vloertegels-voegen-badkamer.jpg

Vloertegels voegen, dat maakt de tegelvloer echt af

Met tegels werkt u een wand of vloer perfect af. En niet alleen in toilet of badkamer, ook een gang, hal, keuken of woonkamer kunt u (deels) betegelen. Een goed getegelde vloer of wand ziet er strak, netjes en schoon uit. Tegels zijn hygiënisch want ze nemen geen stof op. Ze zijn dus gemakkelijk schoon te houden. Het mooie van tegels is ook dat er oneindig veel kleuren, motieven en patronen mogelijk zijn.

U kunt een badkamer sober en rustig in één kleur betegelen, maar een uitbundige mix is ook een idee en zal uw badkamer een heel ander uiterlijk geven. Tegels zijn in veel kleuren en soorten, maar ook in verschillende maten leverbaar. Van heel klein tot heel groot, en van vierkant tot langwerpig. Ook combinaties zijn mogelijk, dus u kunt het precies maken zoals u het wilt hebben. 

Functie van de voeg 

Is de tegelvloer gelegd, dan moet die nog gevoegd worden. Het type en formaat tegel bepalen de uitstraling in een ruimte, maar ook de kleur en breedte van de voegen is belangrijk. U kunt een smalle voeg misschien mooi vinden, of juist een hele brede. Maar bedenk dat de voeg ook een functie heeft, namelijk het voorkomen dat er vuil en vocht tussen en achter het tegelwerk komt. Samen met de tegel vormt de voeg een waterkering in een natte omgeving. Er zijn verschillende kleuren voegmiddel verkrijgbaar. Afhankelijk van de kleur van de vloertegel en uw eigen smaak kunt er een keuze maken. 

Minimale voegbreedte vloertegels 

De minimale voegbreedte voor vloertegels is 3 mm, maar eigenlijk is 4 mm beter. Bij die voegbreedte is het voegmateriaal mooi en netjes te verwerken. Tegenwoordig zijn er steeds meer gerectificeerde tegels (tegels waarvan de zijkanten na het bakken recht zijn gezaagd) verkrijgbaar. Deze tegels worden vaak met zeer smalle voegen verwerkt. Hierbij zijn voegen van 1 tot 1,5 mm geen uitzondering. Toch is het raadzaam om de voegen niet te smal te maken. Bij gerectificeerde tegels is 2,5 tot 3 mm het beste.

Tips vloertegels voegen 

Let bij het voegen van vloertegels op de volgende punten: 

  • denk aan de minimale voegbreedte, 3 maar liever nog 4 mm
  • gebruik de juiste waterverhouding bij het aanmaken van de voegmortel 
  • de ideale verwerkingstemperatuur is 20º C (minimaal 5º C) 
  • vermijd tocht en te hoge temperaturen (maximaal 30º C) 
  • laat de voegen goed aantrekken voordat u ze af gaat sponzen 
  • gebruik niet teveel water bij het nasponzen. 

Vloertegels en voegmiddel in de showroom 

Bent u nog op zoek naar mooie, kwalitatief goede, en betaalbare vloertegels? Kijk dan in de webshop of bezoek onze showrooms. Vragen over vloertegels en het voegen van vloertegels kunt u stellen aan onze deskundige verkopers. Ook voor toebehoren kunt u bij ons terecht, zoals tegellijm en voegmiddel in verschillende kleuren.