wit-badkamermeubel.jpg

Kleine badkamer inrichten? Volg deze 10 tips!

De gemiddelde Nederlandse badkamer is niet zo heel groot. Voor een douche en badkamermeubel is vaak voldoende ruimte, maar een ligbad of toilet passen helaas niet altijd. Hoe maakt u nu optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, laat u de badkamer groter lijken – of in ieder geval niet kleiner – en zorgt u voor een frisse uitstraling? Met deze 10 tips maakt u zelfs van kleine ruimtes een fijn en opgeruimd paleisje. Een kleine badkamer inrichten hoeft namelijk geen probleem te zijn. 

Tip 1: Maak keuzes 

Ga allereerst bij uzelf na welke onderdelen u écht graag in de badkamer wilt hebben. Richt een ruimte niet te vol in, want zo zal hij er optisch nog krapper uit zien. U zult begrijpen dat een luxe whirlpool of stoomcabine, een vrijstaand bad en grote tweepersoons inloopdouche niet passen in een kleine ruimte. In plaats van te kiezen voor een kleine douche, een klein ligbad én een klein badkamermeubel, kunt u beter keuzes maken en kiezen voor een lekker ruime douche óf een heerlijk bad en een mooi badkamermeubel met opbergruimte. U zult merken dat een fijne inloopdouche meer comfort en luxe biedt dan een krappe douchecabine in combinatie met een klein bad. 

Wilt u toch wel een bad en douche in een kleinere badkamer? Kies dan voor een combinatie: een bad waarin u ook kunt douchen. Als u de basismeubels eenmaal hebt staan, ziet u eenvoudig hoeveel ruimte er nog over is voor andere zaken. Denk bijvoorbeeld aan opslagruimte en accessoires. 

Tip 2: Gebruik lichte kleuren 

Ga bij het inrichten van uw kleine badkamer voor lichte kleuren. Hou niet alleen de vloer en wanden, maar ook de meubels, zo licht mogelijk. Donkere of felle kleuren laten een ruimte alleen maar kleiner lijken. Toch graag knalblauw of zwart in de badkamer? Hou het dan bij details, zoals kranen en handdoekrekjes.

Tip 3: Kies grote tegels in een kleine badkamer 

Niet alleen de kleur, maar ook het formaat van de tegels speelt een belangrijke rol. Kleine tegels met relatief veel voegen hebben een drukke uitstraling. Dit geldt zowel voor wand- als vloertegels. Ga daarom voor grote tegels zonder motief. Uw badkamer krijgt zo een veel rustigere, ruimtelijkere uitstraling. Natuurlijk kunt u wel kleine(re) tegeltjes toevoegen, als accent achter het badkamermeubel of op de wand van de inloopdouche. Zorg er alleen voor dat de kleine tegeltjes niet overheersen. 

Tip 4: Ga voor hangende objecten 

Meubels die niet op de grond staan, maar als het ware ‘zweven’, lijken minder ruimte in te nemen. De tegelvloer wordt dan namelijk niet onderbroken, waardoor de lijnen mooi door lopen. Kies er bijvoorbeeld voor om uw toilet of kastjes aan de muur te hangen. Wil u toch graag een bad? Koop dan een bad op pootjes. Zo lijkt uw badkamer optisch groter. Dit is ook een stuk handiger schoon te houden! 

Tip 5: Koop een passend badkamermeubel 

In uw badkamer slaat u allerlei spullen op, zoals handdoeken, wc-papier en toiletartikelen. Dit hoeft echter geen probleem te zijn. Voor kleine badkamers zijn er minder diepe varianten badkamermeubels met wastafel verkrijgbaar, zoals de Modulo SLIM. Deze is slechts 39 cm diep. Dat bespaart extra ruimte in uw badkamer.

Tip 6: Maak gebruik van inbouwkasten en planken 

Een inbouwkast biedt veel opslagruimte en neemt weinig plaats in. Handig: ook inbouw toiletrolhouders en inbouw reserverolhouders besparen ruimte. In plaats van een kast kunt u ook planken ophangen. De badkamer lijkt dan groter, omdat een kast vaak een massieve uitstraling heeft. Zet de planken echter niet helemaal vol met make-up en flesjes. Dat laat de compacte badkamer juist nog kleiner lijken. Berg spullen bijvoorbeeld op in kleine manden. Ook een plantje geeft de badkamer een extra ruimtelijke sfeer. 

Tip 7: Zorg voor genoeg daglicht 

Licht geeft een badkamer een ruimtelijk gevoel. Zorg er dus voor dat er zoveel mogelijk daglicht in de badkamer binnenkomt. Hoe groter het raam, hoe makkelijker dat gaat! Heeft u geen raam in uw badkamer? Wellicht is een dakraam dan wel een optie. Of overweeg een lichtkoepel. Extra handig: een raam is ook belangrijk voor ventilatie. Zet na een douchesessie het raam open, zodat het vocht uit de badkamer wegtrekt. 

Tip 8: Maak slim gebruik van de verlichting 

Een ruimtelijk gevoel creëert u niet alleen met natuurlijk daglicht. Ook kunstlicht speelt een belangrijke rol. Als u dit slim inzet, levert het veel licht en daarmee ruimtelijkheid op. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle plekken in de badkamer verlicht zijn. Zo ontstaan er geen donkere hoekjes, die de badkamer kleiner doen lijken. Dit kan met een lamp in het plafond, maar er zijn veel meer opties. Wat dacht u van spots boven de wasbak, of zelfs verlichting in de douche of spiegel? De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Tip 9: Plaats een grote spiegel 

Over spiegels gesproken, deze zijn noodzakelijk in de badkamer. Bijvoorbeeld bij het scheren en opmaken. Maar wist u dat een spiegel een kleine badkamer ook veel groter doet lijken? Sterker nog, hoe groter de spiegel, hoe groter het effect. Een spiegel geeft het gevoel dat de ruimte doorloopt. Ook reflecteert hij dag- en kunstlicht, waardoor de badkamer lichter en dus ruimer lijkt. Maak hier gebruik van en kies een zo groot mogelijke spiegel. 

Tip 10: Gebruik glazen wanden 

In een kleine badkamer met inloopdouche plaatst u het beste een glazen wand. Een muur midden in uw badkamer laat de ruimte namelijk alleen maar kleiner lijken. Wil u toch iets meer privacy tijdens het douchen? Ga dan voor een glazen wand met een matte rand erin. Zo kunt u lekker rustig douchen, én behoudt de badkamer zijn ruimtelijke uitstraling!

Alle tips op een rijtje 

Met behulp van deze tips richt u uw kleine badkamer nu zonder problemen in: 

  • Maak keuzes tussen meubels, niet alles past in de badkamer.
  • Gebruik lichte kleuren om de ruimte groter te doen lijken. 
  • Kies egale tegels, om rust te creëren. 
  • Ga voor hangende meubels, die nemen optisch minder ruimte in. 
  • Koop een passend badkamermeubel, waar veel in past maar dat wel ruimte bespaart. 
  • Maak gebruik van inbouwkasten en planken, om ruimte te besparen. 
  • Zorg voor genoeg daglicht, want licht = ruimte. 
  • Maak slim gebruik van de verlichting, om de ruimte groter te doen lijken. 
  • Plaats een grote spiegel, zodat de badkamer groter lijkt. 
  • Gebruik glazen wanden, voor een ruimtelijk gevoel.