klus nog dingen te moeten halen. 

De ‘boodschappenlijst’: 

  • Een bad 
  • Onderstel bad, of poten voor onder het bad 
  • Sifon ten behoeve van de waterafvoer 
  • Schimmelvrije siliconenkit 
  • Tegelluik 
  • Houten balken (50x75 cm) 
  • Blokken celbeton (5cm dik) 
  • Multiplex (18 mm dik) of groene (waterbestendige) gipsplaten voor de ombouw 
  • Isolatiemateriaal, bijvoorbeeld glaswol 

Onderstel plaatsen 

Monteer eerst het onderstel of de poten aan het bad. Zet daarna het bad waterpas en maak daarbij gebruik van de stelpoten, draai ze in of uit om het bad hoger of lager te krijgen. Meet daarna de afstand van de sifon naar de afvoer heel nauwkeurig op en haal de badkuip weer weg. Zaag een stuk kunststof afvoerbuis van 40 mm diameter op maat. Plaats de balken tegen de muur. Daarop komt het bad te rusten. Zitten de latten stevig op de muur, controleer dan nogmaals of alles nog waterpas is, en zet dan het ligbad op zijn plaats. 

Sifon plaatsen 

Een sifon moet steeds bereikbaar blijven. Plaats de sifon dus niet aan de achterkant van het bad maar aan de voorkant. U werkt hem later weg achter de ombouw, maar zorgt er door middel van een luikje wel voor dat u er later nog bij kunt als dat nodig is. 

Ombouw maken 

Als alles in orde is, tekent u de buitenzijde van het bad af en verwijdert u het bad. Nu gaat u de badombouw maken. Dit kunt u doen met gipsblokken, multiplex of groene gipsplaten. De gipsblokken verlijmt u met blokkenlijm, op dezelfde hoogte als de balken die op de muur zitten waar het bad op rust. Een badombouw van multiplex of groene gipsplaten maakt u door van balken van 50x75cm een geraamte om het bad te maken, tot op dezelfde hoogte als de balken die tegen de muur zitten. Plaats daarna een plaat multiplex met een dikte van 18 millimeter of groene vochtbestendige gipsplaten tegen de badombouw. 

Is de badombouw met het luik klaar, dan plaatst u de badkuip in de ombouw en sluit het bad aan op de waterafvoer. Een bad van plaatstaal moet geaard worden. Werk de ombouw af door hem te betegelen. Breng eerst voorstrijkmiddel aan, zet de tegels vast met tegellijm en kit het bad af met schimmelvrije siliconenkit. Het is aan te raden om het ligbad te isoleren met glaswol. Het water blijft dan langer warm!