hoe-douchekraan-ontkalken.jpg

Douchekraan ontkalken? Zo doet u dat!

Bij het ontkalken van de douche denken mensen meestal alleen aan de douchekop. Inderdaad is het aan te bevelen om de douchekop regelmatig te ontkalken. Dat is gemakkelijk: stop de douchekop in een emmer met water waaraan u een fikse scheut azijn hebt toegevoegd. De gaatjes in de douchekop gaan weer open en een prettige, regelmatige douchestralen is het gevolg. Maar … binnen in een douchekraan kan ook sprake zijn van kalkaanslag. Dat merkt u doordat de kraan zwaarder open en dicht gaat. En is een thermostaatkraan al te erg verkalkt, dan is de kraan moeilijk of zelfs helemaal niet meer te regelen. Het water blijft (te) koud of warm, hoe hard er ook aan de kraan gedraaid wordt. Heel vervelend. 

Ontkalken met azijn of snelontkalker 

Kalk tast het mechanisme van een kraan aan. In een gebied met zacht water duurt dat lang, in een gebied waar het water hard is, gebeurt dat veel sneller. Om een douchekraan van binnen te kunnen ontkalken, zult u hem voor een deel uit elkaar moeten halen. Het is verstandig om hierbij de montagehandleiding van de douchekraan erbij te pakken. Komt u er niet helemaal uit, dan kan de instructie van Grohe voor haar Grohtherm 1000, 2000 en 3000 misschien uitkomst bieden. 
 
Het gaat erom dat de kardoes (of cartouche) wordt ontkalkt. De kardoes bevindt zich in het kraanhuis. Trek hem daaruit en dompel hem tot de roestvrijstalen ring tien minuten onder in een glas met Grohclean (u kunt ook azijn of snelontkalker nemen, dan is de tijdsduur niet belangrijk). Spoel na het ontkalken de kardoes af met water. Haal nu de rubberen ringen en zeefjes los. Vet de ringen in met siliconenvet en maak de zeefjes schoon. Zet daarna de kraan weer in elkaar in omgekeerde volgorde.

Binnenwerk van de douchekraan 

Soms geeft ontkalken niet het gewenste resultaat. Dan zit er niks anders op dan het binnenwerk van de kraan te vervangen. Als de kraan al wat ouder is, kan het zijn dat het betreffende binnenwerk niet meer leverbaar is. In dat geval is het eenvoudiger en gemakkelijker om de hele douchekraan maar te vervangen. En in het vervolg de douchekraan iets eerder te ontkalken.