tips-douchecabine-schoonmaken-douchecabine-beige-tegels-wit-badkamermeubel-waskom-witte-radiator.jpg

Douchecabine schoonmaken: doe het goed

Een schone douchecabine is een lust voor het oog, maar hoe houdt u die douchecabine schoon? Vooral kalk is een ‘sluipend gevaar’, het bouwt langzaam op tot het moment waarop het nog maar met moeite verwijderd kan worden. Verder zijn achterblijvende zeepresten vervuilers van de douchecabine. Ze hopen zich op en tasten bijvoorbeeld het kitwerk aan.

De glazen wanden van de douchecabine zijn veelal voorzien van een speciale coating. Die beschermt het glas waardoor zeepresten en kalk niet gemakkelijk hechten. Toch is het ook nodig om de glazen wanden regelmatig schoon te maken. En dan niet met een agressief middel, want dat tast de beschermende laag aan. Het is beter om de douchewanden na de douchebeurt even met een trekker droog te maken. Helemaal droog wordt het daar niet van, maar de druppellaag is in elk geval verdwenen. Als u al last heeft van hardnekkige kalkaanslag op het glas, kunt u deze het best verwijderen met (verdunde) schoonmaakazijn. Voor het schoonmaken van de badkamer zijn tal van synthetische schoonmaakmiddelen te koop. Toch zijn ‘ouderwetse’ middelen zoals azijn en groene zeep ook prima bruikbaar. Ze zijn goedkoop en bovendien niet schadelijk voor het milieu. 

Helder glas, glashelder 

De douchecabine bestaat uit glazen wanden en aluminium profielen. Ook die profielen moet u schoonmaken. Sommige schoonmaakmiddelen kunnen aluminium, kunststoffen en lichte metalen aantasten. Ze worden mat, er komen vlekken op of het buitenste laagje laat los. Dat is jammer, en meestal niet meer te herstellen. Het is raadzaam om altijd de aanwijzingen op de verpakking goed te lezen. De beste manier om kalkaanslag te voorkomen, is om na gebruik de douche, kranen, tegels en/of bad af te drogen. Kalk heeft dan weinig kans om zich aan de oppervlaktes te hechten. Is de douchebak in uw douchecabine van natuursteen gemaakt? Smeer deze dan af en toe in met natuursteenolie of groene zeep. Zo voorkomt u dat de steen wit uit gaat slaan door vocht of resten van shampoo, zeep of schoonmaakmiddelen. 

Schoonmaken en bijhouden van de douchecabine 

Wie het schoonmaken van de douchecabine bijhoudt, heeft niets te vrezen van kalk- en vuilaanslag. Na elke douchebeurt even met de wisser over de wanden en een droge doek over de kraan en de profielen. Dat is niet veel werk, meer een kwestie van discipline. Als u zichzelf dit aanwent, hoeft u nooit te boenen en blijft uw douchecabine als nieuw. In de badkamer is ventilatie heel erg belangrijk. Hoe eerder de douchecabine droog is, hoe minder kans kalk krijgt. Laat de deur van een dichte douchecabine daarom na het douchen op een kiertje staan zodat de vochtige lucht uit de douchecabine kan ontsnappen.