stappenplan-wandtegels-plaatsen.jpg

Tegels zetten: 8 stappen om zelf wandtegels te plaatsen

Na de aankoop van uw favoriete tegels bent u helemaal klaar om uw badkamer, keuken, woonkamer, hal of toilet te betegelen. Hiervoor kunt u een tegelzetter inschakelen, of u kiest voor het budgetproof alternatief: de wandtegels zelf plaatsen. In deze blog ontdekt u wat u daarvoor nodig heeft en vindt u een uitgebreid stappenplan voor het zetten van tegels. Dit artikel bestaat uit: 

 • Benodigdheden voor het zetten van wandtegels; 
 • Een uitgebreid stappenplan. 

Wat heeft u nodig? 

Wanneer u de wandtegels in huis heeft, wilt u het liefst zo snel mogelijk beginnen met deze te plaatsen. Om te kunnen starten heeft u echter ook bijvoorbeeld lijm en voegmiddel nodig. Met onderstaande benodigdheden verloopt het zetten van de tegels vlekkeloos. 

Waterdichtset met kimband en coating 

In vochtige ruimtes zoals de badkamer, en met name in de doucheruimte, is een waterdichtset noodzakelijk. Deze bestaat uit een kimband en coating. Kimband wordt gebruikt om aansluithoeken en voegen af te dichten. Maar hoe begint u hieraan? Breng eerst coating aan en plaats hier de kimband overheen voordat u begint met tegels zetten. Vervolgens brengt u nog een laag coating aan, zodat de naden volledig waterdicht zijn. Zo komt er geen vocht achter de tegels en voorkomt u scheur- en schimmelvorming. 

Het juiste voorstrijkmiddel 

Er bestaan twee soorten voorstrijkmiddel: voor zuigende en niet-zuigende ondergronden. Beide voorstrijkmiddelen hebben 2 à 3 uur nodig om goed in te trekken. 

Zuigende ondergronden: 

 • Beton 
 • Kalksteen 
 • Cement- en gipsgebonden pleisterwerk 
 • Cellenbeton 
 • Gipsblokken 

Door deze materialen voor te strijken, vermindert u de zuiging van de ondergrond. Doet u dit niet? Dan bestaat de kans dat de ondergrond het vocht in de lijm te snel absorbeert. Hierdoor heeft de lijm geen tijd om zich aan de ondergrond en de tegel te hechten. Zo kunnen de tegels loskomen van de wand. 

Niet-zuigende ondergronden: 

 • Gevlinderd beton 
 • Bestaand tegelwerk 
 • Oude vastzittende verf- en coatinglagen 
 • Siergrind 
 • Oude lijmlagen 

Met het voorstrijkmiddel brengt u een laag aan, waardoor de lijm zich kan hechten. Voor een optimale werking is het belangrijk dat u eerst de ondergrond ontvet. Middelen om tegels te ontvetten zijn verkrijgbaar in bouwmarkten. Als u de ondergrond niet behandelt, bestaat het risico dat de lijm zich niet hecht. Dit heeft tot gevolg dat de tegels niet goed blijven zitten. 

Tegellijm om de wandtegels te verlijmen 

Het verlijmen van de wandtegels doet u met kant- en klare pastalijm of met een van de twee soorten poederlijm uit ons assortiment. Deze worden geleverd in zakken. U maakt de lijm eenvoudig aan door water toe te voegen aan het poeder. De juiste mengverhouding vindt u terug op de verpakking. Welke soort u precies nodig heeft, hangt af van het type tegels dat u gaat plaatsen. 

Pastalijm 

Kant- en klare pastalijm is direct toepasbaar en wordt alleen gebruikt voor wandtegels. Deze lijm is niet geschikt voor vloertegels die tegen de wand worden geplaatst. 

Powerlijm (grijs) 

Powerlijm is geschikt voor vloer- en wandtegels. Deze lijm heeft een hoog standvermogen en zorgt ervoor dat de tegels goed op hun plaats blijven zitten. Bij mozaïektegels wordt afgeraden om powerlijm te gebruiken. Dit komt omdat u de grijze lijm duidelijk ziet zitten onder het doorzichtige mozaïek, waardoor dit zijn uitstraling verliest.  

Snellijm (wit) 

Snellijm wordt gebruikt voor vloer- en wandtegels. Het voordeel van de lijm is dat deze snel droogt. Na drie uur is snellijm gereed om af te voegen. Dit is bijvoorbeeld enorm handig wanneer u in één dag wil plaatsen en voegen. Ook de kleur is een reden om voor deze lijm te kiezen. Het wit is niet zichtbaar door natuursteen of mozaïek, en ook niet in de voegen. 

Clips en keggen als hulpmiddel tijdens het plaatsen 

Bij het zetten van tegels zijn tegelclips en -keggen onmisbaar. Deze zorgen ervoor dat u de tegels op gelijke hoogte plaatst, de voeg overal dezelfde afstand heeft én dat de tegels op hun plaats blijven tijdens het droogproces. Het gebruik is bijzonder eenvoudig: schuif de keg in de opening van de clip, zodat deze de tegels op gelijke hoogte duwt. Haal de keggen er weer af na droogtijd en breek de clips af. De keggen kunt u hergebruiken, maar de clips blijven zitten onder de tegels. Na het voegen ziet u hier niets meer van. 

Tip: tegelclips en -keggen zijn ook te gebruiken bij het plaatsen van plavuizen. 

Voegmiddel in een bijpassende kleur 

Als de lijm 24 uur heeft gedroogd, gaat u de tegels voegen. Voegmiddel is verkrijgbaar in allerlei kleuren, zo vindt u ongetwijfeld een kleur die past bij de tegels en uw persoonlijke voorkeur. Meestal is de voegkleur lichter dan de tegelkleur. Bij witte tegels adviseren wij zilvergrijze voegen. Witte voegen verkleuren in de loop der tijd, waardoor ze niet meer schoon lijken. Daarnaast is voegmiddel de eerste waterkering en zorgt dit ervoor dat er geen vocht onder de tegels komt. 

Tegelreiniger voor het verwijderen van cementsluier 

Cementsluier is een laag die over de tegels zit na het voegen. Deze verwijdert u eenvoudig met tegelreiniger. Doe dit direct nadat de voegen zijn uitgehard, ongeveer 24 uur na het voegen. Hoe langer u wacht, hoe minder makkelijk u de cementsluier verwijdert. 

Tegelkit om de naden te kitten 

Wanneer u klaar bent met het zetten en voegen van de tegels, is het tijd om de naden te kitten. Naden vormen de aansluiting tussen de muur en vloer, muur en plafond en muren onderling. Door deze dicht te kitten, kan er geen vuil en vocht achter komen. Daarnaast vangt de kit tot op zekere hoogte beweging tussen oppervlaktes op. 

Aan de slag: tegels zetten in 8 stappen 

Nu u de tegels en toebehoren bij de hand heeft, is het tijd om te gaan tegelen. Volg deze 8 stappen voor een mooi eindresultaat. 

Stap 1: De ondergrond controleren 

Wanneer u de badkamer gaat betegelen, dient u ervoor te zorgen dat de ondergrond waterdicht is. Hiervoor gebruikt u een waterdichtset met kimband en een coating. Daarna zorgt u dat de ondergrond vlak is, alvorens u de tegels gaat plaatsen. Door deze te egaliseren voorkomt u dat de wand er scheef en onverzorgd uitziet. Is de ondergrond glad en waterdicht? Maak deze dan schoon met een tegelreiniger, om vuil te verwijderen. 

Stap 2: De wand behandelen met voorstrijkmiddel 

Het is belangrijk om de wand met het juiste voorstrijkmiddel te behandelen. Gaat u over bestaande tegels heen tegelen? Behandel deze dan met een speciale tegel-over-tegel voorstrijk. Dit voorstrijkmiddel zorgt ervoor dat het oppervlak ruwer wordt en de lijm beter hecht. Voordat u het voorstrijkmiddel aanbrengt, dient u het bestaande tegelwerk vetvrij te maken met een ontvettend middel. 

Stap 3: Tegellijm gebruiken 

Breng eerst tegellijm aan voor de eerste rij tegels. Hiervoor past u de buttering-floatingmethode toe in het geval van zwaarbelast tegelwerk, dunne tegels of tegels groter dan 40x40 cm. Met deze methode brengt u lijm op de gehele onderkant van de tegel én op de ondergrond. De dubbele verlijming zorgt ervoor dat de tegel zich optimaal aan de ondergrond hecht. Verdeel de lijm gelijkmatig met behulp van een lijmkam. Deze is verkrijgbaar verschillende maten (ook wel lijmkamvertanding genoemd) bij de bouwmarkten. Wij hanteren de maten 8, 10, 12 en 15 mm. De grootte van de tegel bepaalt de afmeting. Ons advies: 

 • Voor tegels tot en met 30x30 cm: een 8 mm lijmkam 
 • Voor tegels tot en met 50x50 cm: een 10 of 12 mm lijmkam 
 • Voor tegels groter dan 50x50 cm: een 15 mm lijmkam 

Stap 4: Gebruikmaken van tegelclips en -keggen 

U dient de keg in de opening van de clip te schuiven, zodat de keg de tegel op gelijke hoogte duwt. De clip zorgt ervoor dat de voeg overal dezelfde afstand heeft. Hierdoor krijgt u een net eindresultaat. 

Stap 5: Doorgaan met tegels zetten 

De volgende tegel plaatst u strak tegen de clips en keggen van de vorige aan. Mix tegels uit verschillende dozen, zodat eventuele kleine kleurverschillen niet opvallen. Met een tegelsnijder snijdt u de wandtegels die in hoeken of langs randen liggen op maat. 

Stap 6: De wandtegels voegen 

Door de tegels te voegen, voorkomt u dat er vocht onder komt. Dit doet u pas wanneer de tegellijm droog en uitgehard is. Wij raden aan om powerlijm 24 uur te laten uitharden. De snellijm is al na drie uur uitgehard. Het voegmiddel strijkt u over de voegen heen. Krab de hoekaansluitingen open, zodat u hier later kunt kitten. Laat vervolgens het voegmiddel drogen tot het bijna niet meer afgeeft. 

Stap 7: Cementsluier verwijderen met tegelreiniger 

Zoals eerder in deze blog werd vermeld, dient u de tegels grondig schoon te maken. Dit doet u wanneer deze geplaatst en gevoegd zijn, en de lijm en het voegmiddel voldoende droogtijd hebben gehad. Om cementsluier van de tegels af te halen, adviseren wij u tegelreiniger te gebruiken. Ook voor het overige onderhoud van uw tegelwand gebruikt u tegelreiniger. 

Stap 8: De tegels afwerken met een waterdichte kitlaag 

Uw tegels zijn gezet, gevoegd en schoongemaakt. Nu is het tijd om deze af te werken met een waterdichte kitlaag. Op deze manier voorkomt u gebreken en schade door vocht. 

Tot slot 

In deze blog hebben we u laten zien wat u nodig heeft bij het zetten van wandtegels. Heeft u alle benodigdheden reeds in huis? Gebruik dan ons handige stappenplan en plaats zelf uw tegels. Voor vragen over wandtegels en het voegen ervan kunt u altijd terecht bij onze deskundige verkopers. 

Heeft u nog niet alle benodigdheden in huis? Lees dan waar u op moet letten bij de aankoop van tegels

Bekijk ons uitgebreide assortiment wandtegels