stappenplan-wandtegels-plaatsen.jpg

Tegels zetten: 8 stappen om zelf wandtegels te plaatsen

Na de aankoop van je favoriete tegels ben je helemaal klaar om je badkamer, keuken, woonkamer, hal of toilet te betegelen. Hiervoor kun je een tegelzetter inschakelen, of je kiest voor het budgetproof alternatief: de wandtegels zelf plaatsen. In deze blog ontdek je wat je daarvoor nodig hebt en vind je een uitgebreid stappenplan voor het zetten van tegels. Dit artikel bestaat uit: 

  • Benodigdheden voor het zetten van wandtegels; 
  • Een uitgebreid stappenplan. 

Wat heb je nodig? 

Wanneer je de wandtegels in huis hebt, wil je het liefst zo snel mogelijk beginnen met deze te plaatsen. Om te kunnen starten heb je echter ook bijvoorbeeld lijm en voegmiddel nodig. Met onderstaande benodigdheden verloopt het zetten van de tegels vlekkeloos. 

Waterdichtset met kimband en coating 

In vochtige ruimtes zoals de badkamer, en met name in de doucheruimte, is een waterdichtset noodzakelijk. Deze bestaat uit een kimband en coating. Kimband wordt gebruikt om aansluithoeken en voegen af te dichten. Maar hoe begin je hieraan? Breng eerst coating aan en plaats hier de kimband overheen voordat je begint met tegels zetten. Vervolgens breng je nog een laag coating aan, zodat de naden volledig waterdicht zijn. Zo komt er geen vocht achter de tegels en voorkom je scheur- en schimmelvorming. 

Het juiste voorstrijkmiddel 

Er bestaan twee soorten voorstrijkmiddel: voor zuigende en niet-zuigende ondergronden. Beide voorstrijkmiddelen hebben 2 à 3 uur nodig om goed in te trekken. 

Zuigende ondergronden: 

  • Beton 
  • Kalksteen 
  • Cement- en gipsgebonden pleisterwerk 
  • Cellenbeton 
  • Gipsblokken 

Door deze materialen voor te strijken, verminder je de zuiging van de ondergrond. Doe je dit niet? Dan bestaat de kans dat de ondergrond het vocht in de lijm te snel absorbeert. Hierdoor heeft de lijm geen tijd om zich aan de ondergrond en de tegel te hechten. Zo kunnen de tegels loskomen van de wand. 

Niet-zuigende ondergronden: 

  • Gevlinderd beton 
  • Bestaand tegelwerk 
  • Oude vastzittende verf- en coatinglagen 
  • Siergrind 
  • Oude lijmlagen 

Met het voorstrijkmiddel breng je een laag aan, waardoor de lijm zich kan hechten. Voor een optimale werking is het belangrijk dat je eerst de ondergrond ontvet. Middelen om tegels te ontvetten zijn verkrijgbaar in bouwmarkten. Als je de ondergrond niet behandelt, bestaat het risico dat de lijm zich niet hecht. Dit heeft tot gevolg dat de tegels niet goed blijven zitten. 

Tegellijm om de wandtegels te verlijmen 

Het verlijmen van de wandtegels doe je met kant-en-klare pastalijm of met een van de twee soorten poederlijm uit ons assortiment. Deze worden geleverd in zakken. Je maakt de lijm eenvoudig aan door water toe te voegen aan het poeder. De juiste mengverhouding vind je terug op de verpakking. Welke soort je precies nodig hebt, hangt af van het type tegels dat je gaat plaatsen. 

Pastalijm 

Kant-en-klare pastalijm is direct toepasbaar en wordt alleen gebruikt voor wandtegels. Deze lijm is niet geschikt voor vloertegels die tegen de wand worden geplaatst. 

Powerlijm (grijs) 

Powerlijm is geschikt voor vloer- en wandtegels. Deze lijm heeft een hoog standvermogen en zorgt ervoor dat de tegels goed op hun plaats blijven zitten. Bij mozaïektegels wordt afgeraden om powerlijm te gebruiken. Dit komt omdat je de grijze lijm duidelijk ziet zitten onder het doorzichtige mozaïek, waardoor dit zijn uitstraling verliest.  

Snellijm (wit) 

Snellijm wordt gebruikt voor vloer- en wandtegels. Het voordeel van de lijm is dat deze snel droogt. Na drie uur is snellijm gereed om af te voegen. Dit is bijvoorbeeld enorm handig wanneer je in één dag wil plaatsen en voegen. Ook de kleur is een reden om voor deze lijm te kiezen. Het wit is niet zichtbaar door natuursteen of mozaïek, en ook niet in de voegen. 

Clips en keggen als hulpmiddel tijdens het plaatsen 

Bij het zetten van tegels zijn tegelclips en -keggen onmisbaar. Deze zorgen ervoor dat je de tegels op gelijke hoogte plaatst, de voeg overal dezelfde afstand heeft én dat de tegels op hun plaats blijven tijdens het droogproces. Het gebruik is bijzonder eenvoudig: schuif de keg in de opening van de clip, zodat deze de tegels op gelijke hoogte duwt. Haal de keggen er weer af na droogtijd en breek de clips af. De keggen kun je hergebruiken, maar de clips blijven zitten onder de tegels. Na het voegen zie je hier niets meer van. 

Tip: tegelclips en -keggen zijn ook te gebruiken bij het plaatsen van plavuizen. 

Voegmiddel in een bijpassende kleur 

Als de lijm 24 uur heeft gedroogd, ga je de tegels voegen. Voegmiddel is verkrijgbaar in allerlei kleuren, dus je vindt ongetwijfeld een kleur die past bij de tegels en jouw persoonlijke voorkeur. Meestal is de voegkleur lichter dan de tegelkleur. Bij witte tegels adviseren wij zilvergrijze voegen. Witte voegen verkleuren in de loop der tijd, waardoor ze niet meer schoon lijken. Daarnaast is voegmiddel de eerste waterkering en zorgt dit ervoor dat er geen vocht onder de tegels komt. 

Tegelreiniger voor het verwijderen van cementsluier 

Cementsluier is een laag die over de tegels zit na het voegen. Deze verwijder je eenvoudig met tegelreiniger. Doe dit direct nadat de voegen zijn uitgehard, ongeveer 24 uur na het voegen. Hoe langer je wacht, hoe minder makkelijk je de cementsluier verwijdert. 

Tegelkit om de naden te kitten 

Wanneer je klaar bent met het zetten en voegen van de tegels, is het tijd om de naden te kitten. Naden vormen de aansluiting tussen de muur en vloer, muur en plafond en muren onderling. Door deze dicht te kitten, kan er geen vuil en vocht achter komen. Daarnaast vangt de kit tot op zekere hoogte beweging tussen oppervlaktes op. 

Aan de slag: tegels zetten in 8 stappen 

Nu je de tegels en toebehoren bij de hand hebt, is het tijd om te gaan tegelen. Volg deze 8 stappen voor een mooi eindresultaat. 

Stap 1: De ondergrond controleren 

Wanneer je de badkamer gaat betegelen, dien je ervoor te zorgen dat de ondergrond waterdicht is. Hiervoor gebruik je een waterdichtset met kimband en een coating. Daarna zorg je dat de ondergrond vlak is, alvorens je de tegels gaat plaatsen. Door deze te egaliseren voorkom je dat de wand er scheef en onverzorgd uitziet. Is de ondergrond glad en waterdicht? Maak deze dan schoon met een tegelreiniger, om vuil te verwijderen. 

Stap 2: De wand behandelen met voorstrijkmiddel 

Het is belangrijk om de wand met het juiste voorstrijkmiddel te behandelen. Ga je over bestaande tegels heen tegelen? Behandel deze dan met een speciale tegel-over-tegel voorstrijk. Dit voorstrijkmiddel zorgt ervoor dat het oppervlak ruwer wordt en de lijm beter hecht. Voordat je het voorstrijkmiddel aanbrengt, dien je het bestaande tegelwerk vetvrij te maken met een ontvettend middel. 

Stap 3: Tegellijm gebruiken 

Breng eerst tegellijm aan voor de eerste rij tegels. Hiervoor pas je de buttering-floatingmethode toe in het geval van zwaarbelast tegelwerk, dunne tegels of tegels groter dan 40x40 cm. Met deze methode breng je lijm op de gehele onderkant van de tegel én op de ondergrond. De dubbele verlijming zorgt ervoor dat de tegel zich optimaal aan de ondergrond hecht. Verdeel de lijm gelijkmatig met behulp van een lijmkam. Deze is verkrijgbaar in verschillende maten (ook wel lijmkamvertanding genoemd) bij de bouwmarkten. Wij hanteren de maten 8, 10, 12 en 15 mm. De grootte van de tegel bepaalt de afmeting. Ons advies: 

  • Voor tegels tot en met 30x30 cm: een 8 mm lijmkam 
  • Voor tegels tot en met 50x50 cm: een 10 of 12 mm lijmkam 
  • Voor tegels groter dan 50x50 cm: een 15 mm lijmkam 

Stap 4: Gebruikmaken van tegelclips en -keggen 

Je dient de keg in de opening van de clip te schuiven, zodat de keg de tegel op gelijke hoogte duwt. De clip zorgt ervoor dat de voeg overal dezelfde afstand heeft. Hierdoor krijg je een net eindresultaat. 

Stap 5: Doorgaan met tegels zetten 

De volgende tegel plaats je strak tegen de clips en keggen van de vorige aan. Mix tegels uit verschillende dozen, zodat eventuele kleine kleurverschillen niet opvallen. Met een tegelsnijder snijd je de wandtegels die in hoeken of langs randen liggen op maat. 

Stap 6: De wandtegels voegen 

Door de tegels te voegen, voorkom je dat er vocht onder komt. Dit doe je pas wanneer de tegellijm droog en uitgehard is. We raden aan om powerlijm 24 uur te laten uitharden. De snellijm is al na drie uur uitgehard. Het voegmiddel strijk je over de voegen heen. Krab de hoekaansluitingen open, zodat je hier later kunt kitten. Laat vervolgens het voegmiddel drogen tot het bijna niet meer afgeeft. 

Stap 7: Cementsluier verwijderen met tegelreiniger 

Zoals eerder in deze blog werd vermeld, dien je de tegels grondig schoon te maken. Dit doe je wanneer deze geplaatst en gevoegd zijn, en de lijm en het voegmiddel voldoende droogtijd hebben gehad. Om cementsluier van de tegels af te halen, adviseren we je tegelreiniger te gebruiken. Ook voor het overige onderhoud van je tegelwand gebruik je tegelreiniger. 

Stap 8: De tegels afwerken met een waterdichte kitlaag 

Je tegels zijn gezet, gevoegd en schoongemaakt. Nu is het tijd om deze af te werken met een waterdichte kitlaag. Op deze manier voorkom je gebreken en schade door vocht. 

Tot slot 

In deze blog hebben we je laten zien wat je nodig hebt bij het zetten van wandtegels. Heb je alle benodigdheden al in huis? Gebruik dan ons handige stappenplan en plaats zelf je tegels. Voor vragen over wandtegels en het voegen ervan kun je altijd terecht bij onze deskundige verkopers. 

Heb je nog niet alle benodigdheden in huis? Lees dan waar je op moet letten bij de aankoop van tegels

Bekijk ons uitgebreide assortiment wandtegels