welke-radiatorkraan-handdoekradiator.jpg

Welke radiatorkraan heb ik nodig voor mijn radiator?

Om gebruik te maken van uw radiator heeft u een bijbehorende radiatorkranenset nodig. Deze bestaan in verschillende uitvoeringen, waardoor u bij de aankoop rekening dient te houden met een aantal factoren. Onze handige keuzehulp geeft u hier meer informatie over en helpt u bij het uitzoeken van de geschikte radiatorkranenset voor uw radiator. 

Wat is een radiatorkranenset? 

Een radiatorkranenset bestaat uit een thermostatische kraan die de verbinding vormt tussen de aanvoerbuis en de radiator, en een voetventiel dat de afvoerbuis met de radiator verbindt. Het ventiel regelt de hoeveelheid water die uit de radiator stroomt. Zo kunt u de radiator eenvoudig tijdelijk afsluiten als u deze bijvoorbeeld wilt verwijderen of vervangen.  

Welke set u nodig heeft, hangt af van het soort radiator waarover u beschikt en op welke manier de aan- en afvoerbuizen de ruimte binnenkomen.

Horizontale radiatoren 

Een horizontaal geplaatste radiator waarbij de aan- en afvoerbuis uit de muur komen heeft een enkel haakse aansluiting nodig. Als beide buizen uit de vloer komen, dan neemt u een dubbel haakse aansluiting.

Verticale radiatoren 

Heeft u een verticaal geplaatste radiator en komen de aan- en afvoerbuizen uit de muur? Dan is een radiatorkranenset met dubbel haakse aansluiting de geschikte keuze. Als beide buizen uit de vloer komen dan heeft u een radiatorkranenset met een rechte aansluiting nodig.  

Wij adviseren u om de radiator aan te sluiten via de onderzijde. Bij een handdoekradiator is het echter ook mogelijk om deze aan te sluiten via de bovenzijde. Hiervoor heeft u een radiatorkranenset met een rechte aansluiting en een stromingsbuis nodig. De buis zorgt ervoor dat het warme water eerst naar beneden wordt gebracht. Onderaan wordt het water vrijgelaten en door de warmte stijgt het weer op. Zo stroomt de radiator goed door, waardoor deze optimaal wordt verwarmd. 

Dubbel haakse aansluiting  

Bij een dubbel haakse aansluiting is het belangrijk om de positie van de aansluitpunten van de radiator te bepalen. Deze kunnen zich aan de onderzijde van de radiator in het midden of aan de zijkant bevinden.  

Midden  
Als de aansluitpunten van de radiator in het midden onderaan zitten en de linkerbuis de aanvoerbuis is, dan neemt u een linkshandige thermostatische kraan. Vanzelfsprekend kiest u voor een rechtshandige thermostatische kraan als de aanvoer uit de rechterbuis komt. Zo voorkomt u dat het voetventiel tegen de thermostatische kraan komt. 

Zijkant  
Bevinden de aansluitpunten zich aan de zijkant en wilt u dat de thermostatische kraan netjes onder de radiator wordt weggewerkt? Dan is de keuze als volgt: is de linkerbuis de aanvoerbuis, dan kiest u voor een rechtshandige thermostatische kraan. Een linkshandige kraan is van toepassing als de rechterbuis de aanvoerbuis is.  

Maak uw radiator compleet met een radiatorkranenset 

Naast een ruim assortiment radiatoren biedt Maxaro bijpassende radiatorkranensets aan om het geheel compleet te maken. Zo bent u meteen voorzien van de juiste toebehoren. Kom langs in één van onze megashowrooms, of bekijk het aanbod online. Maar liefst 98% van de artikelen is vrijwel direct uit voorraad leverbaar.