vloertegels-verwijderen.jpg

Vloertegels verwijderen lukt met goed gereedschap

Voordat u in uw badkamer nieuwe vloertegels gaat leggen, zult u eerst de oude tegels moeten verwijderen. Is de oude laag vloertegels verlijmd, dan is de klus meestal redelijk gemakkelijk te klaren. Zijn de vloertegels in cement gelegd, dan wordt het lastiger, maar met het juiste gereedschap en een flinke portie doorzettingsvermogen is het wel te doen. Het komt vaak voor dat er onder de vloertegels vloerverwarming is gelegd. Meestal weet u wel of dat het geval is, of kunt u daar achter komen. Het is het mooiste om de vloertegels weg te halen zonder dat de vloerverwarming wordt beschadigd. Daarom is het ook handig om te weten hoe de samenstelling van de oude vloer is, en welk type of merk vloerverwarming er onder ligt. In het geval van een elektrische vloerverwarmingsmat (folie) lukt het bijna nooit om het zonder beschadigingen te doen. 

Gelijmde vloertegels verwijderen 

Een beproefde methode om gelijmde vloertegels te verwijderen is met een schop of spade. Die steekt u zo schuin/plat mogelijk onder de tegels. Het is wel nodig om eerst een begin te maken: dat gaat het beste met een beitel en hamer. Is er eenmaal een begin, dan gaat u verder met de schop. Er is ook een breed soort troffel op de markt die handig werkt. Schuur als alle vloertegels zijn verwijderd de lijmresten van de vloer af tot aan de vlakke cementdekvloer. Het schuurwerk geeft veel stof, maar met een bouwstofzuiger is de vloer goed stofvrij te krijgen. Daarop kunnen dan de nieuwe vloertegels gelegd worden. 

Vloertegels in cement verwijderen 

Niet iedereen zal een vloerafbikhamer op lucht in zijn garage hebben staan. Gelukkig is zo’n apparaat te huur en er worden verschillende soorten beitels bij geleverd. Het moet een apparaat met een krachtige compressor zijn. Let er op dat u het apparaat en de beitel het werk laat doen. Het is dan een kwestie van rustig achter het apparaat lopen en goed sturen. Neem er de tijd voor. Het kan gebeuren dat u de cementvloer onder de vloertegels beschadigd. In dat geval is het nodig om de cementdeklaag te egaliseren voordat u er nieuwe vloertegels overheen legt. Vraag u dan af of u weer met cement gaat werken, of dat u de nieuwe vloertegels gaat verlijmen. Dan zijn ze namelijk veel eenvoudiger te verwijderen, mocht dat ooit nodig zijn. 

Nieuwe vloertegels 

De oude vloertegels zijn nu verwijderd. Maxaro heeft prachtige tegels in allerlei dessins, kleuren en maten om die badkamervloer weer helemaal toonbaar en up to date te maken. Kom naar onze showrooms en bekijk detegels en tegelstroken in de diverse stijlgroepen. We hebben ook allerlei toebehoren die u nodig heeft bij het leggen van de nieuwe tegels, zoals tegellijm en voegmiddel