waarop-letten-aankoop-tegels.jpg

Waar moet ik op letten bij de aankoop van tegels?

U wilt graag nieuwe tegels voor uw badkamer, woonkamer, keuken, toilet of hal. Voordat u deze koopt, vertellen we u graag waar u rekening mee moet houden. Zo weet u zeker dat u de juiste aankoop doet. Daarnaast is een goede voorbereiding het halve werk voor een prachtig eindresultaat. Lees verder en ontdek de 6 belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van tegels. 

6 aandachtspunten bij het kopen van tegels 

1. Waar komen de tegels? 

De meeste van onze tegels zijn vochtbestendig, waardoor u deze zowel in een droge als vochtige ruimte kunt plaatsen. De enige tegels die we afraden in de doucheruimte zijn steenstrips uit de Cliff- en Brick-serie. Deze zijn erg lastig te voegen, waardoor er vocht tussen kan komen. Dit heeft als gevolg dat er schimmel of waterschade ontstaat. Tevens zijn ze minder goed schoon te houden door de reliëfstructuur. Steenstrips lenen zich wel perfect voor wanden in de woon- of slaapkamer. 

2. Heeft u al andere tegels liggen? 

Het is mogelijk om over oude tegels heen te tegelen, zodat u niet eerst alles hoeft uit te breken. Houd er wel rekening mee dat de vloer dan hoger komt te liggen. Bereken van tevoren of uw deuren nog wel open en dicht kunnen. Let er daarnaast op dat u voorstrijkmiddel aanschaft voor een niet-zuigende ondergrond. Bij gebruik van het verkeerde voorstrijkmiddel blijven de tegels niet goed zitten. Ook dienen de onderliggende tegels vlak te zijn en goed vast te zitten voor een optimale hechting van de nieuwe tegels.

3. Is de tegel gerectificeerd? 

‘Gerectificeerd’ betekent dat de zijkanten van de tegel na het bakproces exact haaks geslepen zijn. Dit wordt aangegeven met de afkortingen RTT, RETT en REC. Het slijpen gebeurt zeer nauwkeurig. Hierdoor hebben alle tegels uit één productie precies dezelfde maat. Er zit geen afwijking tussen, zodat u zeer smal kunt voegen. Dit geeft een strakker eindresultaat. Het is wel belangrijk dat de tegels op een vlakke ondergrond geplaatst worden. Hoogteverschillen zijn bij dit type tegel snel zichtbaar. Voor een gerectificeerde tegel wordt vaak een voeg van 2 mm aangehouden. 
 
Niet-gerectificeerde tegels zijn niet geslepen na het bakproces. De ronde afwerking geeft ze een klassieke, persoonlijke uitstraling. Dat tegels niet geslepen zijn, valt minder snel op doordat dit type tegel gelegd wordt met een bredere voeg. Bij niet-gerectificeerde tegels wordt namelijk een voeg van minimaal 3 mm geadviseerd. 

4. Wat is de R-waarde (stroefheid) van de tegel? 

De antislipwaarde of stroefheid wordt aangegeven met de letter R, gevolgd door een cijfer. Deze waarde wordt bepaald aan de hand van sliptesten met water en olie, en geeft de stroefheid en het risico op uitglijden van een tegel aan. Afhankelijk van de geteste hellingsgraad krijgt de tegel zijn uiteindelijke antislipwaarde. De meest voorkomende waarden zijn R9 (bij normaal gebruik) en R10 (bijvoorbeeld in badkamers en keukens, waar water gebruikt wordt). R11, R12 en R13 worden vaak gebruikt in openbare ruimtes of in de industrie. Voor zwembaden worden vaak aanvullende eisen gesteld. 

5. Hoe hoog is de PEI-waarde (slijtvastheid) van de tegel? 

Sommige tegels zijn beter bestand tegen slijtage dan andere. Het is daarom belangrijk om bij het kopen rekening te houden met de slijtgroep. Hiermee kunt u controleren of de tegel geschikt is voor de gewenste toepassing. Woonkamervloeren bijvoorbeeld hebben veel te verduren, omdat er veel overheen gelopen wordt. 

Voor vloertegels wordt de internationale PEI-waarde (Porcelaine Enamel Institute) gehanteerd. De tegels worden machinaal geschuurd door een ruw oppervlak. Hiermee wordt het intensief gebruik gedurende de gehele levensduur van het product gesimuleerd. Op basis van deze test wordt een tegel ingedeeld in een schaal. 
 
De schaal loopt van 1 tot en met 5. Een tegel met PEI 1 is enkel geschikt voor zeer licht gebruik. PEI 2 is geschikt voor rustig gebruik en zacht schoeisel. Deze tegel wordt geadviseerd voor plaatsing in de badkamer. Tegels vanaf PEI 3 zijn toepasbaar in de hal, woonkamer en keuken. PEI 3 leent zich goed voor normaal gebruik en schoon schoeisel. Een tegel met PEI 4 is geschikt voor intensief gebruik en vuil schoeisel. We raden PEI 5 aan bij zeer intensief gebruik. 

6. Hoeveel tegels heb ik nodig? 

Verder is het nodig om de oppervlakte van de ruimte te berekenen. Door de lengte van de kamer te vermenigvuldigen met de breedte, weet u het aantal vierkante meter dat u nodig heeft. Het is belangrijk om altijd rekening te houden met snijverlies. Wij raden u aan om gemiddeld 10% extra te kopen. Gaat u een patroon leggen, zoals een diagonaal- of visgraatverband? Reken dan standaard op 15% snijverlies. 

De hoeveelheid snijverlies is daarnaast afhankelijk van de grootte van de ruimte. Reken 5% extra bij een ruimte die kleiner is dan 4 m² en bij afwijkende ruimtes, zoals een nis of koof. Vraag een van onze verkopers voor meer informatie over specifieke tegels. Het is altijd verstandig om wat extra tegels in te slaan. Mocht u ooit een beschadiging krijgen, dan is de tegel eenvoudig te vervangen door een tegel met dezelfde kleur en maat (shade). 

Rekenvoorbeeld 

Een van de muren van uw badkamer is 2,50 meter hoog en 2 meter breed, dus 5 m². Als er een raam of deur in de wand zit, neemt u die mee in de berekening. Stel, u heeft een raam van 1 x 1 m. Haal dan 1 m² van de totale wandoppervlakte af. Maak voor elke wand een aparte berekening. Voor deze wand heeft u 5 - 1 = 4 m² tegels nodig. 

U dient verder rekening te houden met het snijverlies. Tel 10% van het aantal vierkante meters bij 4 m² op. 10% van 4 = 0,40. 4 + 0,40 = 4,40 m². Onze ervaren verkopers helpen u bij het berekenen van het benodigde aantal tegels. 
 
Tip: in onze webshop vindt u bij elke tegel een handige tool. Hier kunt u de oppervlakte van de ruimte invullen. Rechts daarvan stelt u het gewenste snijverlies in. Na het invullen verschijnt onderaan het aantal dozen en vierkante meters dat u nodig heeft. 

Ik wil extra tegels bijkopen. Waar moet ik op letten? 

Het kan natuurlijk voorkomen dat u uw nieuwe tegels zo mooi vindt, dat u een andere ruimte met hetzelfde ontwerp wilt betegelen. Het is echter niet zo dat u automatisch dezelfde kleur en afmeting bij kunt bestellen. Tegels wijken na de productie altijd licht af qua maat. Ook de kleur kan enigszins anders zijn. 

Per productie, ook wel ‘shade’ genoemd, hebben ze wel dezelfde afwijking. Per bestelling wordt altijd dezelfde shade verkocht, maar het kan gebeuren dat u tegels uit een andere productie krijgt als u op een later moment dezelfde tegel wilt aanschaffen. Vraag daarom na of dezelfde shade nog aanwezig is. Zo voorkomt u maat- en kleurafwijkingen. Controleer altijd zelf nog vóór het plaatsen van de tegels of ze dezelfde shadecode hebben. 

Alle tips op een rijtje 

Met deze tips vindt u de perfecte tegel voor elke ruimte in huis!  

  • Vraag u van tevoren af waar de tegels komen te liggen en of u ze over bestaande tegels heen gaat leggen. Dat bepaalt namelijk welk type voorstrijkmiddel u nodig heeft.  
  • Bereken het aantal vierkante meter tegels dat u nodig heeft en houd rekening met snijverlies.  
  • Bepaal of u een gerectificeerde tegel wil of niet.  
  • Kies de juiste PEI- en R-waarde aan de hand van de ruimte.  
  • Houd rekening met verschillende producties wanneer u tegels bij wilt bestellen. 

Wilt u zelf aan de slag gaan? Bekijk dan dit stappenplan om uw vloertegels te leggen