stappenplan-badkamer-verbouwen.jpg

In 10 stappen uw badkamer verbouwen

Gaat u zelf de badkamer verbouwen? Hiermee bespaart u een hoop geld en houdt u meer over voor extra luxe in uw nieuwe badkamer. Zorg van tevoren voor een goede planning en voorbereiding, zodat uw badkamerverbouwing zo soepel mogelijk verloopt. Met onze 10 stappen gaat u goed voorbereid aan de slag. 

Stap 1. Bepaal de indeling van de badkamer 

Voordat u start is het van belang om een duidelijk plan te hebben. Maak daarom eerst een plattegrond, zodat u precies weet waar alles komt in uw nieuwe badkamer. Begin bij de indeling eerst bij het toilet. Dit heeft een grote afvoer en is daarom niet overal te plaatsen. Bepaal daarna de plaats van de douche, bad en het badkamermeubel. Houd ook rekening met de ramen en deuren. Verder is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ruimte tussen alle badkamerelementen. 

Tiplees over een slimme badkamerindeling

Stap 2. Sloop de oude badkamer 

Om de gedroomde indeling te realiseren, is het noodzakelijk om ruimte te maken voor uw nieuwe badkamer. Daarvoor dient de badkamer volledig gestript te worden. Sloop al het sanitair eruit en vervolgens de tegels. Houd hierbij rekening met het leidingwerk om te voorkomen dat u de leidingen raakt. Door de tegels met beleid te verwijderen kan er weinig misgaan. 

Stap 3. Verleg leidingen 

Heeft u een andere indeling gekozen voor uw nieuwe badkamer? Dan moeten eerst de leidingen worden verlegd. Let erop dat dit precisiewerk is. Bij het gebruik van een verkeerde koppeling ontstaat er een lekkage. Heeft u nog geen ervaring met het leggen van leidingen? Schakel dan een loodgieter in. 

Tip: maak een foto van de leidingen. Zo weet u na de verbouwing exact waar deze liggen. 

Stap 4. Verplaats elektra 

Verplaats indien nodig de stopcontacten, of voeg deze toe. Hiervoor dient u de elektriciteitskabels te verleggen. Zorg er daarna voor dat alle onderdelen in de badkamer die stroom kunnen geleiden, geaard worden. Als u weinig ervaring heeft met elektra, adviseren we u een elektricien in te huren. 

Stap 5. Plaats de afvoer 

Voordat u de vloer dichtsmeert is het van belang om de afvoer van de douche te monteren. Heeft u gekozen om de douche direct op de tegels te plaatsen? Dan is dit het moment om de douchegoot te installeren. De goot stelt u gemakkelijk in op de juiste hoogte middels de stelpoten. Controleer na het aanleggen van de waterleidingen of er geen lekkage is. 

Stap 6. Controleer de ondergrond 

Al het voorwerk is gedaan. Controleer nu of de vloer en wanden vlak zijn. Bij een ongelijke ondergrond dient u deze eerst te egaliseren. Zorg er te allen tijde voor dat de egalisatie geschikt is voor de badkamer. Verder is een waterdichtset van essentieel belang, met name in de doucheruimte. Deze maakt u met de set waterdicht voor u begint met betegelen. 

Stap 7. Plaats de tegels 

Tegels zijn een perfecte basis voor een badkamer. Ze zijn makkelijk in onderhoud en waterbestendig. Bovendien gaan kwalitatieve tegels een leven lang mee. Gebruik bij het tegelen clips en keggen. Deze zorgen ervoor dat de tegels op dezelfde hoogte worden geplaatst, en de voeg overal even breed is.  

Wilt u meer weten over het leggen van vloertegels? Lees er alles over in onze blog: Zelf vloertegels leggen? Met dit stappenplan lukt het! 

Stap 8. Monteer het sanitair en de radiator 

De basis is gelegd. Tijd om de ruimte om te toveren tot een echte badkamer. Monteer alle badkameronderdelen zoals een bad, badkamermeubel, toilet, douche en radiator volgens de installatiehandleiding. Als alles op zijn plek zit kunt u bijna gaan genieten van uw welverdiende ontspanning. 

Stap 9. Werk de badkamer af 

Sluit de badkamerverlichting aan. Werk vervolgens alles netjes af met siliconenkit, dit is speciaal voor de badkamer en bestand tegen vocht. De kit vindt u in diverse kleuren, zodat deze mooi aansluit bij uw badkamertegels. 

Stap 10. Stijl de badkamer 

Zet de laatste puntjes op de i zodat u straks onbeperkt geniet van uw eigen droombadkamer. Kleed de ruimte aan met leuke accessoires, zoals een vaas en geurstokjes. Of voeg wat groen toe aan de badkamer met sfeervolle planten. 

Alle stappen op een rij 

Met deze tips gaat u goed voorbereid aan de slag: 

  1. Bepaal de indeling van de badkamer. 
  2. Sloop de oude badkamer. 
  3. Verleg leidingen. 
  4. Verplaats elektra. 
  5. Plaats de afvoer. 
  6. Controleer de ondergrond. 
  7. Leg de tegels. 
  8. Monteer het sanitair en de radiator. 
  9. Werk de badkamer af. 
  10. Stijl de badkamer.