zwart-badkamermeubel-4-lades.jpg

De trend van het moment: een zwarte badkamer

Dé nieuwste trend op het gebied van badkamers? Het gebruik van de kleur zwart. Het wordt steeds populairder om de badkamer te voorzien van zwarte accessoires, of zelfs muren en vloeren. Het gebruik van donkere tinten geeft een modern uiterlijk. De kleur staat vooral mooi in grote badkamers met veel lichtinval. Dit voorkomt dat de ruimte erg donker en krap lijkt. Toch is het ook mogelijk om in een kleine badkamer veel zwart te gebruiken. Lees ons blog voor meer inspiratie en tips! 

Waarom zwart in de badkamer? 

De meeste mensen associëren een badkamer met de kleur wit. Toch heeft zwart minstens zoveel voordelen. Zo geeft de kleur uw badkamerinterieur een strak uiterlijk. Een ruimte oogt een stuk rustiger als u veel gebruikmaakt van dezelfde kleur. Ook met zwart kunt u veel variëren. Kies bijvoorbeeld voor een hoogglans finish om een gevoel van luxe mee te geven. Liever een stoere uitstraling? Ga dan voor matzwarte producten, want deze geven een industriële look.

Nog een reden om voor deze kleur te kiezen, is dat vuil minder goed zichtbaar is op donkere kleuren. Op witte tegels ziet u alles, van stof tot kalkaanslag. Zeker in de badkamer heeft u graag een fris gevoel, en daar is zwart uitermate geschikt voor. Dit betekent uiteraard niet dat u minder vaak schoon hoeft te maken, maar het is fijn om niet elk klein plekje te zien zitten.

Zwarte accenten: een kleine aanpassing met een groot effect 

Het hele interieur radicaal veranderen naar zwart is een grote stap. Niet zeker of u daar wel klaar voor bent? Begin dan eens met het toevoegen van accessoires. Plaats een zwarte toiletrolhouder, kies donkere handdoekhaakjes of ga juist voor pedaalemmers, zeephouders of wc-borstels. Experimenteer er rustig op los, want niets is te gek. Een kleine ingreep maar een groot effect: een zwarte kraan boven de wastafel. Zorg er dan wel voor dat u ook de afvoerplug vervangt. Een dergelijke kraan met een witte wastafel en zilverkleurige afvoerplug kan wat rommelig overkomen. Creëer eenheid door bijvoorbeeld ook een zwarte douchekraan te installeren.

Grote objecten als blikvanger

Heeft u liever toch wat meer donkere kleuren? Kijk dan eens of u ook grotere objecten in uw badkamer kunt vervangen. Tegenwoordig zijn er steeds meer zwarte badkamermeubels, radiatoren en regendouches verkrijgbaar. Ook hier kiest u zelf of u liever een metallic of een matte finish heeft. Heeft u geen zin in een verbouwing, maar wilt u wel meegaan met de trend? Schilder dan bijvoorbeeld een muur in een donkere tint en de ruimte krijgt gelijk een hele andere uitstraling. Met minimale moeite en kosten creëert u zo een echte eyecatcher. In een kleine badkamer neemt een groot, donker oppervlak optisch vaak veel plaats in, waardoor de ruimte kleiner lijkt. Voorkom dit door donkere objecten te combineren met bijvoorbeeld glas. Een glazen inloopdouche met zwart profiel heeft die stoere uitstraling, en behoudt het ruimtelijk gevoel. 

Lees ons blog 'Kleine badkamer inrichten? Volg deze 10 tips!' voor meer inspiratie.

Eindeloos combineren met kleuren en materialen 

Een geheel zwarte badkamer is mogelijk, maar zeker als er niet voldoende lichtinval is wordt het al snel erg donker. Met name kleine badkamers zullen dan snel krap en donker aanvoelen. Gelukkig is de kleur erg eenvoudig te combineren met andere kleuren en materialen, het past bijna overal bij. De meest logische keuze om te combineren met zwart is het tegenovergestelde: wit! Het contrast tussen de kleuren is gedurfd, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Combineer een zwarte vloer met een witte muur of andersom, of gebruik twee kleuren tegels door elkaar heen. Ook mogelijk: zwarte tegels op de vloer en wanden maar wel al het sanitair wit. Ook grijs past perfect in dit kleurenpallet. Er zijn zoveel opties dat er voor ieders smaak wel een mogelijkheid is.

Ook met andere materialen gaat zwart makkelijk samen. Zo staan houten badkamermeubels perfect in een donkere badkamer. Er is een grote hoeveelheid aan tinten hout. Kies bijvoorbeeld eikenhout voor een landelijke badkamer, of grijs eiken wanneer u alleen donkere tinten wilt. Voor een moderne uitstraling hangt u juist veel spiegels op en maakt u gebruik van chromen kranen, douchewandprofielen en douchegoten. Dit geeft het geheel een strak uiterlijk. 

Helemaal losgaan met kleurcombinaties? Voeg de donkere tinten dan samen met uw favoriete kleur! Rode of juist turquoise accenten geven de badkamer een frissere look en trekken de aandacht naar zich toe. Het zwart van de muren en vloer zorgt ervoor dat de badkamer zijn elegante, luxe uitstraling behoudt. U kunt dus alle kanten op met de accessoires! Het belangrijkste is dat u een badkamer kiest die u de komende periode mooi blijft vinden. Hij gaat al snel zo’n vijftien jaar mee, dus ga voor een tijdloze stijl. Zo heeft u optimaal plezier van uw badkamer!