waarop-letten-aankoop-tegels.jpg

Waar moet ik op letten bij de aankoop van tegels?

Je wilt graag nieuwe tegels voor je badkamer, woonkamer, keuken, toilet of hal. Voordat je deze koopt, vertellen we je graag waar je rekening mee moet houden. Zo weet je zeker dat je de juiste aankoop doet. Daarnaast is een goede voorbereiding het halve werk voor een prachtig eindresultaat. Lees verder en ontdek de 6 belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van tegels. 

6 aandachtspunten bij het kopen van tegels 

1. Waar komen de tegels? 

De meeste van onze tegels zijn vochtbestendig, waardoor je deze zowel in een droge als vochtige ruimte kunt plaatsen. De enige tegels die we afraden in de doucheruimte zijn steenstrips uit de Cliff- en Brick-serie. Deze zijn erg lastig te voegen, waardoor er vocht tussen kan komen. Dit heeft als gevolg dat er schimmel of waterschade ontstaat. Tevens zijn ze minder goed schoon te houden door de reliëfstructuur. Steenstrips lenen zich wel perfect voor wanden in de woon- of slaapkamer. 

2. Heb je al andere tegels liggen? 

Het is mogelijk om over oude tegels heen te tegelen, zodat je niet eerst alles hoeft uit te breken. Houd er wel rekening mee dat de vloer dan hoger komt te liggen. Bereken van tevoren of je deuren nog wel open en dicht kunnen. Let er daarnaast op dat je voorstrijkmiddel aanschaft voor een niet-zuigende ondergrond. Bij gebruik van het verkeerde voorstrijkmiddel blijven de tegels niet goed zitten. Ook dienen de onderliggende tegels vlak te zijn en goed vast te zitten voor een optimale hechting van de nieuwe tegels.

3. Is de tegel gerectificeerd? 

‘Gerectificeerd’ betekent dat de zijkanten van de tegel na het bakproces exact haaks geslepen zijn. Dit wordt aangegeven met de afkortingen RTT, RETT en REC. Het slijpen gebeurt zeer nauwkeurig. Hierdoor hebben alle tegels uit één productie precies dezelfde maat. Er zit geen afwijking tussen, zodat je zeer smal kunt voegen. Dit geeft een strakker eindresultaat. Het is wel belangrijk dat de tegels op een vlakke ondergrond geplaatst worden. Hoogteverschillen zijn bij dit type tegel snel zichtbaar. Voor een gerectificeerde tegel wordt vaak een voeg van 2 mm aangehouden. 
 
Niet-gerectificeerde tegels zijn niet geslepen na het bakproces. De ronde afwerking geeft ze een klassieke, persoonlijke uitstraling. Dat tegels niet geslepen zijn, valt minder snel op doordat dit type tegel gelegd wordt met een bredere voeg. Bij niet-gerectificeerde tegels wordt namelijk een voeg van minimaal 3 mm geadviseerd. 

4. Wat is de R-waarde (stroefheid) van de tegel?

De antislipwaarde of stroefheid wordt aangegeven met de letter R, gevolgd door een cijfer. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van sliptesten met water en olie, en geeft de stroefheid en het risico op uitglijden van een tegel aan. Afhankelijk van de geteste hellingsgraad krijgt de tegel zijn uiteindelijke antislipwaarde. De meest voorkomende waarden zijn R9 (bij normaal gebruik) en R10 (bijvoorbeeld in badkamers en keukens, waar water gebruikt wordt). R11, R12 en R13 worden vaak gebruikt in openbare ruimtes of in de industrie. Voor zwembaden worden vaak aanvullende eisen gesteld.

5. Hoe hoog is de PEI-waarde (slijtvastheid) van de tegel?

Sommige tegels zijn beter bestand tegen slijtage dan andere. Het is daarom belangrijk om bij het kopen rekening te houden met de slijtgroep. Hiermee kun je controleren of de tegel geschikt is voor de gewenste toepassing. Woonkamervloeren bijvoorbeeld hebben veel te verduren, omdat er veel overheen gelopen wordt.

Voor vloertegels wordt de internationale PEI-waarde (Porcelain Enamel Institute) gehanteerd. De tegels worden machinaal geschuurd door een ruw oppervlak. Hiermee wordt het intensief gebruik gedurende de gehele levensduur van het product gesimuleerd. Op basis van deze test wordt een tegel ingedeeld in een schaal.

De schaal loopt van 1 tot en met 5. Een tegel met PEI 1 is enkel geschikt voor zeer licht gebruik. PEI 2 is geschikt voor rustig gebruik en zacht schoeisel. Deze tegel wordt geadviseerd voor plaatsing in de badkamer. Tegels vanaf PEI 3 zijn toepasbaar in de hal, woonkamer en keuken. PEI 3 leent zich goed voor normaal gebruik en schoon schoeisel. Een tegel met PEI 4 is geschikt voor intensief gebruik en vuil schoeisel. We raden PEI 5 aan bij zeer intensief gebruik.

6. Hoeveel tegels heb je nodig? 

Het is belangrijk om de oppervlakte van de ruimte te berekenen. Door de lengte van de kamer te vermenigvuldigen met de breedte, weet je hoeveel vierkante meter je nodig hebt. Houd altijd rekening met snijverlies. Het is aan te raden om gemiddeld 10% extra tegels te kopen. Ga je een patroon leggen, zoals een diagonaal- of visgraatverband? Reken dan standaard 15% snijverlies. 

Het snijverlies hangt ook af van de grootte van de ruimte. Reken 5% extra bij een ruimte die kleiner is dan 4 m² en bij afwijkende ruimtes, zoals een nis of koof. Vraag een van onze verkopers om meer informatie over specifieke tegels. Het is altijd slim om wat extra tegels in te slaan. Mocht er ooit een beschadiging ontstaan, dan kun je een tegel eenvoudig vervangen door een tegel met dezelfde kleur en maat (shade). 

Rekenvoorbeeld 

Stel dat een van de muren van je badkamer 2,50 meter hoog en 2 meter breed is, dus 5 m². Als er een raam of deur in de wand zit, neem je die mee in de berekening. Stel dat je een raam van 1 x 1 meter hebt. Haal dan 1 m² van de totale wandoppervlakte af. Voor elke wand maak je een aparte berekening. Voor deze wand heb je 5 - 1 = 4 m² tegels nodig. 

Houd verder rekening met het snijverlies. Tel 10% van het aantal vierkante meters bij 4 m² op. 10% van 4 = 0,40. 4 + 0,40 = 4,40 m². Onze ervaren verkopers kunnen je helpen bij het berekenen van het benodigde aantal tegels. 
 
Tip: In onze webshop vind je bij elke tegel een handige tool. Hier kun je de oppervlakte van de ruimte invullen. Rechts daarvan stel je het gewenste snijverlies in. Na het invullen verschijnt onderaan hoeveel dozen en vierkante meters je nodig hebt. 

Ik wil extra tegels bijkopen. Waar moet ik op letten? 

Het kan natuurlijk gebeuren dat je nieuwe tegels zo mooi vindt, dat je een andere ruimte met hetzelfde ontwerp wilt betegelen. Het is echter niet vanzelfsprekend dat je dezelfde kleur en afmeting zomaar kunt bestellen. Tegels wijken na productie altijd licht af qua maat. Ook de kleur kan een beetje anders zijn. 

Per productie, ook wel ‘shade’ genoemd, hebben ze dezelfde afwijking. Bij een bestelling worden altijd tegels van dezelfde shade verkocht, maar als je op een later moment dezelfde tegel wilt aanschaffen, kun je tegels uit een andere productie krijgen. Vraag dus altijd of dezelfde shade nog beschikbaar is. Zo voorkom je maat- en kleurafwijkingen. Controleer altijd zelf vóór je de tegels plaatst of ze dezelfde shadecode hebben. 

Alle tips op een rijtje

Met deze tips vind jij de perfecte tegel voor elke ruimte in huis!  

  • Vraag je van tevoren af waar de tegels komen te liggen en of je ze over bestaande tegels heen gaat leggen. Dat bepaalt namelijk welk type voorstrijkmiddel je nodig hebt.  
  • Bereken het aantal vierkante meter tegels dat je nodig hebt en houd rekening met snijverlies.  
  • Bepaal of je een gerectificeerde tegel wil of niet.  
  • Kies de juiste PEI- en R-waarde aan de hand van de ruimte.  
  • Houd rekening met verschillende producties wanneer je tegels bij wilt bestellen. 

Wil je zelf aan de slag gaan? Bekijk dan dit stappenplan om je vloertegels te leggen