hoe-kraan-vervangen.jpg

Kraan vervangen, zo doe je dat eenvoudig zelf

Het vervangen van de toiletkraan, de wastafelkraan en de keukenkraan gaat ongeveer hetzelfde in zijn werk. Ze zijn alledrie gemakkelijk te monteren. Bij alle kranen worden de materialen voor het monteren bijgeleverd en ook vindt u in de doos altijd de montagehandleiding. Neem die eerst goed door. De toiletkraan wordt meestal door middel van een grote ring aan de onderkant van het fonteintje bevestigd. Omdat een toiletkraan puur een koudwaterkraan is, wordt er maar één flexibele slang bij geleverd met een 12 mm knelkoppeling. Plaats de koppeling over de 12 mm koperen buis en draai de knelkoppeling stevig vast. Monteert u de knelkoppeling op een wicu buis (zachte koperen buis), plaats dan een steunhuls in de buis om lekkage te voorkomen. 

Uit een wastafelkraan komt zowel warm als koud water. Er worden dan ook twee flexibele slangen bij geleverd. Let er bij het aansluiten van het water goed op dat de koud- en warm water toevoer aan de goede kant van de kraan zitten. Het aansluiten van de wastafelkraan verloopt voor de rest hetzelfde als bij een toiletkraan. De keukenkraan en wastafelkraan lijken erg veel op elkaar. Het enige verschil is meestal dat een keukenkraan qua uitvoering groter is en een hogere uitloop heeft. Het aansluiten gaat hetzelfde.

Douchekraan en badkraan vervangen 

De douchekraan wordt met S-koppelingen op de muurplaat in de douche gemonteerd. Belangrijk daarbij is dat de hart-op-hart afstand van de douchekraan hetzelfde is als die van de muurplaat. In oude huizen kunt u nog wel eens een hart-op-hart afstand van 12 cm aantreffen. Tegenwoordig is de standaard maat 15 cm. Zit er nog geen muurplaat en moet u die dus zelf kopen en plaatsen, ga dan voor 15 cm. Daarmee heeft u een veel grotere keuze aan douchekranen. Niet iedere douchekraan is namelijk in de uitvoering van hart-op-hart afstand 12 cm te verkrijgen. 

Wikkel de S-koppelingen aan beide kanten in met teflontape en draai ze in de muurplaat. Controleer met behulp van een waterpas of de uiteinden van de koppelingen netjes horizontaal zijn. Klopt dit, dan plaatst u de kraanrozetten op de S-koppelingen en vervolgens kunt u de douchekraan monteren. Vergeet hierbij niet om de pakkingring te plaatsen, anders loopt u de kans dat er alsnog lekkage optreedt. Is de kraan vervangen, draai dan de hoofdkraan weer open en controleer of alles waterdicht is. De badkraan vervangt u op dezelfde manier als de douchekraan. Badkranen zijn alleen te koop met een hart-op-hart afstand van 15 cm.