eiken-badkamermeubel-twee-lades.jpg

7 tips om uw badkamer te renoveren met een minimaal budget

Heeft u net een nieuw huis gekocht maar zit er nog een badkamer in die niet naar uw smaak is? Of gaat uw huidige badkamer al jaren mee en is hij inmiddels erg verouderd? Kortom, heeft u een badkamer die dringend aan vervanging toe is, maar geen groot budget? Het is mogelijk om met weinig geld een badkamer op te knappen, zodat deze er weer als nieuw uitziet. Wij geven u zeven handige tips om de badkamer te renoveren met een minimaal budget. 

Tip 1: Wees kritisch 

Vraag uzelf als eerst af of het echt nodig is om de hele badkamer aan te pakken. Zeker als u een kleiner budget heeft, is het verstandig om te kijken of er nog producten uit de huidige badkamer zijn die u kunt bewaren. Misschien is de wastafel nog netjes, en zijn alleen de tegels aan vervanging toe. Of zijn de wanden nog acceptabel maar is het meubel verouderd? Een prachtig nieuw badkamermeubel hoeft helemaal niet zoveel te kosten. Ontdek bijvoorbeeld de Box-serie van Maxaro. Deze bevat meubels inclusief wastafel voor een zachte prijs van € 210,-. Maar door werkende, schone spullen te behouden bespaart u natuurlijk het meest op de kosten. 

Tip 2: Bepaal het budget voor de nieuwe badkamer 

Deze tip lijkt erg voor de hand liggend, maar het gebeurt vaak dat mensen zich tijdens het opknappen nog een aantal keer bedenken. Zeker als ze op internet of in een showroom andere, duurdere producten voorbij zien komen die nóg beter aansluiten bij hun voorkeur. Stel daarom een duidelijk budget vast voor uzelf, op het punt dat u weet wat u precies gaat renoveren. Schat in hoeveel alles gaat kosten en hoeveel geld u eraan wilt uitgeven, en bouw een buffer in voor eventuele tegenslagen. Wijk tijdens de renovatie niet af van dit plan. 

Tip 3: Doe zoveel mogelijk zelf 

U heeft vast handige familieleden of vrienden die u kunnen helpen met het uitbreken van (onderdelen van) de oude badkamer. Ook is het ophangen van een spiegel of badkamerkast over het algemeen niet moeilijk. Zeker als u twee rechterhanden heeft is dit goed te doen. Maar houd bij het bepalen van het budget toch rekening met het inhuren van installateurs en loodgieters. Niet alle klusjes zijn namelijk zelf te doen. Als u bijvoorbeeld nog nooit zelf tegels heeft gelegd, is het niet verstandig om ineens de gehele badkamer te gaan betegelen. Het is beter om daar iemand voor in te huren. 

Tip 4: Laat leidingen op dezelfde plaats liggen 

Bent u van plan om veel sanitair in de badkamer te renoveren? Kijk dan eens of u de indeling van de badkamer wel hetzelfde houdt. Dit heeft namelijk een groot voordeel: u hoeft de leidingen niet te verleggen, en dus ook geen tegels uit te breken. Als de leidingen tijdens de renovatie zichtbaar zijn, is het net zo handig om deze gelijk even te controleren. Zo beperkt u het risico op lekkages tot een minimum. 

Tip 5: Nieuwe tegels doen wonderen 

Als uw tegels kapot zijn, of ze zijn echt niet naar uw smaak, is het tijd om de tegels te vervangen. Kies ervoor om uw nieuwe tegels over de oude heen te plaatsen om kosten te besparen. Bij Maxaro vindt u al prachtige tegels vanaf € 9,95 per m². Houd er bij het plaatsen van nieuwe vloertegels wel rekening mee dat de vloer iets hoger komt te liggen. Bereken daarom bijvoorbeeld eerst goed of de deur nog open kan als de tegels een aantal centimeter verhoogd zijn.  

Vindt u de huidige tegels niet mooi, maar heeft u geen budget voor een nieuwe vloer of wand? Schilder dan een mooie, nieuwe kleur over de oude tegels heen. Neem wel een speciale verf die tegen vocht kan. 

Tip 6: Fleur de badkamer op met accessoires 

Is de renovatie ook met deze tips nog aan de dure kant? Probeer dan eens om de badkamer een totaal andere uitstraling te geven met (kleine) accessoires. Hang bijvoorbeeld een grote, chique spiegel boven de wastafel. Dit geeft de hele badkamer gelijk een luxere uitstraling. Ook met andere verlichting of een plank voor kaarsjes of planten geeft u de badkamer een frisse nieuwe look.

Tip 7: Denk aan de toekomst 

Tot slot een tip die u niet nu, maar wel over een tijd veel geld bespaart. Houd bij het renoveren van de badkamer ook de toekomst in de gaten, en houd hier rekening mee bij de inrichting van de ruimte. Misschien heeft u nu graag een blauwe badkamer, maar het risico is dat u hier snel op uitgekeken raakt. Kies daarom voor neutrale kleuren, zodat uw badkamer na de renovatie weer jarenlang mee kan. Ook handig: een huis met een lichte badkamer valt bij eventuele nieuwe bewoners beter in de smaak dan een afwijkend interieur. Met een neutrale badkamer verhoogt u de verkoopbaarheid van uw huis. 

Bekijk ook onze blog voor antwoorden op de vraag: 'Wat kost een nieuwe badkamer?'

Laat u inspireren voor uw badkamer