hoe-werkt-thermostatische-douchekraan.jpg

6 tips voor een duurzame badkamer

Momenteel is de woningmarkt op slot. Daarom besluiten steeds meer mensen om de overwaarde van hun huidige koophuis in te zetten voor het verbouwen of verduurzamen van de woning. Hierdoor stijgt de woningwaarde en het wooncomfort. Omdat de energieprijzen omhooggaan en het water- en energieverbruik in de badkamer bij de meeste gezinnen het hoogste ligt, is het verstandig om deze ruimte duurzaam in te richten. In dit artikel helpen wij u graag op weg bij het creëren van een duurzame badkamer

1. Kies voor duurzame verlichting

Verlichting zorgt voor sfeer in de badkamer, maar verbruikt ook enorm veel energie. Een gloeilamp brandt gemiddeld 1.000 uren, een spaarlamp 7.000 en een ledlamp maar liefst 20.000 tot 40.000. De laatste optie is de meest energiezuinige oplossing. Ledlampen gaan namelijk het langste mee en kosten minder energie. Lampen met EU-energielabel A++ zijn het zuinigste.

2. Installeer een doorstroombegrenzer in uw douchekop

Om water te besparen in de douche kunt u een doorstroombegrenzer monteren in uw douchekop. Hiermee verbruikt u minder water, wat ertoe leidt dat ook uw energieverbruik daalt. Dat gaat overigens niet ten koste van het gebruikscomfort. De waterstraal blijft namelijk optimaal dankzij de uitstekende technologie van de begrenzer.

3. Plaats een thermostaatkraan

Met behulp van een thermostaatkraan is het zoeken naar de ideale temperatuur verleden tijd. Deze kraan mengt het warme en koude water automatisch en zorgt ervoor dat de temperatuur constant blijft. Hierdoor hoeft u deze niet telkens af te stemmen en wordt er minder water verspild.

4. Neem een waterbesparende wc

Toiletten die waterbesparend zijn beschikken over een dubbele bedieningsknop waarmee u zelf het waterverbruik bepaalt. Daarbij heeft u de keuze tussen een kleine spoeling van 3 liter of een grote spoeling van 6 liter. Door dit systeem bespaart u ruim 50% water, met als resultaat een lager verbruik. Nóg beter is een wc zonder spoelrand. Dit milieuvriendelijke exemplaar is hygiënischer, makkelijker schoon te maken en verbruikt bovendien minder water. 

5. Isoleer uw bad

Als u een bad heeft dan kunt u ook hierbij energie besparen door slim met het warme water om te gaan. Dit doet u door de ombouw van uw bad te isoleren met glaswol. Op deze manier blijft het badwater namelijk langer op een aangename temperatuur. Meer informatie over het plaatsen van een bad vindt u in deze blog.

6. Verminder uw douchetijd

Naast materiele aanpassingen kunt u ook zelf uw steentje bijdragen door minder lang te douchen. Dit zorgt namelijk voor een forse verlaging van het water- en energieverbruik. Bij een normale douche verbruikt u 6 liter per minuut, bij een regendouche wel 15 liter. Kies daarom voor een douchetijd van maximaal 5 minuten. Door elke dag een minuut korter te douchen wordt er op jaarbasis zo’n 6.000 liter per gezin bespaard.