stappenplan-vloertegels-leggen.jpg

Zelf vloertegels leggen? Met dit stappenplan lukt het!

U heeft de perfecte tegels gekocht en bent helemaal klaar om uw badkamer, woonkamer of toilet te gaan betegelen. Hiervoor kunt u een tegelzetter benaderen, of u kiest ervoor om het zelf te doen. In deze blog leggen we uit wat u daarvoor nodig heeft. Verder geven we u stap voor stap uitleg over het leggen van tegels. In dit artikel vindt u: 

  • 6 manieren om tegels te leggen; 
  • Benodigdheden voor het leggen van tegels; 
  • Een uitgebreid stappenplan. 

6 manieren om tegels te leggen 

Nieuwe tegels leggen doet u niet elke dag. Maar als u het aandurft, kunt u het zelf doen. Het grote voordeel is dat u dan alleen maar de materiaalkosten kwijt bent, zoals tegels en voegmiddel. Het ligt voor de hand om tegels netjes in rijen achter elkaar te leggen, maar het is net zo leuk en origineel om een compleet ander tegelverband te kiezen. Dit heeft veel invloed op de sfeer in de ruimte en geeft u de mogelijkheid om een persoonlijke twist aan uw vloer te geven. Wij geven u ter inspiratie 6 voorbeelden van tegelverbanden.  

1. Volsteensverband 

Het meest eenvoudige tegelverband is het volsteensverband, waarbij de tegels met de zijden en hoeken tegen elkaar aan geplaatst worden. Dit geeft een egaal eindresultaat. Elke tegel heeft namelijk een bepaalde bolling. Als u de tegels recht boven elkaar plaatst, valt die bolling overal gelijk. Op het moment dat u tegels in een ander verband plaatst, zit de bolling niet meer gelijk en kunnen er hoogteverschillen tussen tegels ontstaan. Deze verschillen worden optisch rechtgetrokken met behulp van de tegelclips en –keggen. 

2. Halfsteensverband 

Bij deze manier van leggen start de eerste rij met een hele tegel en de tweede rij met een halve tegel. Zo komt het einde van de tegel steeds in het midden van de tegel erboven en eronder. Let op! Dit verband geeft niet voor alle tegels een mooi eindresultaat. Als u een halfsteensverband legt met houtlook of langwerpige tegels, zit de bolling altijd ongelijk. Bij dit type tegels valt dat extra op, omdat ze zo lang zijn. Wij adviseren om bij houtlook of langwerpige tegels te kiezen voor een kwart- of wildverband. 

3. Diagonaal verband 

Dit patroon wordt tegenwoordig niet vaak meer gelegd, maar dat maakt het juist zo origineel. Het diagonaal verband is een speels tegelmotief dat rechtlijnigheid in een interieur doorbreekt. Alle voegen kruisen op 90 graden. Bij dit verband moet er rekening gehouden worden met veel zaagwerk en ongeveer 15% snijverlies. 

4. Visgraat-, keper- of elleboogverband 

De voegen lopen haaks op elkaar bij dit verband, zodat er een zigzagpatroon ontstaat. Om dit patroon te doen slagen, is ons advies om lange, smalle tegels te gebruiken. Dit type tegel zorgt er namelijk voor dat het visgraatverband het best tot zijn recht komt. Reken bij dit verband op in totaal ongeveer 15% snijverlies. 

5. Wildverband 

Het wildverband is het mooist bij rechthoekige tegels. Bij dit patroon is er weinig snijverlies. Dit komt doordat het gedeelte van de tegel dat overblijft weer wordt gebruikt bij de start van de volgende rij tegels. 

6. 1/3 en 1/4 verband 

Uit de naam blijkt al hoe u dit verband legt: de tegel wordt op 1/3 of 1/4 van de bovenliggende tegel geplaatst. Hierdoor ontstaat een soort ritssluiting. Dit patroon past het beste bij langwerpige (houtlook) tegels. 

Wat heb ik nog meer nodig? 

Als u de tegels in huis heeft, wilt u het liefst zo snel mogelijk beginnen met deze te leggen. Om dit vlekkeloos te laten verlopen, heeft u echter ook bijvoorbeeld lijm en voegmiddel nodig. Zet de volgende zeven toebehoren op uw boodschappenlijstje en begin met klussen! 

Waterdichtset 

Een waterdichtset is vooral aan te raden in de badkamer, en dan met name de doucheruimte. Deze bevat kimband en een coating. Kimband is bedoeld om aansluithoeken en voegen af te dichten. In natte ruimtes, bijvoorbeeld een betegelde inloopdouche, is het gebruik van een waterdichtset noodzakelijk. U brengt eerst coating aan en plaatst hier de kimband overheen voordat u begint met betegelen. Daarna werkt u deze af met de afdichtingscoating, zodat de voegen volledig waterdicht zijn. Door deze set te gebruiken zorgt u ervoor dat er geen vocht achter de tegels komt. Zo voorkomt u scheur- en schimmelvorming. 

Voorstrijkmiddel 

Er zijn twee soorten voorstrijkmiddel: voor zuigende en voor niet-zuigende ondergronden. Zuigende ondergronden zijn bijvoorbeeld beton, kalksteen, cement- en anhydrietvloeren, cement- en gipsgebonden pleisterwerk, cellenbeton, gipsblokken en dergelijke. Door deze materialen voor te strijken, vermindert u de zuiging van de ondergrond. Als u dit niet doet, bestaat het risico dat het vocht in de lijm te snel geabsorbeerd wordt door de ondergrond. De lijm heeft dan geen tijd om te hechten aan de ondergrond en tegel. Daardoor kunnen de tegels loskomen van de vloer.  

Voorstrijk voor niet-zuigende ondergronden is geschikt voor gevlinderd beton, bestaand tegelwerk, oude vastzittende verf- en coatinglagen, siergrind, oude lijmlagen en dergelijke. Met de voorstrijk brengt u een laag aan, waar de lijm zich aan kan hechten. Het is belangrijk dat u de ondergrond eerst ontvet. Hier gebruikt u tegelreiniger voor, die verder in deze blog wordt toegelicht. Als u de ondergrond niet behandelt, bestaat de kans dat de lijm zich niet hecht aan de ondergrond. De tegels blijven dan niet goed zitten. 

Tegellijm 

Voor het verlijmen van vloertegels gebruikt u een van de drie soorten poederlijm uit ons assortiment. Het poeder wordt geleverd in zakken. U maakt eenvoudig lijm door water aan het poeder toe te voegen. De juiste mengverhouding vindt u terug op de verpakking. Welke soort lijm u precies nodig heeft, hangt af van het type tegels dat u gebruikt.  

Standaard poederlijm (grijs)  

Deze poederlijm kan gebruikt worden voor alle vloertegels. We raden het af om deze lijm ook op de wand te gebruiken. Hij is namelijk niet sterk genoeg om de tegels te houden, waardoor het risico bestaat dat de tegels van de wand af komen. Gebruik deze lijm voor de vloeren van bad- en woonkamers, maar niet voor glasmozaïek en lichtgekleurde natuursteen. Glasmozaïek is doorzichtig en natuursteen neemt de kleur van de lijm op. Als u grijze lijm gebruikt om deze tegels te leggen, is de lijm duidelijk zichtbaar en verliest de tegel zijn uitstraling.  

Powerlijm (grijs)   

Powerlijm is geschikt voor zowel vloer- als wandtegels. De lijm heeft een hoog standvermogen, wat betekent dat de tegel beter op zijn plek blijft zitten. Bij mozaïektegels wordt afgeraden om powerlijm te gebruiken. U ziet de grijze lijm namelijk duidelijk zitten onder het doorzichtige mozaïek, zoals onder ‘standaard poederlijm’ uitgelegd staat. Hierdoor verliest het mozaïek zijn uitstraling.  

Snellijm (wit)  

Ook deze lijm wordt gebruikt voor zowel vloer- als wandtegels. De lijm is al na drie uur gereed om af te voegen. Erg handig als u bijvoorbeeld een toiletvloer in een dag wilt plaatsen én voegen. Niet alleen de snelheid, maar ook de kleur is een reden om voor deze lijm te kiezen. U ziet het wit niet door natuursteen of mozaïek heen. Ook is de kleur niet duidelijk zichtbaar in de voegen.

Tegelclips en tegelkeggen 

Tegelclips en tegelkeggen zijn onmisbaar bij het leggen van tegels. Ze zorgen ervoor dat u de tegels op gelijke hoogte plaatst, dat de voeg overal dezelfde afstand heeft én dat de tegels op hun plaats blijven tijdens het droogproces van de lijm. Schuif de keg in de opening van de clip, zodat de keg de tegels op gelijke hoogte duwt. Haal de keggen er na de droogtijd uit en breek de clips af. De keggen zijn te hergebruiken, maar de clips blijven onder de tegels zitten. Na het leggen voegt u de tegels, zodat u niets meer ziet van de clips. 

Voegmiddel 

Als de lijm 24 uur gedroogd heeft, gaat u de tegels voegen. Voegmiddel is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat u een tint kunt kiezen die past bij de vloer en uw persoonlijke voorkeur. De voegkleur is over het algemeen lichter dan de tegelkleur. Bij witte tegels adviseren wij zilvergrijze voegen. Witte voegen verkleuren in de loop der tijd, waardoor ze in vergelijking met de witte tegels niet goed schoon lijken. Voegmiddel is ook de eerste waterkering. Het zorgt ervoor dat er geen vocht onder de tegels komt.

Tegelreiniger 

Na het voegen van de tegels zit er vaak een laag cementsluier over. Gebruik tegelreiniger om deze te verwijderen. Het is belangrijk om dit meteen te doen nadat de voegen uitgehard zijn. Dit duurt ongeveer 24 uur. Hoe langer u wacht, hoe minder makkelijk u de cementsluier verwijdert. 

Tegelkit 

Kit alle naden na het leggen en voegen van de tegels. Naden zijn de aansluiting tussen de muur en de vloer, muur en plafond en muren onderling. Als u deze dichtkit, kan er geen vuil en vocht achter komen. De kit vangt tot op zekere hoogte beweging tussen de oppervlaktes op. 

Aan de slag! Vloertegels leggen in 8 stappen 

Nu u zowel de tegels als alle toebehoren bij de hand heeft, is het tijd om te gaan tegelen. Als u deze acht stappen volgt, heeft u gegarandeerd een mooi eindresultaat. 

Stap 1: Controleer de ondervloer 

Verzeker u ervan dat de ondergrond waterdicht is, zeker als u een badkamer gaat betegelen. Gebruik in dat geval een waterdichtset, met kimband en een coating. Zorg er daarna voor dat de ondergrond vlak is als u tegels gaat plaatsen. Egaliseer een ongelijke ondergrond altijd om te voorkomen dat uw nieuwe vloer er scheef en onverzorgd uitziet. Is de ondergrond glad en waterdicht? Maak deze dan schoon met tegelreiniger, om vuil te verwijderen. 

Stap 2: Kies het juiste voorstrijkmiddel 

Het is belangrijk dat u uw vloer op de juiste manier behandelt met voorstrijkmiddel, zoals eerder in deze blog beschreven is. Gaat u over bestaande tegels heen tegelen? Behandel dan de vloer met speciale tegel-over-tegel voorstrijk. Deze maakt het oppervlakte ruwer, zodat de lijm beter hecht. Alvorens u het voorstrijkmiddel aanbrengt, dient u het bestaande tegelwerk vetvrij te maken met een ontvettend middel. 

Stap 3: Gebruik tegellijm 

Breng eerst tegellijm aan voor de eerste rij tegels. Pas daarvoor de buttering-floatingmethode toe in het geval van zwaarbelast tegelwerk, dunne tegels of tegels groter dan 40x40 cm. Deze methode houdt in dat u lijm op de gehele onderkant van de tegel én op de ondergrond aanbrengt. De dubbele verlijming garandeert dat de tegel zich optimaal hecht aan de ondergrond. Verdeel de lijm gelijkmatig met behulp van een lijmkam die verkrijgbaar is bij diverse bouwmarkten. Een lijmkam is in verschillende maten (ook wel ‘lijmkamvertanding’ genoemd) beschikbaar. Wij hanteren de maten 8, 10, 12 en 15 mm. De grootte van de tegel bepaalt welke afmeting er wordt gebruikt. Ons advies:  

  • Voor tegels tot en met 30x30 cm: een 8mm lijmkam  
  • Voor tegels tot en met 50x50 cm: een 10 of 12mm lijmkam  
  • Voor tegels groter dan 50x50 cm: een 15mm lijmkam  

Stap 4: Maak gebruik van tegelclips en -keggen 

Schuif de keg in de opening van de clip, zodat de keg de tegel op gelijke hoogte duwt. De clip zorgt ervoor dat de voeg overal dezelfde afstand heeft. Samen creëren ze een net eindresultaat. 

Stap 5: Ga door met tegelen 

Plaats de volgende tegel strak tegen de clips en keggen van de vorige aan. Mix tegels uit verschillende dozen, zodat eventuele kleine kleurverschillen tussen tegels niet opvallen. Snijd de tegels die in de hoeken of langs randen komen te liggen met een tegelsnijder op maat. 

Stap 6: Voeg de tegels 

Om te voorkomen dat er vocht onder de tegels komt, voegt u ze. Dit doet u pas op het moment dat de tegellijm droog en uitgehard is. Wij adviseren om alle lijm 24 uur uit te laten harden, behalve snellijm. Deze is al na drie uur uitgehard. Strijk het voegmiddel over de voegen heen. Krab de hoekaansluitingen open, zodat u hier later kunt kitten. Laat het voegmiddel drogen tot het bijna niet meer afgeeft.

Stap 7: Verwijder cementsluier 

Zoals u eerder in deze blog heeft gelezen, is het belangrijk om de tegels grondig schoon te maken. Dit doet u pas als de tegels geplaatst en gevoegd zijn, en als de lijm en het voegmiddel voldoende tijd hebben gehad om te drogen. Wij adviseren om cementsluier van de tegels af te halen met tegelreiniger. Ook voor het overige onderhoud van uw vloer gebruikt u tegelreiniger. 

Stap 8: Kit de vloer 

Uw nieuwe vloer is gelegd, gevoegd en schoongemaakt.Werk deze netjes af door een waterdichte kitlaag te plaatsen tussen de vloer en de muur. Op deze manier voorkomt u gebreken en schade door vocht. 

Tot slot 

In deze blog bent u te weten gekomen wat u nodig heeft bij het leggen van vloertegels. Heeft u alle benodigdheden in huis? Gebruik dan ons stappenplan en leg zelf uw vloer. Voor vragen over vloertegels en het voegen ervan staan onze deskundige verkopers voor u klaar. 

Nog niet alle benodigdheden in huis? Lees dan waar u op moet letten bij de aankoop van tegels

Bekijk ons uitgebreide assortiment vloertegels