hoe-douchekraan-demonteren.jpg

Douchekraan demonteren is redelijk eenvoudig

Een douchekraan demonteren is redelijk eenvoudig. Heeft u de gebruiksaanwijzing of montagehandleiding van de douchekraan nog? Pak die er dan bij. Demonteren zal waarschijnlijk zonder gebruiksaanwijzing ook wel lukken, maar zo ziet u precies de stappen. Dat kan van pas komen bij het monteren van de nieuwe douchekraan, als het demonteren van de oude kraan klaar is.

Demonteren, zo gedaan 

Gaat u een douchekraan demonteren, dan is het van belang om dat rustig en voorzichtig te doen. Zet niet teveel kracht, doe een doek tussen de kraan en de tang. Ga niet wrikken, want de kans is groot dat u de kraan dan beschadigt. Haal voordat u aan de klus begint de druk van de waterleiding. Dat kan vaak door een stopkraan dicht te draaien voor de te demonteren douchekraan. Is er geen stopkraan aanwezig, sluit dan gewoon de hoofdkraan af. Neem het zekere voor het onzekere als u het niet goed weet.

De hoofdkraan zit vlak voor de watermeter, op de plek waar het water uw huis binnenkomt. Is het water er af, tap dan de leiding af. U doet dit door de douchekraan open te draaien. Het water dat dan nog in de leiding zit, loopt er uit. Dit voorkomt geknoei terwijl u bezig bent. Draai de aftapkraantjes in uw leidingwatersysteem ook open, als u ze heeft. Er mag tijdens de werkzaamheden geen viezigheid of vuil in de leiding komen. Let daarop, want het gaat hier om drinkwater en dat moet te allen tijde schoon blijven!

Douchemengkraan demonteren 

Trek of schroef bij een mengkraan eerst de knop los (soms zit er op de zijkant van de knop of onder het rode of blauwe plaatje een borgschroefje). Vervolgens schroeft u bij beide kranen het bovenste deel los. Bij een stopkraan is het zaak om eerst het bovenste deel los te draaien. Natuurlijk verwijdert u dan ook eerst de oude kraan. Bij oudere kranen komt het soms voor dat u de waterleiding onder de kraan door moet zagen. Nieuwere kranen zijn meestal uitgerust met een flexibele aansluitslang die u simpelweg los kunt draaien. Daarna draait u de grote moer los die zich recht onder de kraan bevindt en kunt u de kraan eraf halen. 

Nieuwe douchekraan kopen 

Heeft u de kraan eenmaal gedemonteerd, dan wilt u er waarschijnlijk een nieuwe kraan op zetten. Bij Maxaro kunt u allerlei mooie en betaalbare douchekranen uitzoeken. Allemaal met vijf jaar garantie en allemaal voorzien van een duidelijke montagehandleiding, zodat het monteren u gemakkelijk af zal gaan.